Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των αγροτών για τη στέβια όπως αποδείχθηκε από τη μεγάλη τους συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή στο Φανάρι ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με την Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου.
Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία γεγονός που πιστοποιεί πως οι αγρότες μας προβληματίζονται για το μέλλον τους και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για νέες δυναμικές και καινοτόμες καλλιέργειες.
Η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομες τοποθέτησεις του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου κ. Κουλουσούσα και της κ. Αρετής Ντούρλιου εκ μέρους της Ομάδας Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου:
«Η Ομάδα μας, από την σύστασή της έως σήμερα κινήθηκε δυναμικά στους παρακάτω τρεις άξονες:
Ο ΠΡΩΤΟΣ άξονας περιλαμβάνει τις νέες εναλλακτικές και πολυδύναμες καλλιέργειες.
Σκοπός μας είναι η υπεύθυνη ενημέρωση και όχι ο προσανατολισμός σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όλες οι δράσεις της Ομάδας που θα ακολουθήσουν θα επιδιώξουν την αναβάθμιση της τοπικής παραγωγής με νέες καλλιέργειες, σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, βελτίωση υποδομών και διαδικτύωση.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ άξονας είναι η μεταποίηση και η διάθεση. Στις σκέψεις και σχέδιά μας είναι η διερεύνηση – μελέτη δημιουργίας κάποιας μεταποιητικής μονάδας για συμβατικές ή για νέες πολυδύναμες καλλιέργειες με κάθετη οργάνωση, από την παραγωγή έως και τη διάθεση
Τέλος, ο ΤΡΙΤΟΣ άξονας είναι το αρδευτικό.
Στόχος μας είναι η μείωση του κόστους άρδευσης και κατανάλωσης νερού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες αρδευόμενες εκτάσεις και μικρότερο κόστος.»
Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσιάκος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη του αγροτικού χώρου.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός στην τοποθέτησή του ανέφερε τα παρακάτω:
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως μία πειστική και ασφαλής απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα μας αποτελεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στη στήριξη και την ενημέρωση των αγροτών μας. Η αντιδημαρχία αγροτικών θεμάτων σε συνεργασία με το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου μας περάσαμε απ’ όλες τις Τοπικές μας Κοινότητες και οργανώσαμε συγκεντρώσεις με τους αγρότες μας προκειμένου να τους οργανώσουμε σε ομάδα παραγωγών για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Στα πλαίσια αυτής της διαρκούς ενημέρωσης των αγροτών μας εντάσσεται και η σημερινή ημερίδα με θέμα μία νέα καινοτόμα καλλιέργεια όπως είναι η στέβια. Η πολύ μεγάλη σας συμμετοχή αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό»
Στη συνέχεια ο βασικό ομιλητής καθηγητής κ. Λόλας ανέφερε τα παρακάτω:
«Τελευταία το ενδιαφέρον, ο θόρυβος και οι πληροφορίες για το φυτό στέβια στη χώρα μας έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα, κυρίως λόγω προβλημάτων των συμβατικών καλλιεργειών και των μεγάλων προσδοκιών που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες και εναλλακτικές καλλιέργειες.
Η στέβια έγινε γνωστή στην Ελλάδα, το 2005 όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αργότερα το ΚΕΤΕΑΘ, άρχισαν συστηματική επιστημονική έρευνα με πειράματα και Αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα (Αγρίνιο, Λαμία, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Κατερίνη, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη) η οποία συνεχίζεται σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Η πολύχρονη και συστηματική έρευνα και τα προγράμματα του Π. Θεσσαλίας αφορούν παραγωγή σποροφύτων σε σπορεία παραδοσιακά, επιπλέοντα και μη επιπλέοντα (υδρονέφωσης), λίπανσης, αποστάσεων μεταφύτευσης, ζιζανιοκτονίας (Αγρόκτημα Π.Θ.), άρδευσης, τρόπου ξήρανσης (ήλιο, σκιά, κλίβανο), χρόνος συλλογής και περιεκτικότητα στεβιοζάχαρης, παραγωγική διάρκεια ζωής στέβιας και κόστος παραγωγής
Οι Αποδεικτικές καλλιέργειες (περισσότερες από 60) χρησιμεύουν και στη διάδοση των αποτελεσμάτων με επιτόπου ενημέρωση-εκπαίδευση των αγροτών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου.
Η καλλιέργεια της στέβιας είναι παρόμοια με την καλλιέργεια του καπνού ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις περισσότερες καλλιεργητικές πρακτικές.
Η κύρια χρήση της στέβιας είναι οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες, στεβιοζάχαρη, οι οποίες εξάγονται από τα φύλλα της. Η στεβιοζάχαρη είναι λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδέν θερμίδες και 200-450 φορές ποιο γλυκιά, Μπορεί να υποκαταστήσει τόσο την κοινή ζάχαρη σε οποιαδήποτε χρήση της, όσο και τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, χωρίς να έχει τις παρενέργειες που αποδίδονται σε αυτές.
Η βιομηχανία τροφίμων-ποτών–ζαχαροπλαστική και η Ιατρική (για τους διαβητικούς τύπου 2) είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες της στέβιας. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και ως συμπλήρωμα δίαιτας.
Άλλες χρήσιμες φυσικές χημικές ουσίες της στέβιας είναι οι φυτοστερόλες, η γιββερελλίνη, η χλωροφύλλη, βιταμίνη Α και C, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, κ.α.
H χρηματοδότηση της έρευνας του Π. Θεσσαλίας είναι από την Ε.Ε. αλλά και εθνική από πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη), Περιφερειακές Ενότητες (Γρεβενών) και Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δ. Ευρωπού).
Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας του Π. Θεσσαλίας έχουν δημοσιευτεί και διαδοθεί με Τελική Έκθεση κάθε προγράμματος, Ενημερωτικά Φυλλάδια, Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά, Εφημερίδες, Διαδίκτυο, σε Συνέδρια, Ημερίδες και βιβλίο.
Η αγορά στην Ελλάδα και την Ε.Ε. δεν είναι ακόμα έτοιμη (δεν υπάρχουν μονάδες εξαγωγής της στεβιοζάχαρης) και συνεπώς ή «ώρα» της στέβιας δεν είναι «σήμερα» αλλά «αύριο»
Έτσι, οι αγρότες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οι κινήσεις τους επιφυλακτικές και συγκρατημένες, «κοσκινίζοντας» πολύ τα λεγόμενα και γραφόμενα από «ειδικούς» και «κορυφαίους» της στέβιας στην Ελλάδα.
Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται να αποτελέσει μία νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος και μελλοντικά εμπλεκόμενος στην καλλιέργεια της στέβιας καθώς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο να γνωρίζουν ποιές είναι οι προϋποθέσεις-αλήθειες οι οποίες θα καταστήσουν σε βάθος χρόνου τη στέβια μια νέα οικονομική καλλιέργεια για την Ελλάδα και όχι καταδικασμένη και προβληματική πριν καν αρχίσει.
Η προοπτική της στέβιας στην Ελλάδα έχει τύχη και μέλλον όχι με ελεύθερη-ανεξέλεγκτη αλλά μόνο με συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή παραγωγή μέσω ενός εθνικού φορέα στέβιας, μέλος αντίστοιχου στην ΕΕ.
Ο εθνικός φορέας είναι ανοιχτός σε όποιον ενδιαφέρεται και αγοράζει την οικονομική μερίδα συμμετοχής και λειτουργεί με επιχειρηματικό καθεστώς, δηλαδή διανομή των κερδών, πληρωμή των ζημιών.
Ο φορέας έχει κάθετη δομή οργάνωσης, παραγωγή-μεταποίηση-εμπορία της στέβιας, δηλαδή όλη την ευθύνη από το χωράφι έως το ράφι.
Οι μονάδες εξαγωγής -εργοστάσια στεβιοζάχαρης κατασκευάζονται-ανήκουν στο φορέα και λειτουργούν με ευθύνη του.
Η παραγόμενη στεβιοζάχαρη πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας της Ε.Ε. από άποψη υγιεινής.
Χωρίς να συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις η καλλιέργεια της στέβιας θα είναι για την ελληνική γεωργία και οικονομία άλλη μια χαμένη ευκαιρία.
Το Π. Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ παρέχουν σε κάθε ενδιαφερόμενο τις απαραίτητες έγκυρες πληροφορίες για την καλλιέργεια της στέβιας και τις προοπτικές της στην Ελλάδα.»
Τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων κ. Κωνσταντίνος Πετρωτός ανέλυσε τις λεπτομέρειες της μεθόδου παραγωγής στεβιοζάχαρης από ξηρά φύλλα στέβιας με μέθοδο χωρίς την χρήση οργανικών διαλυτών δηλαδή με χρήση «πράσινης» τεχνολογίας. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας μετά από έρευνα διάρκειας τριών ετών και πρόκειται να υποβληθεί Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για την κατοχύρωση της . Η νέα αυτή τεχνολογία που δοκιμάστηκε και η αποτελεσματικότητα της έχει επιβεβαιωθεί μπορεί να παράγει στεβιοζάχαρη με υψηλό βαθμό καθαρότητας (μεγαλύτερο του 98%) και πρόκειται να διατεθεί δωρεάν σε ομάδες αγροτών που θα θελήσουν να παράγουν στέβια στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ σήμερα Τρίτη στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Δημαρχείο Φαναρίου όλων των αγροτών που τους ενδιαφέρει πραγματικά η καλλιέργεια στέβιας ώστε να προγραμματιστούν οι περαιτέρω ενέργειες και δράσεις