Ειδήσεις

Με επιτυχία οι ημερίδες για τα υδροηλεκτρικά και τα αιολικά


Με επιτυχία διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Μουζάκι, στις 18 και 19 Μαρτίου, αντίστοιχα, από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»,την Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» αλλά και το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων», οι προγραμματισμένες ημερίδες με θέμα τα προωθούμενα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) και αιολικά πάρκα στην Οξυά αλλά και την περιοχή των Αγράφων, γενικότερα.

Οι ημερίδες διοργανώθηκαν στα ξενοδοχεία Melia Athens και Mouzaki Palace και στόχο είχαν να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, που μέχρι σήμερα βλέπουμε να βομβαρδίζεται αποκλειστικά με άρθρα, εκδηλώσεις, ημερίδες, κ.λ.π. υποστηρικτών της αποκαλούμενης «πράσινης ενέργειας», κάτω από την ομπρέλα της οποίας πολλές φορές αποκρύπτονται επιμελώς αρνητικές επιπτώσεις που διάφορες μορφές ΑΠΕ επιφέρουν στο περιβάλλον, τα βουνά της πατρίδας μας, τα ποτάμια μας και την ιχθυοπανίδα τους, κ.λ.π., αλλά και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι, όπως της ιδιωτικοποίησης του φυσικού και δημόσιου αγαθού του νερού, της παραχώρησης δημόσιας γης, κ.ο.κ..

Η απόλυτα ικανοποιητική προσέλευση των Οξυωτών αλλά και λοιπών κατοίκων και φορέων της περιοχής, απέδειξε περίτρανα τον προβληματισμό τους απέναντι στις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ και τον τρόπο με τον οποίο αυτές προωθούνται, ενώ το κλίμα που επικράτησε, με βάση και τις απόψεις που από τους παραβρισκόμενους εκφράστηκαν αλλά και τη γενικότερη στάση τους, κάθε άλλο παρά φιλικό προς τα συγκεκριμένα σχέδια μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο για τα σχεδιαζόμενα στο χωριό της Οξυάς μικρά υδροηλεκτρικά αλλά και τα αιολικά πάρκα που δρομολογούνται στην ίδια περιοχή αποτέλεσε και την αιτία ώστε το χωριό αυτό να αποτελέσει το επίκεντρο της ημερίδας, ενώ, με μέριμνα των διοργανωτών Συλλόγων της Οξυάς, προβλήθηκε και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (video), που απέσπασε το έντονο ενδιαφέρον και το ζωηρό χειροκρότημα του συνόλου των παραβρισκόμενων.

Το έντονο ενδιαφέρον και το ζωηρό χειροκρότημα των παραβρισκόμενων απέσπασαν και οι προσκεκλημένοι ομιλητές, που, ο καθένας στον τομέα του, εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ, τη χρησιμότητα και ωφελιμότητά τους ή μη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, τον τρόπο δράσης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, κ.λ.π., παρουσιάζοντας και αντίστοιχο αποδεικτικό υλικό καθώς και στοιχεία που συνήθως αποκρύπτονται από το κοινό και, ως εκ τούτου, δεν είναι ευρέως γνωστά.

Στο βασικό προβληματισμό σχετικά με την χρησιμότητα των συγκεκριμένων μορφών ΑΠΕ και την ωφελιμότητά τους για την τοπική κοινωνία, η απάντηση που προέκυψε, με βάση τα όσα ακούστηκαν και παρουσιάστηκαν στις ημερίδες, είναι αναμφίβολα αρνητική, αφού μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά δε μπορούν, το καθένα για τους δικούς του λόγους – να συμβάλουν ουσιαστικά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ενώ βασικός στόχος δεν αποτελεί η μέσω αυτών ηλεκτροδότηση αλλά οι επιδοτήσεις, που συνοδεύουν αυτές τις μορφές ΑΠΕ.

Ειδικότερα αναφέρθηκε πως, σύμφωνα με μετρημένα και ελεγμένα αποτελέσματα, η αιολική ενέργεια δεν μειώνει τη συνολική χρήση καυσίμων, δεν μειώνει τις εκπομπές CO2, δεν μειώνει τον αριθμό των συμβατικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, μας αναγκάζει να καίμε ακριβό αέριο που δεν έχουμε, διπλασιάζει την τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές, δεν μειώνει … καρκίνους, κ.λ.π., στοιχεία που καταδεικνύουν και την αναποτελεσματικότητα και αχρηστία των αιολικών πάρκων, τα οποία, λόγω της άμεσης και πλήρους εξάρτησής τους από καιρικά φαινόμενα (άνεμος και η κάθε φορά ισχύς του) αλλά και της μη δυνατότητας για φθηνή, προσιτή και πρακτική αποθήκευση ρεύματος, δε μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία ταπεινή λιγνιτική μονάδα και δεν έχουν εξοικονομήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα κιλό λιγνίτη.

Για τα μικρά υδροηλεκτρικά αναφέρθηκε πως, από άποψη ενεργειακής απόδοσης και σε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, θεωρούνται πραγματικά ασήμαντα. Ασήμαντη παραγωγή ενέργειας με στόχο και εδώ τις επιδοτήσεις και με λεία κάθε, σχεδόν, ρέμα και ποτάμι της πατρίδας μας. Με μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και την – σε πολλές περιπτώσεις σπάνια – πανίδα των ποταμών μας, το στέρεμα των ρεμάτων και ποταμών εξαιτίας της για πολλά χιλιόμετρα εκτροπής των υδάτων από τις κοίτες τους αλλά και της ανυπαρξίας πραγματικής «οικολογικής παροχής», τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του φυσικού και δημόσιου αγαθού του νερού – τα δικαιώματα χρήσης του οποίου παραχωρούνται σε ιδιώτες («όποιος θέλει νερό για τον κήπο του, τώρα θα πρέπει να έρχεται σε μένα», δήλωσε στους κατοίκους της Οξυάς εκπρόσωπος «επενδυτών»), κ.λ.π., κ.λ.π..

Σχετικά με τα φράγματα, μία από τις πρωταρχικές μορφές ανθρωπογενούς επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, υποστηρίχθηκε ακόμα πως μπορεί μεν να συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας, αναμφίβολα, όμως, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αφού η λειτουργία τους επιδρά αρνητικά τόσο στη φυσικοχημική ποιότητα των νερών, όσο και στους πληθυσμούς ψαριών ενός ποταμού. Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να περιγράφεται ως «καθαρή» ενέργεια, υπό την έννοια ότι δεν εκπέμπει ρύπους, αλλά και ως «ανανεώσιμη», αφού θεωρείται σχεδόν αστείρευτη, οι θέσεις, όμως, αυτές καταρρίπτονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, που σε έκθεσή του το 2007 δε χαρακτηρίζει την υδροηλεκτρική ενέργεια ως «πράσινη» πηγή ενέργειας, εξαιτίας των πολλών αρνητικών επιπτώσεών της στα ποτάμια αλλά και στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Από τους προσκεκλημένους και με εμπειρία από άλλες περιοχές ομιλητές, παρουσιάστηκαν, μέσα και από σχετικό φωτογραφικό υλικό, ακράδαντα στοιχεία για όλα τα παραπάνω αλλά και για την αρνητική συμπεριφορά των εταιριών απέναντι σε περιβάλλον και τοπικές κοινωνίες, τη μη τήρηση υποχρεώσεών τους από το νόμο, κ.λ.π., ενώ τονίστηκε και ο καθοριστικός ρόλος των συγκεκριμένων μορφών ΑΠΕ απέναντι στην προοπτική να εκδηλωθούν άλλες πραγματικές μορφές ανάπτυξης της περιοχής, όπως αγροτοκτηνοτροφία, τουρισμός, νέες καλλιέργειες, κ.λ.π., και για τις οποίες τα συγκεκριμένα έργα αναμφίβολα θα επιδρούν αρνητικά (π.χ. μη δυνατότητα αξιοποίησης ή χρήσης υδάτινων πόρων, τα «δικαιώματα» των οποίων θα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες).

Καταδείχθηκε περίτρανα, με την παρουσίαση και αντίστοιχων αποδεικτικών στοιχείων, η ανυπαρξία πραγματικών αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών ωφελημάτων από τα παραπάνω έργα, γεγονός που ακυρώνει και κάθε ισχυρισμό περί ωφελιμότητάς τους για τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα καταδείχθηκε πως στην πράξη δεν υφίσταται κανένα ουσιαστικό αντισταθμιστικό όφελος, μια και αφενός κάθε παρόμοιο όφελος εξανεμίζεται πλήρως, αν ληφθεί υπόψη πως οι ίδιοι οι καταναλωτές επιβαρύνονται, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με ειδική εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βλ. Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ) – κάθε νοικοκυριό πληρώνει, κατά μέσο όρο, ως επιβάρυνση για τις ΑΠΕ περίπου διακόσια (200) ευρώ το χρόνο – αφετέρου σε περιοχές, όπου λειτουργούν έργα ΑΠΕ, ουδέποτε μέχρι σήμερα εισπράχθηκαν αντίστοιχα ποσά από τους κατοίκους, τα οποία, ας σημειωθεί, κυμαίνονται σε πάρα πολύ χαμηλά ύψη (π.χ. της τάξης των 25 ευρώ ετησίως ανά ενεργό νοικοκυριό).

Τέλος, κάτοικοι γειτονικών περιοχών, στις οποίες λειτουργούν παρόμοια έργα, λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκαν στην απουσία οποιωνδήποτε ανταποδοτικών ωφελημάτων από τη λειτουργία των έργων αυτών στις περιοχές τους.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι :

Δημήτρης Παυλάκης: Σύμβουλος επιχειρήσεων, που έχει εργαστεί σαν επενδυτικός τραπεζίτης σε Νέα Υόρκη και Αθήνα και σαν μηχανικός σε ενεργειακά θέματα στη Βοστώνη. Σπούδασε μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό αρχικά στην ενέργεια και στη συνέχεια στα χρηματοοικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων.
Σωτήρης Κυπαρίσσης (για Μουζάκι) : Ειδικός επιστήμονας, Ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).
Δημήτρης Στεργιούλης : Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ». Σύλλογος και κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού βίωσαν την επιχείρηση εγκατάστασης ΜΥΗΕ στο έδαφός τους.
– Σωτήρης Κυπαρίσσης (για Μουζάκι) : Ειδικός επιστήμονας, Ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).

Την ημερίδα της Αθήνας τίμησε με την παρουσία της η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, που σε σχετική τοποθέτησή της και αντίθετα, όπως και η ίδια δήλωσε, με το κλίμα που επικρατούσε, υπεραμύνθηκε της άποψής της για προώθηση των ΑΠΕ, ενώ την ημερίδα του Μουζακίου τίμησαν ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάπας και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Μουζακίου Παρασκευή Ντούρβα, που σε τοποθετήσεις τους υποστήριξαν την αδήριτη ανάγκη επικράτησης απολύτως ορθολογικής σκέψης και δράσης σε κάθε περίπτωση προώθησης των συγκεκριμένων μορφών ΑΠΕ, που δεν πρέπει να υλοποιείται σε βάρος του περιβάλλοντος, των νόμων που ισχύουν και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Παρόντες ήταν, ακόμα, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Καρδίτσας, κ.λ.π..

– Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς ‘το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας΄»

– Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

– Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Κώστας Τσιάρας στα Ιεροσόλυμα για το Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου
Επόμενο άρθρο Ομιλία για το μέλλον του συνεργατισμού