Με επάρκεια υδάτινων αποθεμάτων ξεκινά τον Μάιο η αρδευτική περίοδος – Σύσκεψη στην Π.Ε. Καρδίτσας


Σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού οργάνου για την άρδευση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου και με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. Στη σύσκεψη ακούστηκαν οι απόψεις των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για την φετινή αρδευτική περίοδο, ενώ κοινός τόπος ήταν η επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων να γίνει η διαχείριση του πολύτιμου αγαθού, με τρόπο που αγροτικός κόσμος να πετύχει το μεγίστη δυνατή αξιοποίηση του για τις καλλιέργειες αλλά και το περιβάλλον να προστατεύεται, περιορίζοντας στο ελάχιστο την σπατάλη. Εισαγωγικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε ότι πάγιο αίτημα της αιρετής περιφέρειας είναι η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης που θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της, καθώς είναι ο θεσμός που γνωρίζει καλύτερα από όλους τις αρδευτικές ανάγκες του Θεσσαλικού διαμερίσματος. Επίσης κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της περυσινής χρονιάς υπογράμμισε ότι αν εξαιρέσουμε κάποιες μικροαρρυθμίες που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, η αρδευτική περίοδος εξελίχτηκε πολύ ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αλλά και μεγάλο μέρος του Αυγούστου, κύλησαν σε συνθήκες ισχυρού καύσωνα. Επίσης μίλησε για το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που είχε η Αντιπεριφερέρεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που οδήγησε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού προς όφελος των αγροτών αλλά χωρίς σπατάλες και υπερβολές.

Έχουμε την τύχη και η φετινή χρονιά να είναι πολύ καλή υδρολογικά είπε ο κ Τσιάκος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπαταλήσουμε είτε τα νερά των ταμιευτήρων, είτε και τα υπόγεια ύδατα, γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι πολύ καλές υδρολογικά χρονιές ακολουθούνται από περιόδους ξηρασίας. Κατά συνέπεια κεντρικό μέλημα μας είναι να εξοικονομήσουμε νερό και για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσιάκος ευχαρίστησε επίσης όλους τους συμμετέχοντες και ζήτησε την καλύτερη συνεργασία με στόχο, όπως είπε, να μην προκύψουν προβλήματα αλλά και όπου προκύψουν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες τα βροχομετρικά και υδρολογικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί

 

Βροχομετρικά και υδρολογικά στοιχεία

 

Ο φετινός χειμώνας υδρολογικά ήταν από τους καλύτερους της τελευταίας δεκαετίας με συνέπεια μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισρεύσουν στους ταμιευτήρες και ταυτόχρονα να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, διατηρώντας και την στάθμη των γεωτρήσεων σε υψηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα για τον ταμιευτήρα Ταυρωπού , εάν η ΔΕΗ δεν προέβαινε σε εκταμιεύσεις νερού για τον έλεγχο της στάθμης για μεγάλο χρονικό διάστημα , ήδη η λίμνη θα είχε υπερβεί το όριο υπερχείλισης. Σε ότι αφορά τον ταμιευτήρα Σμοκόβου , οι εισροές δεν ήταν ανάλογες με της λίμνης Ν. Πλαστήρα, και η στάθμη στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερη από τα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τα βροχομετρικά δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του κέντρου ταξινόμησης βάμβακος από την λήξη της περσινής περιόδου μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαμε τις παρακάτω τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και στην μέση τιμή δεκαετίας.

 

01- 09-2011 έως 30-03-2012 570mm ύψους βροχής

01-09-20012 έως 30-03-2013 635mm ύψους βροχής

Μέσος όρος δεκαετίας 561 mm ύψους βροχής

 

Οι στάθμες των ταμιευτήρων σε σχέση με τις αντίστοιχες στάθμες του περασμένου έτους είναι:

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΤΑΥΡΩΠΟΥ

 

Στάθμη την 03-04-2012 790,20m περιεχόμενο 354.929.000μ3

Στάθμη την 01-04-2012 791,43m 384.250.000μ3

Όριο ασφαλείας 784,00m 123.000.000m3

Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο 261.250.000μ3

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

 

Στάθμη την 30-04- 2012 372,4m περιεχόμενο 218.000.000m3

Στάθμη την 1-4-2013 371,88 214.000.000 m3

Όριο ασφαλείας 100.000.000.m3

Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο 114.000.000m3

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

 

