Με αφιέρωμα στον Παναγιώτη Μυλωνά ολοκληρώνονται οι “ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ”


Με ένα ενδιαφέρον σεμινάριο που το θέμα του ήταν  «Λαϊκός Πολιτισμός Χορός και Κίνηση-Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις» συνεχίστηκαν την Παρασκευή, στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καρδίτσας, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Εισηγητές ήταν ο κ. Νικόλαος Βαβρίτσας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και ο κ. Χρήστος Παπακώστας, διδάκτορας-επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που με τις γνώσεις τους πληροφόρησαν το κοινό της Καρδίτσας για πολύ σημαντικά πράγματα.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τιμητικό αφιέρωμα στον Παναγιώτη Μυλωνά

Το Σάββατο 16 Μαΐου 2009 και ώρα  7.00 μ.μ.  στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου θα  πραγματοποιηθεί τιμητικό αφιέρωμα στο Μουσικολόγο – Λαογράφο Παναγιώτη Μυλωνά

Ομιλητής θα είναι ο κ. Κων/νος Κελεσίδης, εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Ο Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς γεννήθηκε στη Λάπα Πατρών Αχαΐας το 1950. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε θεολογία και πολιτικές επιστήμες.

Από τα δεκαεννιά του χρόνια είναι στην Ε.Ρ.Τ. υπεύθυνος της Εθνικής Παραδοσιακής Μουσικής. Σαράντα ένα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κρατικά κανάλια, σαράντα ένα χρόνια συνεχούς προσπάθειας και δημιουργίας. Είναι δε παραγωγός πολλών τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την ποιότητα και αρτιότητα τους.

Το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και ο λαϊκός πολιτισμός γενικότερα χρωστούν πολλά στον Παναγιώτη Μυλωνά, ακούραστο εργάτη της λαϊκής μας παράδοσης, ο οποίος ερεύνησε, μελέτησε και ανέδειξε τη λαϊκή μας παράδοση, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας, η οποία τείνει να ξεθωριάσει υπό το βάρος της λαίλαπας της παγκοσμιοποίησης και της αλαζονείας της τεχνολογίας.

Στη σημερινή εποχή, η οποία δυστυχώς δε χαρακτηρίζεται από πνευματική ανάταση και που τα ξενόφερτα πρότυπα δρουν ισοπεδωτικά απομακρύνοντας τους νέους από τον ποικιλόμορφο και πλούσιο θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού, πολλοί πανεπιστημιακοί και λαογράφοι προσπάθησαν και κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν κάποιους ανθρώπους να στραφούν στην παράδοση μας. Ένας από αυτούς, αναμφισβήτητα, είναι και ο Παναγιώτης Μυλωνάς. Λίγο πιο δυνατή η φωνή του, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η δύναμη της τηλεόρασης είναι καταλυτική. Το γνωρίζει αυτό και ο Παναγιώτης Μυλωνάς και το «εκμεταλλεύεται», επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για το μεγάλο χρέος τους στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με τις εκπομπές της ΕΤΙ, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, είναι μια όαση μέσα στην έρημο της «υποκουλτούρας» που σερβίρουν αρκετά τηλεοπτικά κανάλια, καταφέρνει να μάθει στους νέους τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου μας και στους μεγαλύτερους να γυρίσουν χρόνια πίσω αναπολώντας τη νιότη τους.

Θα ακολουθήσει  Μουσικοχορευτική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας χορωδιακές και χορευτικές ομάδες από τον τόπο μας θα παρουσιάσουν στο κοινό χορούς και τραγούδια, τα περισσότερα φωνητικά, όπως ακριβώς τραγουδιούνταν σε γάμους, σε σεργιάνια και σε άλλα γλέντια, όταν δεν είχε εμφανιστεί ακόμα η ορχήστρα. 

Πιο συγκεκριμένα. θα συμμετάσχουν οι εξής :

  1. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ”
  2. Χορευτικό τμήμα του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ”
  3. Χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιφωνίου
  4. Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας
  5. Χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων “Οι θεριστάδες”
  6. Χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Ξυνονερίου
  7. Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Παλαμά
Προηγούμενο άρθρο 600.000 ευρώ για νέα έργα στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κατά πλειοψηφία ο κανονισμός καθαριότητας