Με απόλυτη ομοφωνία το νέο προεδρείου του Ν.Σ. Καρδίτσας


Με απόλυτη ομοφωνία εκλέχθηκε την Κυριακή το νέο προεδρείου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας. Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος πρότεινε για Πρόεδρο τον κ. Βαγγέλη Κατσαρό, ο κ. Γιώργος Νούσιος προτάθηκε από την πλευρά της μειοψηφίας για τη θέση του Αντιπροέδρου και ο κ. Τσουβέλας για τη θέση του γραμματέα, θέσεις που εν τέλει κατέκτησαν μετά την ήρεμη ψηφοφορία που διεξήχθη. Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση της Κυριακής έλειπαν οι κ.κ. Αρχοντής και Μπούτας.

Ο κ. Κατσαρός

Ο κ. Κατσαρός σε δήλωσή του ανέφερε:

«Χρόνια πολλά για όλες τις γιορτές, εύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να μας  χαρίσει όλους υγεία, χαρά, ευτυχία, δημιουργία, πρόοδο, ελπίδα και ειρήνη σε όλο τον κόσμο,  μια και τις τελευταίες ήμερες βλέπουμε βάναυσα να καταπατιέται η ειρήνη σε γειτονικές μας χώρες  Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς που με τιμήσατε για το αξίωμα το Προέδρου. Ευχαριστώ επίσης τον Νομάρχη Φώτη Αλεξάκο για την πρότασή του για το τιμητικό αξίωμα του Προέδρου. Στη θέση αυτή  πέρασαν  σημαντικοί  άνθρωποι  της Καρδίτσας που στερέωσαν το θεσμό και έβαλαν τις βάσεις για την ορθή λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να  αναφερθώ στη προσπάθεια  του  Νίκου Καλιακούδα που δουλεύοντας με τις ικανότητες που τον διακρίνουν, δημιουργικά,  εμπνευσμένα αλλά και  συλλογικά έχοντας βάλει  στην άκρη τον εγωισμό κατάφερε καινούργια και ουσιαστικά πράγματα  τοποθετώντας  τον πήχη πολύ ψηλά. Η σύσταση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, το γεγονός ότι άνοιξε περισσότερο το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλώντας σε δημόσια διαβούλευση όλους τους φορείς του Νομού καθώς και τους πολίτες, η  παρουσία μαθητών από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Νομαρχιακά Συμβούλια και η συμμετοχή του στα διάφορα θεματικά δίκτυα, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις τους  από τη θέση του Προέδρου οι οποίες θα συνεχιστούν και στην δεύτερη διετία. Με τη σειρά μου θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες , σκέψεις  και  στόχους που πιστεύω ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι καιροί αλλάζουν, σε κάθε πτυχή της ζωής μας και η μετάβαση σε νέα δεδομένα έχει επιπτώσεις, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν την ευελιξία να προσαρμοσθούν ομαλά και αποτελεσματικά. Τις συνέπειες της μετάβασης στη νέα εποχή τις υφίστανται σε μεγάλο βαθμό οι αγρότες μας. Όλοι μας οφείλουμε να σκύψουμε με ενδιαφέρον πάνω στις προσπάθειές τους να επανατοποθετηθούν παραγωγικά, να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους τη συμμετοχή τους στην οικονομική δραστηριότητα της εποχής μας. Οφείλουμε όλοι από την μεριά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  και ειδικά μέσα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναδείξουμε το αγροτικό πρόβλημα στο Νομό μας και ταυτόχρονα να πιέσουμε για μέτρα στην κυβέρνηση που θα καταστήσουν το επάγγελμα του αγρότη βιώσιμο 

Η εισαγωγή της «Διαβούλευσης», ως θεσμού συμμετοχής των Πολιτών σε μείζονες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Νομαρχίας. Είδη  την πρώτη διετία κάναμε σημαντικά βήματα για αυτή που πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα  θα τα εντείνουμε .Η διεύρυνση της συμμετοχής μέσα από πρακτικές δημοκρατίας μέσω του Διαδικτύου. Η έμφαση σε πλατφόρμες που διευκολύνουν τον έλεγχο του έργου των εκλεγμένων αντιπροσώπων (e-petitions, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) αλλά και το σχεδιασμό πολιτικής και διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η δημοσιότητα μέσω του Διαδικτύου για όλες τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και των επιτροπών.  Η ζωντανή μετάδοση  των συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου  διαμέσου του διαδικτύου είναι στις προθέσεις μας . Η συμμετοχή των Πολιτών σε κάθε σημαντική απόφαση στο χωριό τους, στην πόλη τους, είναι για μας πρώτη προτεραιότητα .

Η συμμετοχή μπορεί να έχει τη μορφή παράλληλων οργάνων (πχ Νομαρχιακό  Συμβούλια Νεολαίας, αντίστοιχο της Βουλής των Εφήβων), δημοψηφισμάτων (με προαιρετικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα),καθώς και συζητήσεις σημαντικών θεμάτων σε όλα τα θεσμικά όργανα της Νομαρχίας.

Η ανάπτυξη κινήματος διαφάνειας στη Δημόσια ζωή με :

– Ελεγκτικούς  μηχανισμούς της λειτουργίας των υπηρεσιών της Νομαρχίας

-Ο εσωτερικός έλεγχος εφαρμογής των προδιαγεγραμμένων στόχων της διοικητικής δράσης, σε όλες τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

-Ο εσωτερικός αυτοέλεγχος με καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας από τους Δημόσιους Υπαλλήλους για τη λειτουργία τους, τους οποίους θα είναι δεσμευμένοι να τηρούν.

  • Η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών της Νομαρχίας,
  • Η καθιέρωση υποχρεωτικής προθεσμίας διεκπεραίωσης για ΟΛΕΣ τις υποθέσεις των πολιτών
  • Η καθιέρωση της αξιολόγησης και του προγραμματισμού παντού με συγκεκριμένους δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλες τις υπηρεσίες.
  • Η ανάδειξη του περιβάλλοντος ως δημόσιου αγαθού που θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας επιλογών.
  • Η θέληση να διαμορφώσουμε μια νέα «πράσινη» συνείδηση στον κάθε πολίτη καλύπτοντας το έλλειμμα στην πληροφόρηση και αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της συλλογικής δράσης.

Είναι ορισμένες από τις σκέψεις μας που πρέπει να  έρθουν προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και μέσα από την αντιπαράθεση  ιδεών, απόψεων, γνωμών να καταλήξουμε σε  θετικές αποφάσεις  που θα υπηρετήσουν τους πολίτες της Καρδίτσας. Πρέπει δηλαδή να συνθέσουμε απόψεις για να διαμορφώσουμε ένα αποτέλεσμα αποφάσεων τέτοιο το οποίο να είναι συμβατό με ολόκληρη την κοινωνία.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να φανώ αντάξιος της  εμπιστοσύνης του κόσμου που με τίμησε και με εξέλεξε Νομαρχιακό Σύμβουλο, τον Νομάρχη που με πρότεινε για την τιμητική αυτή θέση, καθώς και όλων των Νομαρχιακών Συμβούλων που με την ψήφο τους αυτή  μου έδωσαν την δυνατότητα από μια θέση ευθύνης και με την βοήθεια όλων  να συνδράμω στην ανάπτυξη του Νομού. Σας ευχαριστώ για την τιμητική αυτή ψήφο.

Προηγούμενο άρθρο Επεισοδιακές και οι δημαιρεσίες στον Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αντωνίου, Βότσης, Γεννάδιος, Σουφλάκος οι νέοι Αντιδήμαρχοι