Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 7 Μαΐου στην Τ.Κ Λουτρού η εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Λοχαγό Κων/νο Ι. Ισχόμαχο, Γενικό Αρχηγό της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, που διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Τιμόθεου στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο χώρο της πλατείας.
Ακολούθησε η εκφώνηση πανηγυρικού για το ιστορικό της Θεσσαλικής Επανάστασης 1878 από τον κ. Βασίλειο Τσαντήλα, Πρόεδρο της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών.
Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, τον εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Ορέστη Ψαχούλα, τον πρόεδρο της Τ.Κ Λουτρού κ. Χαράλαμπο Χαρόβα, τον εκπρόσωπο του ανώτατου Διοικητή Φρουράς Καρδίτσας υπολοχαγό ΠΖ κ. Χρήστο Κοκκινούλη, την πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Λουτρού κ. Βασιλική Κολοβού, το Διοικητικό μέλος του Εξωραιστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Λουτριωτών κ. Γεώργιο Κουκόσια και τον πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Στέφανο Κούτρα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Σοφάδων.
Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του νομού κ. Κώστας Τσιάρας, οι αντιδήμαρχοι κ. Αικατερίνη Σκρέτα και Ευάγγελος Ζήσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Σπύρος Εκίζογλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο πρ. Δήμαρχος Σοφάδων κ. Νικόλαος Δαμψαράς, η πρ. βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σωτήρης Τσιώλης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Βασίλης Τσαντήλας, Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών: Ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος, έγραψε ότι «όλβιος….» ευτυχισμένος, είναι όποιος γνωρίζει ιστορία και αργότερα έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι όποιοι λαοί ξεχνούν την ιστορία τους, χάνονται και ως έθνη.
Τους Έλληνες, αρκετοί ξένοι μας κατακρίνουν ότι ζούμε να προβάλλουμε την ένδοξη ιστορία μας, με εορτασμούς επετείων και εκδηλώσεις. Άποψή τους μικρόψυχη και σίγουρα ζηλόφθονοι άνθρωποι.
Δική μας υποχρέωση, των Ελλήνων, των φορέων, των θεσμών, είναι να μην λησμονούμε, να τιμάμε και να μας ενώνουν σπουδαία γεγονότα της φυλής μας, στην μοναδική μακραίωνα πορεία μας.
Θερμά συγχαρητήρια στην Κοινότητα Λουτρού,στις Δημοτικές Αρχές του καποδιστριακού Δήμου Μενελαϊδος, που καθιέρωσαντον εορτασμό της θεσσαλικής επανάστασης του 1878 και στον αρχηγό της τον Κων/νοΙσχόμαχο.
Θερμά συγχαρητήρια και στις Δημοτικές Αρχέςτου νέου Καλλικρατικού Δήμου Σοφάδων που με σεβασμόσυνεχίζουν τον ετήσιο εορτασμόκαι ευχαριστώ τον σημερινό Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Σκάρλο, που μου πρότεινε να είμαι ο ομιλητής, σ’ αυτή την απλή και σεμνή εκδήλωση.
Οι Θεσσαλοί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι χρωστάμε την ελευθερία μας, στην επανάσταση των Θεσσαλών το 1878 και ιδιαίτερα στις νικηφόρες, συγκρούσεις στην Δυτική Θεσσαλία και τον νομό Καρδίτσας. Χρωστάμε στον αρχηγό-ηγέτη της θεσσαλικής εξέγερσης, τον Λοχαγό Κων/νοΙσχόμαχο.
Χωρίς την άξια ηγεσία, την αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, στρατηγική και θυσία του Κων/νου Ισχόμαχου, η επανάσταση και στην Δυτική Θεσσαλία θα είχε καταπνιγεί, όπως συνέβη στο Πήλιο, Αλμυρό και Λιτόχωρο.
Η νικηφόρος πορεία στη Δυτική Θεσσαλία, ανάγκασε τις Μεγάλες Δυνάμεις, να υποχρεώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να αποδεχθεί την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην μικρή τότε Μάνα-Ελλάδα, επισήμως το 1881.
Να μην ξεχνάμε, ότι η Θεσσαλία δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο Ελληνικό Κράτος το 1830, και τις αποτυχημένες επαναστάσεις του 1854 και 1866. Εδώ, σ’αυτόν τον τόπο των Αγράφων και του Θεσσαλικού κάμπου, άναβε η σπίθα της ελευθερίας ποτίζοντας τη γη μας μ’ αίμα και καταστροφές.
Σε μια επετειακή εκδήλωση, δεν γίνεται βαθιά ιστορική ανάλυση και περιγραφή των γεγονότων, γι’ αυτό πολύ επιγραμματικά θα αναφερθώ, επιθυμώντας να τιμήσουμε πρωτίστως τον αρχηγό Κων/νοΙσχόμαχο.
Η Ρωσία το 1877, επιτίθεται στην Οθωμανική αυτοκρατορία και φθάνει έξω από την Κωνσταντινούπολη. Η Αγγλική αυτοκρατορία στηρίζει τους Τούρκους, για τα δικά της συμφέροντα και απαγορεύει στην Ελλάδα να εμπλακεί σε πόλεμο.
Οι Έλληνες πατριώτες, οι υπόδουλοι Αγραφιώτες,ξεσηκώνονται και Στρατιώτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί, λιποτακτούν: Αρχηγός των λιποτακτών και επαναστατικών τμημάτων, ορίζεται ο Κων/νος Ισχόμαχος, Λοχαγός Πυροβολικού, που είχε παρατηθεί από τις τάξεις του Στρατού.
Οι επαναστάτες,απελευθερώνουν Ρεντίνα, Σμόκοβο, Νεβρόπολη και δίνουν νικηφόρες μάχες, στο πρώτο τρίμηνο του1878 : Κέδρος, Ταμάση, Σέκλιζα, Ρούσσο, Μητρόπολη, Μουζάκι, Κρύα Βρύση, Κουβανάδες, Άγιο Γεώργιο, Πύργος Ματαράγκας. Οι Τούρκοι, κλείνονται σε Καρδίτσα και Φανάρι.
Μέσα από τους λιποτάκτες στρατιώτες και επαναστάτες, αναδεικνύονται γενναίοιάνδρες, και ηγέτες λαϊκοί, που δοξάζουν και τιμούν τα Ελληνικά όπλα και την ιδέα της ελευθερίας: Τερτίπης, Λάϊος, Θεοδώρου, Ζουλούμης, Γαλής, Ζιάκας, Τσάπαλος, Χασαπίδης, Σούτσος, Τσαβάρας.
Η νικήτρια Ρωσία, ιδρύει την Μεγάλη Βουλγαρία (πολιτικό της δορυφόρο),με την Ελληνική Ανατολική Ρωμυλία, Δυτική Θράκη, μεγάλο μέρος της Μακεδονίας, Σκόπια με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
Οι Άγγλοι, Γάλλοι, Αυστριακοί, Γερμανοί δραστηριοποιούνται και με το συνέδριο του Βερολίνου, ματαιώνουν τα σχέδια της Τσαρικής Ρωσίας. Πολλοί λίγοι Έλληνες γνωρίζουμε ή θυμόμαστε, ότι, η Αγγλία, για την στήριξη στον Σουλτάνο, «αγόρασε» το 1878 την Κύπρο, την οποία ποτέ η Αγγλική πολιτική δεν θέλησε ούτε την Ένωση της με την Ελλάδα, ούτε την εδαφική και πολιτική ανεξαρτησία της.
Τον Απρίλη του 1878, ενώ οι επαναστάτες με τον αρχηγό Κων/νοΙσχόμαχο, είναι νικητές και έχουν έδρα το ΛΟΥΤΡΟ, ως σημαντική στρατηγική θέση, οι Άγγλοι κινούνται για την επίτευξη συμφωνίας και αποχώρηση από τις απελευθερωμένες περιοχές του Κάμπου και των Αγράφων.
Οι Άγγλοι πρόξενοι, Μέρλιν και Μπλούντ, σε απόλυτη συνεργασία-υπακοή της Ελληνικής κυβέρνησης και υποσχόμενοι πολλά, έρχονται στο Λουτρό και υποχρεώνουν –πείθουν, την ηγεσία της επανάστασης σε ειρήνευση και αποχώρηση.
Στις 19 Απριλίου 1878 η συμφωνία επέρχεται.
Οι λιποτάκτες – ήρωες, τιμούνται από το λαό της Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας και τα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Ο Ελληνικός Στρατός και η ηγεσία του, τους προσβάλλει και τιμωρεί ! Ο λαός όμως επιβάλλει την δικαίωση των πολεμιστών.
Στην απελευθερωμένη Θεσσαλία, ορισμένοι ηγέτες της επανάστασης τιμούνται και στην πολιτική : Δ.Τερτίπης, Χασαπίδης, Τσάπαλος, Ζογλοπίτης, Βασιαρδάνης κ.ά. στην Δυτική Θεσσαλία.
Ο αρχηγός της επανάστασης Κων/νος Ισχόμαχος,εκλέγεται βουλευτής στην Λάρισα το1883. Επανεκλέγεται το 1885 και η εκλογή του ακυρώνεται. Ο Ισχόμαχος ως επικεφαλής της εθνικής οργάνωσης «Αδελφότης» και αρχηγός της επανάστασης 1878,διέθεσε όλη την περιουσία του. Ως βουλευτής, διέθετε την βουλευτική του αποζημίωση για βοήθεια σε φτωχούς συμπολίτες του καισυμπολεμιστές. Αυτοκτόνησε το 1888, ευρισκόμενος σε απόλυτη φτώχεια και σ’ εγκατάλειψη από την πολιτεία. Αυτό ήταν το τέλος, ενός λαμπρού Έλληνα και ευγενούς ανθρώπου.
Σύμβολο ηρωισμού, αυταπάρνησης, θυσίας αξιωμάτων και καριέρας, αποτελεί ο αγνός, έντιμος πατριώτης Κων/νος Ισχόμαχος. Είναι βέβαιο ότι ο Ισχόμαχος, γνώριζε το πικρό τέλος του Νικηταρά (Τουρκοφάγου ) που πέθανε τυφλός και επαίτης, του ηρωικού και δολοφονημένου Καραϊσκάκη.
Από τέτοιους Άνδρες – Πατριώτες, έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός. Με ιδανικά, πατριωτικά αισθήματαπραγματικά, γενναιότητα ψυχής και θυσίας προσωπικών συμφερόντων και μικροκομματικών προθέσεων και επιδιώξεων.
Ζήτω Αρχηγός Κων/νος Ισχόμαχος
Ζήτω η Ελληνική λεβεντιά
Ζήτω η Ελευθερία