Ειδήσεις

Μειωμένη έως και 40% η κίνηση στην αγορά της Καρδίτσας


«Κάθε χρόνο και χειρότερα» φαίνεται πως λένε οι έμποροι της Καρδίτσας αφού η κίνηση στην αγορά δεν είναι η αναμενόμενη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο τους.

Δύο εβδομάδες πριν ολοκληρωθούν (στις 31 Αυγούστου) οι θερινές εκπτώσεις, που πάντα αποτελούν σοβαρό κίνητρο για το καταναλωτικό κοινό ώστε να κάνει τις αγορές του σε συμφέρουσες τιμές, και η κίνηση είναι κατώτερη των προσδοκιών και σίγουρα όχι αυτή που θα μπορούσε να αποφέρει ικανοποιητικό τζίρο.

Η επέλαση του κορωνοϊού φαίνεται πως έχε επηρεάσει την πλειοψηφία των καταναλωτών που ανησυχούν για την πορεία της όλης κατάστασης και το τι θα φέρει ο χειμώνας πέραν των ήδη συνηθισμένων για την εποχή υποχρεώσεων (φόροι, σχολεία, ανάγκες παιδιών κλπ).

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο karditsanews.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος «Η κίνηση είναι πεσμένη και φθάνει το 30 έως 40% πιο κάτω. Ο κόσμος φοβάται αφού κανείς δεν ξέρει τι χειμώνας θα έρθει. Ο Σεπτέμβριος έχει πολλές υποχρεώσεις όπως με το άνοιγμα των σχολείων. Δεν είμαστε αισιόδοξοι».

Ο κ. Κορκώτσιος προσθέτει πως ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα τη μείωση στα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους που αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματά τους.

Οι έμποροι της περιοχής μας παρακολουθούν κι αυτοί μουδιασμένοι τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού ευελπιστώντας ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μόνο σίγουρο, όπως τονίζουν, είναι ότι ένα ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των καταστημάτων θα ήταν καταστροφικό.

 

 

Μέχρι 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις υπενθυμίζουμε πως ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, απογοητευτικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στην αγορά εν μέσω των θερινών εκπτώσεων.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ακόμη και το πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων που παραδοσιακά είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές.

Ειδικότερα, επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των πωλήσεών τους, ενώ σε μικρά ποσοστά εκπτώσεων προχώρησαν αρκετές επιχειρήσεις.

Κατά τα λοιπά, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν για τις τιμές των προϊόντων τους κατά την εκπτωτική περίοδο τα εξής:

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.
Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Τελευταίο Σάββατο για προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων

Στο μεταξύ, το ερχόμενο Σάββατο 22 Αυγούστου είναι το τελευταίο Σάββατο του καλοκαιριού κατά το οποίο οι έμποροι μπορούν – προαιρετικά σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας – να παραμείνουν κλειστοί.

Το Σαββατιάτικο ωράριο λειτουργίας θα επανέλθει από το Σάββατο 29 Αυγούστου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο επισκέφτηκε ο νέος Διευθυντής Δ/βαθμιας
Επόμενο άρθρο Πανήγυρις Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνης