Για την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και «με αυστηρότητα» όσα προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ιδιαίτερα στο σκέλος των δαπανών, μίλησε ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη σύσταση της Κομισιόν για «μέτρα τώρα».
«Ενημέρωσα για το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιό μας» δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
«Στο σκέλος των δαπανών έχουν καταγραφεί όλες οι ελαστικές δαπάνες που θα περικοπούν κατά 10%. Έχει αποφασισθεί η μείωση κατά 10% όλων των συμβάσεων έργου. Συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας -και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία- ενός κέντρου για την πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, ο υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μια κινητικότητα, όσον αφορά και το θέμα της περαίωσης και το θέμα των οργανωτικών αλλαγών που χρειάζονται για να γίνουν πιο αποδοτικοί οι μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών».
«Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα. Θα εφαρμοστεί πλήρως, με συνέπεια και θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε την εφαρμογή του σε συνεχή βάση» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είχε καταστήσει σαφές ότι η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, δηλαδή εντός του 2009, ούτως ώστε αν σταδιακώς ομαλοποιηθούν τα πράγματα να είναι εφικτή η μείωση του ελληνικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2010.
Βάσει αυτών, η κυβέρνηση καλείται να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης εφέτος, ιδίως αν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες, με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομίας, εμμένει στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, το οποίο προβλέπει σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2011.
Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ελπίζει η κυβέρνηση να υπάρξει με «τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών τα οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου.
«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ήδη από το 2010 το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%» είπε ο ίδιος στη Βουλή.
Τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περικοπή ελαστικών δαπανών με την κατά 10% μείωση των ορίων πληρωμών όλων των κωδικών, εκτεταμένη χρήση leasing για τις δημόσιες προμήθειες συγκεκριμένων προϊόντων, μείωση 10% στις συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, πλαφόν σε μισθούς υψηλόβαθμών στελεχών, κεντρική υπηρεσία για όλες τις πληρωμές μισθών κ.ά.
Ήδη, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας ανακοίνωσε ήδη στη Βουλή ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα τεθεί ανώτατο όριο στις αποδοχές των διοικήσεων δημοσίων φορέων στο ύψος του γενικού γραμματέα υπουργείου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα εξαγγελθέντα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επανέλαβε ότι όπου απαιτούνται προσαρμογές, αυτές θα γίνουν. «Δεν προέκυψε όμως καμία ανάγκη αναπροσαρμογής».
Στην ερώτηση αν στο πλαίσιο των αναπροσαρμογών η κυβέρνηση συζητεί τις προτάσεις του ΕΒΕΑ κ. Κ.Μίχαλου για τη μερική εργασία, ο κ. Αντώναρος απάντησε: Δεν αφήνω τίποτε ανοιχτό. Την κυβέρνηση τη δεσμεύουν οι πρωτοβουλίες της, οι πράξεις της και οι πολιτικές της. Δεν την δεσμεύουν οι πράξεις και τα λόγια άλλων, είπε.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον κ. Αντώναρο να «πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου».