ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


 Όσοι έχουν την άποψη ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται έχουν το δικαίωμα να νιώθουν για άλλη μια φορά δικαιωμένοι. Τα παραδείγματα αναρίθμητα, δίνουν την εντύπωση πως η ανομία ανταγωνίζεται την ευνομία και ίσως να την υπερβαίνει, έτσι όπως η πρώτη προβάλει ευάλωτη και η δεύτερη ελκυστικότερη. Πέντε χρόνια μετά το βασικό μέτοχο, που αφορούσε ένα νόμο με νομοθετική και συνταγματική ισχύ, τον οποίο ανέλαβαν τα κοινοτικά όργανα να αποκαθηλώσουν (η περίπτωση φυσικά ήταν εντελώς διαφορετική και είχε σχέση με τους συσχετισμούς της εξουσίας) ήρθε η σειρά του Αχελώου να δοκιμαστεί σε δικαστικές περιπέτειες αποδεικνύοντας ότι τα λαϊκά συμφέροντα γίνονται ενίοτε μπαλάκι στα χέρια εκείνων που διαφεντεύουν τις τύχες του λαού. Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σειρά ερωτημάτων περί της συμβατότητας του νόμου Σουφλιά για την εκτροπή του Αχελώου όσον αφορά την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, δίνει το δικαίωμα σε όσους αντιτίθενται στην εκτροπή να ζητήσουν την αναστολή των εργασιών, έως ότου αποφανθεί το Ευρωδικαστήριο, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα. Τα ερωτήματα αφορούν ουσιαστικά και διαδικαστικά ερωτήματα όπως το δικαίωμα μεταφοράς νερού από μια υδατική λεκάνη σε άλλη χωρίς να έχουν εκπονηθεί τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής όλης της χώρας, το κατά πόσο επιτρέπεται η μεταφορά νερού όταν σκοπός δεν είναι η ύδρευση αλλά η άρδευση και η παραγωγή ενέργειας, εάν είναι σύννομη η εκτροπή χωρίς να προηγηθεί διαδικασία διαβούλευσης κ.λπ..

Με άλλα λόγια τα έργα βρίσκονται ξανά στο σημείο μηδέν προς τέρψη της… ορνιθολογικής εταιρείας περιβάλλοντος και πολιτισμού, η οποία προτιμά να χύνονται τα νερά του Ασπροπόταμου στη θάλασσα παρά να ξεδιψάσουν τη θεσσαλική γη.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα είναι πραγματική τραγωδία εάν περάσουμε σε μια διαδικασία δικαστικών διενέξεων που θα επαναφέρουν την πρότερη κατάσταση της αβεβαιότητας. Καλώς – κακώς έχει επιλεγεί αυτή η λύση για να ξεδιψάσει η Θεσσαλία, δεν λέει κανένας πως είναι η καλύτερη (ακόμα χειρότερα που συνδυάστηκε με το ενεργειακό έργο της ΔΕΗ), αλλά δεν βλέπουμε τι άλλο μπορεί να προχωρήσει άμεσα για να διασωθεί η θεσσαλική πεδιάδα πριν μετατραπεί σε έρημο.

Ο κ. Αλεξάκος

Τη βεβαίωση ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί θετικά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με τα δικαστικά ερωτήματα όσον αφορά στο έργο της εκτροπής του Αχελώου δημιουργήθηκαν ανησυχίες στους συμπολίτες μας και γενικότερα στους Θεσσαλούς για την πορεία του έργου. Μπορούμε να πούμε ότι τα ερωτήματα δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, αντίθετα δίνουν εύλογο χρόνο ούτως ώστε να υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που λέμε μέχρι τώρα. Όταν, δηλαδή, υπάρχουν αυτά τα ζητήματα των ενστάσεων η καλύτερη απάντηση του Υπουργείου είναι μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το έργο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ο εύλογος χρόνος, πέραν από την εκτίμησή μας ότι θα είναι θετική η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αργήσει πολύ η απόφαση, οπότε η καλύτερη απάντηση είναι μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε να τελειώσει οριστικά το έργο. Και η κατασκευή του φράγματος, αλλά και της επένδυσης της σήραγγας η οποία δημοπρατήθηκε και όπως είναι γνωστό μειοδότης είναι η «Μηχανική». Επίσης, θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα – και αυτό θα το προτάξουμε και φέτος, της απαλλοτρίωσης του χώρου κατάληψης του φράγματος».

Το τελευταίο

δημοσίευμα

Η εκτροπή του Αχελώου… στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ πάγωσε τον περασμένο Απρίλιο τις εργασίες του φράγματος της Συκιάς, ενώ και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέστειλε το καλοκαίρι, για τρίτη φορά, τα έργα στο σύνολό τους. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναποθέτει τις ελπίδες της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λύση του προβλήματος που απασχολεί επί σειρά ετών την ελληνική δικαιοσύνη και αφορά στο πολυταλαιπωρημένο έργο της εκτροπής του Αχελώου. Με μια σειρά προδικαστικών ερωτημάτων το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητεί από το ΔΕΚ να κρίνει κατά πόσο εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο το έργο της εκτροπής και ειδικότερα ο νομος Σουφλιά που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω νόμος, με τον οποιο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, έδωσε ώθηση στις εργασίες που είχαν ανασταλεί με αποφάσεις του ΣτΕ από το 1994 έως το 2006. Εναντίον του έργου της εκτροπής του Αχελώου έχουν ταχθεί με προσφυγές τους στο ΣτΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχων και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κ.ά. που ζητούν την ακύρωση του νόμου Σουφλιά, καθώς και της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την επίδικη υπουργική απόφαση ανατέθηκε στην εταιρεία Μηχανική η αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ πάγωσε τον περασμένο Απρίλιο τις εργασίες του φράγματος της Συκιάς, ενώ και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέστειλε το περασμένο καλοκαίρι, για τρίτη φορά, τα έργα στο σύνολό τους, ζητώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ να προσκομίσει μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων