Μεθοδεύσεις… Κομματισμός… στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


 Με ενδιαφέρον, απορία και αγανάκτηση παρακολουθούν, ο εκπαιδευτικός κόσμος και οι πολίτες τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της διοίκησης της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα ύστερα από την συνταξιοδότηση του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας δημιουργήθηκε η ανάγκη κάλυψης της θέσης του. Το ΥΠΕΠΘ και τα θεσμοθετημένα όργανα του σε αντίθεση με τις κείμενες διατάξεις, αυθαίρετα και καταφανώς παράνομα, προχωρεί στην παραβίαση και κατάργηση του αξιολογικού πίνακα επιλογής διευθυντών Π/θμιας Εκπ/σης, διαγράφει τον πρώτο και τον δεύτερο στην σειρά στο πίνακα γιατί θέλει να φτάσει και να επιλέξει τον τρίτο στη σειρά που συμπτωματικά!!! τοποθετήθηκε ήδη αναπληρωτής δ/ντής Π/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας από τη Διοίκηση αν και προβλέπεται από το Νόμο ότι Αναπληρωτής ορίζεται ο προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης της πόλης- πρωτεύουσας του Νομού.

Ο Νόμος 3467/06 «Επιλογή στελεχών εκπαίδευσης…» προβλέπει ρητά εκτός των άλλων την κατάρτιση με αξιολογική σειρά σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής και τις δηλώσεις προτίμησης αξιολογικό πίνακα Διευθυντών Εκπαίδευσης και αξιολογικό πίνακα Προϊσταμένων Γραφείων. Οι πίνακες αυτοί επικυρώνονται από τον Υπουργείο Παιδείας, δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και ισχύουν από την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους (2007) μέχρι την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί (2011).
Η εγγραφή εκπ/κού σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο σε έναν από τους πίνακες δεν εμποδίζει την εγγραφή του στους άλλους.

Προβλέπει επίσης ότι οι εγγεγραμμένοι στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής Δ/ντών Π.Ε. και Πρ/νων Γραφείων Π.Ε. τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση του συμβουλίου επιλογής κατά τη σειρά εγγραφής τους στον αξιολογικό πίνακα επιλογής.

Δηλαδή αν κενωθεί ύστερα από συνταξιοδότηση μια θέση Δ/ντή Π.Ε. τοποθετείται σ’ αυτή ο επόμενος κατά τη σειρά εγγραφής του στον αξιολογικό πίνακα. Το συμβούλιο όμως επιλογής των Δ/ντών Π.Ε. δεν εφαρμόζει τις παραπάνω διατάξεις και με την πρόταση του προς τον Υπουργό Παιδείας παραβιάζει τον αξιολογικό πίνακα των Δ/ντων και διαγράφει παράνομα και πραξικοπηματικά υποψήφιους Δ/ντές Π.Ε. που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα, προηγούνται στη σειρά εγγραφής σ’ αυτόν και πρέπει να προταθούν για τοποθέτηση σε κενούμενη θέση Δ/ντή Π.Ε.

Από τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα τα παρακάτω ερωτήματα:

  • – Από πότε το συμβούλιο επιλογής νομοθετεί και δεν εφαρμόζει τους νόμους;
  • – Ο Υπουργός Παιδείας θα δεχθεί την παράνομη πρόταση ή θα την επιστρέψει ως απαράδεκτη;
  • – Ως πότε στο πολιτικό μας σύστημα θα κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία;
  • – Ως πότε θα επιβάλλετε η θέληση των κολλητών, των διπλανών και των κουμπάρων;

Φτάνει πια. Δεν το αντέχει άλλο η κοινωνία αγανακτούν οι εκπαιδευτικοί και η νέα γενιά.

Υ.Γ.: Το περιστατικό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στην Καρδίτσα, έχουν συμβεί πολλά, πολλά από αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλα τόσα δεν έγιναν γνωστά.

….Η άρση της αδικίας και η εφαρμογή του δικαίου δεν πρέπει να περιορίζεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν όσοι αδικούνται. Είναι υποχρέωση και όλων των θεσμοθετημένων πολιτικών -διοικητικών-συνδικαλιστικών οργάνων γι αυτό καλώ το σύλλογο των δασκάλων και νηπιαγωγών, την ένωση λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, τους εκπροσώπους και τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους εκπροσώπους μας στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης να αντισταθούν, να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν τη δημιουργία μια ανεξάρτητης δημόσιας διοίκησης ενός κράτους δικαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση να αρθεί η αδικία και να επανέλθουμε στη νομιμότητα γιατί στη δημοκρατία οι πολίτες δεν πρέπει ούτε να αισθάνονται ούτε να είναι μόνοι.

Θανάσης Σίσκος

Γραμματέας

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για τη συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας