Το Μουζάκι ήταν κοινωνικό, εμπορικό, πολιτιστικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό κέντρο μια ευρύτερης περιοχής
Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Προσυνεδριακή Ελληνογαλλική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μουζακίου 26 και 27 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου υποδοχής νέων πληθυσμών.
Το θέμα της συνάντησης των Αυτοδιοικητικών, Πανεπιστημιακών, Φοιτητών και Εκπροσώπων των Αναπτυξιακών Εταιριών της Χώρας μας και της Γαλλίας ήταν «Η συμβολή των αποδήμων στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών»
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγητές πανεπιστημίων κ.κ. Δημήτρης Γούσιος και Laurent Rieutort.
Για την πραγματοποίηση της συνάντησης επιλέχθηκε ο Δήμος Μουζακίου διότι παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη αναπτυξιακή πορεία στην οποία μεγάλη συμβολή έχουν τα μέλη της διασποράς.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός αφού καλωσόρισε τις αποστολές των δύο πανεπιστημίων και τους ευχαρίστησε που επέλεξαν το Μουζάκι για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής συνάντησης ανέφερε τα παρακάτω:
«Ο Δήμος Μουζακίου είναι ένας από τους 21 ΟΤΑ του Νομού Καρδίτσας που προέκυψαν από το νόμο 2535/97. Αποτελείται από 14 Δημοτικά Διαμερίσματα με έδρα την Κωμόπολη του Μουζακίου που ήταν Δήμος (ένας από τους 4 του Ν. Καρδίτσας) και πριν τις αναγκαστικές συνενώσεις.
Ιστορικά το Μουζάκι ήταν κοινωνικό, εμπορικό, πολιτιστικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό κέντρο μια ευρύτερης περιοχής, αυτής του σημερινού Δήμου Μουζακίου, της περιοχής της Αργιθέας και ενός σημαντικού τμήματος της περιοχής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπως και ενός τμήματος του σημερινού Δήμου Ιθώμης.
Αυτόν το ρόλο κυρίως ευνόησε η στρατηγική γεωγραφική θέση του Μουζακίου, καθώς είναι η πύλη από τον κάμπο και τα αστικά κέντρα προς την ορεινή περιοχή της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει η κεντροβαρής του θέση ανάμεσα στα δύο αστικά κέντρα της περιοχής, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Η περιοχή Μουζακίου και Αργιθέας, όπως σχεδόν όλη η ύπαιθρος χώρα στην Ελλάδα γνώρισε σημαντική πληθυσμιακή αφαίμαξη, ένεκα της αστυφιλίας που εκδηλώθηκε στη χώρα μας μετά τη δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ουσιαστική ερήμωση των ορεινών χωριών, η γήρανση του πληθυσμού και η ανάπτυξη ενός σημαντικού και καθοριστικού ανθρώπινου δυναμικού της διασποράς σ’ όλη την Ελληνική Επικράτεια και όχι μόνο.
Όταν το 2002 αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Μουζακίου, (έχοντας και την εμπειρία της διοίκησης του Δήμου Αργιθέας την περίοδο 1999 -2002) αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ενιαία αναπτυξιακή ενότητα με την περιοχή της Αργιθέας, σχεδιάσαμε την ανάπτυξη όλης της περιοχής σε 6 βασικούς πυλώνες
- 1. Στον τομέα των υπηρεσιών, δεδομένου ότι το Μουζάκι διαθέτει σημαντικό αριθμό δημόσιων και μη υπηρεσιών που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή
- 2. Στον κτηνοτροφικό και αγροτικό τομέα, που αποτελούσαν παραδοσιακές μορφές απασχόλησης του πληθυσμού
- 3. Στον τομέα των τροφίμων και των ποτών (γάλα, κρέας, τομάτα, κλπ)
- 4. Στον τομέα του ξύλου
- 5. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- 6. Στον τομέα του τουρισμού υπαίθρου
Συνολικα οι ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μας τα τελευταία 7 χρόνια ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ μέσα από την αξιοποίηση των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως Αναπτυξιακός Νόμος, ΟΠΑΑΧ, LEADER κλπ.
Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισαν οι συμπολίτες μας τη διασποράς, καθώς η επαφή τους με την γενέτειρα «πατρίδα» είναι ιδιαίτερα έντονη, κυρίως μέσω των συλλόγων τους, που επιτελούν σοβαρότατο έργο.
Οι μετανάστες (5.500 χωρίς να υπολογισθούν τα εξωγενή μέλη των οικογενειών τους) είναι οργανωμένοι σε κοινότητες και πολιτιστικούς συλλόγους με έδρα τον τόπο διαμονής τους σε όλα σχεδόν τα μικρο-μεσαία αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα.
Οι σύλλογοί τους είναι επίσημα αναγνωρισμένοι, διατηρούν σχολές και ομάδες γύρω από την τοπική παράδοση, οργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν την περιοχή καταγωγής τους όπου διατηρούν γη και σπίτι. Η επαφή τους με το Μουζάκι είναι στενή λόγω των συγγενών που διαμένουν εκεί, αλλά και της κεντρικής θέσης του για όποιον επισκεφθεί τα ορεινά χωριά καταγωγής του.
Ο Δήμος Μουζακίου συμβάλλει επίσης, στη συνοχή μέσα από τη διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το σύνολο των συλλόγων των αποδήμων.
Εξάλλου ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα δυναμικό και παραγωγικό διαμένει μακριά από την περιοχή μας και είναι φυσικό να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενεργοποίησής τους και της αξιοποίησής τους τόσο στην προώθηση διάφορων πολιτικών ζητημάτων που αφορούν την περιοχή, όσο και στην πυροδότηση της αναπτυξιακής προοπτικής του Μουζακίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών στην περιοχής μας είναι απόδημοι συμπατριώτες μας.»
Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ημερίδα στον Ελληνόπυργο με τη συμμετοχή των συλλόγων της διασποράς του χωριού.
Οι Γάλλοι κάλεσαν το Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό να είναι εισηγητής σε αντίστοιχη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του AURILLAC τον Ιούνιο, ενώ τελικός στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να διοργανωθεί παγκόσμιο συνέδριο στο Μουζάκι το Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ με θέμα τη διαμόρφωση πολιτικών για τους απόδημους και τη διασπορά.