Μεθόδευσαν να κλείσουν ένα σχολείο που έχει μαθητές για ν’ ανοίξουν … το Ανθηρό


Τα σχολεία που λειτουργούν σ’ όλο το δήμο Αργιθέας είναι το δημοτικό Αργυρίου, το δημοτικό Πετρωτού και το «δημοτικό Μεσοβουνίου», που λειτουργούσε με τέσσερις μαθητές.

Τον Ιούνιο έφεραν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αργιθέας για τα σχολεία της Αργιθέας, ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνουν ως έχουν τα Σχολεία του δήμου.

Λίγες ημέρες μετά μπήκε θέμα να «μεταφερθούν» οι μαθητές του Δημοτικού Μεσοβουνίου στο Ανθηρό. Δικαιολογία ήταν ότι δήθεν το δημοτικό σχολείο Μεσοβουνίου ήταν «παράρτημα» του Ανθηρού και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Φυσικά η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποκαλύφθηκε όταν ψήφισε να μεταφερθούν οι τέσσερις μαθητές του Μεσοβουνίου προς το Ανθηρό, όπου υπάρχει φέτος ένας μαθητής (πέρυσι δεν είχε κανέναν)!.

Η αντιπολίτευση όχι μόνον καταψήφισε αυτή τη μεταφορά αλλά και κατήγγειλε την μεθόδευση με το σχόλιο: «καταψηφίζουμε τη μεταφορά των μαθητών προς το Ανθηρό. Καταγγέλλουμε τη διαδικασία και τη μεθόδευση να «μεταφερθεί» το Σχολείο του Μεσοβουνίου για να μεταφερθεί στο Ανθηρό! Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταργήσετε και ένα από τα τελευταία σχολεία στο δήμο Αργιθέας. Με δική σας αποκλειστική ευθύνη θα κλείσει κι αυτό το σχολείο».

Όμως δεν έμειναν εκεί τα πράγματα! Μπροστά στην κατακραυγή και στην αντίδραση των γονιών … η διευθύντρια Π.Ε Καρδίτσας έστειλε έγγραφο όπου «εισηγούμαστε για τη σχολική χρονιά 2012-13 τη μεταστέγαση του 1/θεσιου Δημοτικού Σχολείου Ανθηρού στο κτήριο του παλαιού Δημ. Σχ. Μεσοβουνίου και τη μεταφορά όλων των εγγεγραμμένων μαθητών στο Μεσοβούνι».

Ο «Αγιασμός» έγινε στο Μεσοβούνι, αλλά την επομένη δεν άνοιξε το Σχολείο. Αιτία ήταν οι «διαμαρτυρόμενοι» Ανθηριώτες που πήγαν στην Πρωτοβάθμια για το «Σχολείο τους». Η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας στο ίδιο έγγραφό της επικαλούνταν και το ΦΕΚ 1130/30-8-2001 «σύμφωνα με το οποίο έγινε η κατάργηση του Δημ. Σχολείου Μεσοβουνίου».

Η ουσία είναι ότι το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού λειτουργεί με τον έναν του μαθητή!  στην έδρα του δήμου και οι τέσσερις μαθητές κάθονται στο σπίτι τους.

Πέρα από τα τραγελαφικά προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων που άπτονται έρευνας για παράβαση καθήκοντος και όσων επέτρεπαν την δεκαετή λειτουργία ενός «κλειστού» Σχολείου αλλά και εκείνων που ήθελαν να διατηρήσουν «ανοικτό» ένα ανύπαρκτο Σχολείο για να δοξάζετε η έδρα τους και να πληρώνονται τα «μεταφορικά».

Στην προκειμένη περίπτωση πέρα από τις ευθύνες της δημοτικής αρχής φαίνεται ότι και η ανοησία έχει ονοματεπώνυμα.

Λάμπρος Γ. Τσιβόλας. Δημοτικός σύμβουλος δήμου Αργιθέας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Καρδίτσα ο Ηλίας Κασιδιάρης
Επόμενο άρθρο «Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Πανθεσσαλικής Στέγης»