Για την προσεχή αρδευτική περίοδο οι αρδευόμενες εκτάσεις αναμένεται να τροποποιηθούν σε σχέση με τα περσινά δεδομένα με σαφή τάση μείωσης της καλλιέργειας βάμβακος, αύξηση της καλλιέργεια αραβοσίτου και αύξηση της καλλιέργειας σιτηρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κατανομή των καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως εξής:

 

*Βαμβάκι 420.000στρέμματα ( το 2012 καλλιεργήθηκαν περίπου 470.000 στρέμματα)

*Αραβόσιτος 90.000 στρέμματα (το 2012 καλλιεργήθηκαν περίπου 60.000 στρέμματα)

*Μηδική 70 .000 στρέμματα (περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα)

*Καπνά Βιτζίνια 10.000 στρ. (περίπου τα διπλάσια από τα περσινά επίπεδα)

*Βιομηχανική ντομάτα 3. 000 στρ.

* Κηπευτικά 16.000 στρ.

 

Οι παραπάνω εκτάσεις εκτιμήθηκαν λαμβάνοντας υπ όψιν τις παρακάτω παραμέτρους.

Το υψηλό κόστος παραγωγής του βάμβακος

Τι υψηλές τιμές του αραβόσιτου την περσινή καλλιεργητική περίοδο

 

3.ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ

 

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού αρδεύονται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες του Ταυρωπού και Σμοκόβου και από τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις . Στο παρακάτω πίνακα γίνεται εκτίμηση των αρδευομένων εκτάσεων ανά πηγή υδροληψίας για την προσεχή αρδευτική περίοδο.

1.Από ταμιευτήρα Ταυρωπού εντός δικτύου 92.000στρ.

2.Από ταμιευτήρα Ταυρωπού εκτός δικτύου 200.000 στρ.

3. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου , κλειστό δίκτυο 23.000στρ.

4.Από ταμ. Σμοκόβου εκτός κλειστού δικτύου 100.000 στρ.

5.Από κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις 200.000 στρ.

 

4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΉΡΕΣ

 

Λαμβάνοντας υπόψην τα στατιστικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, της ΔΕΗ, της ΔΕΒ, των ΤΟΕΒ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των άλλων υπηρεσιών, καθώς και την εκτίμηση για τις αρδευόμενες εκτάσεις ανά καλλιέργεια και τα αποθέματα των ταμιευτήρων Πλαστήρα και Σμοκόβου, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα άρδευσης και έγινε μια πρόβλεψη των εκροών από τους ταμιευτήρες για την αρδευτική περίοδο. Επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σενάριο εκροών σχεδιάστηκε με την παραδοχή ότι οι καιρικές συνθήκες την προσεχή αρδευτική περίοδο θα είναι οι κανονικές για την περιοχή μας. Στην περίπτωση που θα επικρατήσουν ξηροθερμικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, λίβας, πλήρης ανομβρία κ.λ.π.) είναι αυτονόητο ότι οι εκροές από τους ταμιευτήρες θα προσαρμοστούν ανάλογα προς τα πάνω. Αντίθετα στην περίπτωση που οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες των αναμενομένων, οι εκροές θα προσαρμοστούν ανάλογα προς τα κάτω.

Ως έναρξη της αρδευτικής περιόδου προτάθηκε να οριστεί η 1η Μαϊου με απόκλιση (+, -) 10 ημερών ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την περίοδο εκείνη και με την εποχή της σποράς. Θα ληφθεί μέριμνα για προ – φυτρωτικά ποτίσματα εφόσον απαιτηθούν.

 

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Θ. Σταίκος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Κ. Πατσιαλής, ο Δημαρχος Σοφάδων κ. Μ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ηλ. Τρίγκας, ο Δήμαρχος Δομοκού Σ. Σύρος, ο αντιδήμαρχος λίμνης Πλαστήρα Γ. Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Δομοκού Δ. Δημούδης, ο εκπρόσωπος του δήμου Καρδίτσας κ. Αθ. Μαρκινός, ο Δ/ντης υδάτων Θεσσαλίας κ. Γρ. Σουλιώτης, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Προηγούμενο άρθρο Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση - Oμιλία Σκόνδρα σε ν/σ του ΥΠΕΣ
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη δημοτικού σχολείου στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας