Μεγάλη ενεργειακή στιγμή για το Νομό Καρδίτσας


Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελεί ο μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σμοκόβου που εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό που τίθεται σε λειτουργία στη λίμνη Σμοκόβου ενώ έχουν δρομολογηθεί ήδη και βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής άλλοι δυο μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Η τελετή όμως επιφύλασσε στους Καρδιτσιώτες και μία νέα ικανοποιητική εξέλιξη που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του άλλου σημαντικού Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεών του επενδύοντας συνολικά 6 εκατ. ευρώ.

Το έργο

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ΥΗΣ Σμοκόβου, θεμελιώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2005 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων έγινε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ κοντά στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ η οποία εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Η τροφοδότηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού με νερό γίνεται από το Φράγμα Σμοκόβου. Μετά την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του νοτιοδυτικού τμήματος του Θεσσαλικού κάμπου θα παράγονται κατά τη θερινή περίοδο 10,7 GW φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Η λειτουργία του Σταθμού θα συμβάλλει ακόμη στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων με την υποκατάσταση ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου κ.λπ.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν όπως είπαμε το πρωί της Κυριακής, σε μια πανηγυρική εκδήλωση με την παρουσία -εκτός των δυο προαναφερόμενων πολιτικών-, του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου, στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης, βουλευτών, τοπικών αρχών και φορέων, ενώ την τελετή ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος.

Ο κ. Σιούφας

Στην ομιλία του ο κ. Σιούφας τόνισε τα εξής:

«Τον Οκτώβριο του 2005 θεμελιώσαμε, σε αυτό το σημείο, τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σμοκόβου. Ένα μεγάλο έργο, ισχύος 10,4 MW, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Ήμασταν τότε εδώ ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος  Σαλαγκούδης, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπύρος  Ταλιαδούρος, οι Βουλευτές του Νομού Κώστας Τσιάρας, Νίκος Σαλαγιάννης και Ντίνος Ρόβλιας, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας, ο Νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Ταμασίου Βασίλης Μόσχος και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. Εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε. είχαν παρευρεθεί, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μανιατάκης και ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης. Με την υλοποίηση του έργου αυτού, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Μια προσπάθεια, που μέσα σε 5 χρόνια, οδήγησε στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από 430 MW σε 1300 MW σήμερα. Από την πρώτη στιγμή της αδειοδότησης και της κατασκευής του, ως Υπουργός Ανάπτυξης, στήριξα με θέρμη και παρακολούθησα στενά την υλοποίηση του σταθμού.  Σήμερα, περίπου 4 χρόνια μετά, είμαστε εδώ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ Τάκη Αθανασόπουλο, για να εγκαινιάσουμε, όλοι μαζί, ένα σημαντικό έργο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία. Ένα έργο με σημαντική ενεργειακή, αρδευτική, υδρευτική και περιβαλλοντική διάσταση. Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο του σταθμού που εγκαινιάζουμε σήμερα, όσο και ακόμη δυο υπό κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στη λίμνη Σμοκόβου. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους αυτής της πολύπλευρης επένδυσης για  τον Τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή:

1. Άρδευση

Το έργο αναμένεται να αποτελέσει ανάσα ζωής για τον αγροτικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Η παρατεταμένη λειψυδρία των τελευταίων ετών έχει σημαντικές συνέπειες στην άρδευση των καλλιεργειών. Από την λίμνη Σμοκόβου εκτιμάται πως θα είναι δυνατή η άρδευση έκτασης 260.000 στρεμμάτων γεωργικής γης.

2. Ύδρευση

Πολύτιμος είναι και ο υδρευτικός χαρακτήρας του έργου. Με την ολοκλήρωση τη μελέτης ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού (μελέτη ύδρευσης Σμοκόβου) θα γίνει δυνατή η ένταξη του έργου στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Έτσι, θα μπορέσει να αρχίσει η κατασκευή δικτύου ύδρευσης, με το οποίο θα επιλυθούν μόνιμα τα προβλήματα ύδρευσης σε δεκάδες δημοτικά διαμερίσματα της Καρδίτσας.

3. Τουρισμός

Η κατασκευή της λίμνης Σμοκόβου δημιουργεί μια νέα δυναμική τουριστικής ανάπτυξης, συμπληρωματική ως προς τη λίμνη Πλαστήρα. Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν σήμερα δυο μεγάλες λίμνες (λίμνη Σμοκόβου & Πλαστήρα), ενώ κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς και η λίμνη Συκιάς στον Αχελώο. Το δίκτυο αυτών των λιμνών αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό τουριστικό προορισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Για την τουριστική ανάπτυξή τους έχω προτείνει και είναι υπό σχεδιασμό η οδική διασύνδεση αυτών των τριών λιμνών. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για να υπάρχει σωστή οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή σε συνεργασία με το Νομάρχη και τους τοπικούς φορείς και παράγοντες.

4. Ενέργεια

Τα νερά του φράγματος Σμοκόβου, πέρα από την αρδευτική και υδρευτική τους εκμετάλλευση, θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για «καθαρή» ενέργεια από την αξιοποίηση μιας κατ’ εξοχήν Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας όπως είναι το υδάτινο δυναμικό.

Σημειώνω ότι για την περαιτέρω αξιοποίηση της Λίμνης Σμοκόβου και του υδάτινου δυναμικού της περιοχής έχει αρχίσει η κατασκευή ακόμη δυο Υδροηλεκτρικών Σταθμών. Τα έργα αυτά, μαζί με τον μεγάλο Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα, τους μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς ιδιωτών, τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Χώρας (ισχύος 30 ΜW) στο Δήμο Μουζακίου, τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα του Δήμου Κάμπου και ιδιωτών, καθιστούν το Νομό μας πρωτοπόρο στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και σημαντική ηλεκτροπαραγωγό δύναμη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στο Νομό Καρδίτσας και το Δήμο Μουζακίου έχει εγκατασταθεί ένας από τους πρώτους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της Χώρας που λειτουργεί με τη μορφή εταιρίας λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή του Δήμου. Σε αυτά είναι απαραίτητο να προστεθεί και η υλοποίηση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας του Νομού Τρικάλων, ισχύος 162 MW. Ενός έργου μεγάλης εθνικής σημασίας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1986 και στην πορεία εξελίχθηκε σε γεφύρι της Άρτας. Το έργο αυτό βρίσκεται πλέον, μετά τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη ΔΕΗ και τους φορείς των κατοίκων της περιοχής, στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησής του. Πάνω απ’ όλα, όμως, τα έργα αυτά έχουν μεγάλη συμβολή στην τοπική οικονομία. Διασφαλίζουν την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων, στηρίζουν την απασχόληση με νέες θέσεις εργασίας και παρέχουν οικονομικούς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς με νόμο του 2006 (Ν. 3468/2006) το 3% των εσόδων αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγχαίρω τη ΔΕΗ ΑΕ, τη Διοίκηση και όλα τα στελέχη της, για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Συγχαίρω το υπουργείο Ανάπτυξης, τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον πρώην υπουργό Χρήστο Φώλια που αγκάλιασαν και εκείνοι το έργο και εργάστηκαν συστηματικά για την περάτωσή του. Θέλω, τέλος, να συγχαρώ την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους όσοι μόχθησαν για να φτάσουμε στο αίσιο αυτό αποτέλεσμα και παρακαλώ τους μηχανικούς να θέσουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.»

Ο κ. Χατζηδάκης

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε: «Για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα ενός μηνός περίπου εγκαινιάζουμε ένα ακόμα έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που ανεβάζει την προστασία του περιβάλλοντος ψηλά στην ατζέντα. Που καταδεικνύει ότι ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν μαζί. Που δείχνει ότι η χώρα μας προχωρεί μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, στον τομέα της επίτευξης μιας βιώσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον. Κεντρικό ζητούμενο στον τομέα της ενέργειας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική συνοψίζεται στα λεγόμενα «τρία 20άρια ως το 2020», δηλαδή, μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%,  βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης. Για την επίτευξη των στόχων αυτών χρειάζεται σοβαρή και συστηματική προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές. Χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση στη χρήση των ΑΠΕ. Γι’ αυτό ψηφίσαμε ρύθμιση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να ξεπεραστούν παλιές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Γι’ αυτό και προωθούμε συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια. Γι’ αυτό και εξαγγείλαμε την προώθηση του προγράμματος «πράσινο νησί» για τον Αϊ Στράτη, ένα επιδεικτικό έργο, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε πραγματικές συνθήκες πάνω στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Χρειάζεται ενίσχυση της χρήσης νέων μεθόδων παραγωγής ενέργειας, όπως εκείνος της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας, που παράγει ηλεκτρισμό ανακτώντας πλήρως τη θερμική ενέργεια που χάνεται από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ήδη ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία τη σχετική κοινοτική οδηγία ανοίγοντας το δρόμο σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές να προχωρήσουν στον τομέα αυτό. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να μην σπαταλάμε ενέργεια. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχωρεί στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, με το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Η ΔΕΗ καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα των ΑΠΕ, την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και εγώ και ο κ. Σιούφας, ο οποίος και θεμελίωσε το παρόν έργο, όπως και πολλά άλλα, πριν από 4 χρόνια. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που δραστηριοποιείται με συνέπεια και δυναμισμό στον τομέα παραγωγής «πράσινης ενέργειας». Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι συνολικές επενδύσεις τις οποίες υλοποιεί και θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα αυτό μέχρι το 2014 ανέρχονται σε περίπου 2 δις ευρώ. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω, όσον αφορά στην ενέργεια πρέπει, αφενός να προχωρούμε σύμφωνα με τις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου για τον ανταγωνισμό και αφετέρου να λάβουμε υπόψη μας την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα αυτό. Και εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε, στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέκλυση επενδύσεων, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα στηρίξει επίσης οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΔΕΗ για επέκταση στα Βαλκάνια, ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό πρέπει να είναι το όραμά μας και σε αυτό να στοχεύουν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας. Για μια δυνατή ΔΕΗ, με προσωπικό που θα αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια και που θα δουλεύει για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την εταιρεία και τη χώρα. Νομίζω ότι είναι καιρός και στη χώρα μας να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία και τη δυναμική του τομέα της ενέργειας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά, μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, με χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο».

Ο κ. Αθανασόπουλος

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος επεσήμανε: «Ο Όμιλος ΔΕΗ, θέλοντας να αξιοποιήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους το φυσικό πλούτο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας μας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ξεκίνησε το 2005 και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2008 την κατασκευή του έργου αυτού. Το Υδροηλεκτρικό Έργο Σμοκόβου, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., έχει ως κύριο στόχο του την πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού υδατόπτωσης από το υπάρχον φράγμα Σμοκόβου. Το Έργο, το οποίο μελετήθηκε από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ και η κατασκευή του επιβλέφθηκε από το ΚΕΨΕ Θεσσαλίας, είναι συνολικής επένδυσης περίπου 11 εκατομμύριων Ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατομμύρια προήλθαν από Επιδότηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα  να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα για την καταλυτική του συνεισφορά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο μάλιστα εκείνος, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Ανάπτυξης, θεμελίωσε στις 22 Οκτωβρίου 2005. Ο κ. Σιούφας, υποστηρικτής άλλωστε της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας,  από την τότε θέση του ως Υπουργός Ανάπτυξης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο και βοήθησε ουσιαστικά τόσο στη φάση της αδειοδότησης όσο και στη φάση της υλοποίησης.  Παράλληλα, ο κ. Σιούφας συνέβαλε αποφασιστικά τόσο στην υλοποίηση των δύο μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής Σμόκοβο ΙΙ και IV που βρίσκονται τώρα στη φάση κατασκευής, όσο και στην κατάρτιση και  ψήφιση του Νόμου 3437/2009 για την ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας – μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε όλη τη Θεσσαλία με σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός που εγκαινιάζουμε σήμερα λειτουργεί εξαρτώμενος άμεσα από τα έργα άρδευσης του συγκροτήματος Σμοκόβου του Νομού Καρδίτσας που στόχο τους έχουν την άρδευση μιας αγροτικής έκτασης περίπου 250.000 στρεμμάτων. Με τη μελλοντική ολοκλήρωση των έργων του αρδευτικού δικτύου του Νοτιοδυτικού τμήματος του Θεσσαλικού κάμπου, ο Σταθμός του Σμοκόβου θα παράγει από τις δύο εγκατεστημένες μονάδες του – συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10,4 MW – , 10,7 GWh πράσινης και καθαρής ενέργειας κατά τη θερινή περίοδο, με δυνατότητα αύξησής της κατά τη χειμερινή περίοδο, εφόσον θα υπάρχει παροχή από τη Σήραγγα Λεονταρίου. Πέραν όμως της χρησιμότητάς του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η λειτουργία του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Σμοκόβου θα συμβάλλει στη μείωση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων. Ο Σταθμός του Σμοκόβου, έρχεται ως φυσική συνέχεια της σχέσης της ΔΕΗ με την Θεσσαλία στον τομέα της υδροηλεκτρικής ανάπτυξης, καθώς σε αυτή την περιοχή η ΔΕΗ ξεκίνησε, το 1962, την κατασκευή του πρώτου μεγάλου υδροηλεκτρικού της έργου, τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα / Ταυρωπού, με σκοπό τότε να βοηθήσει σημαντικά στο πρόβλημα της υδροδότησης του Νομού. Το Υδροηλεκτρικό Έργο “Ν. Πλαστήρας”, είναι ένα σύνθετο και πολύ σημαντικό έργο. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση στη Θεσσαλία για πολλές δεκαετίες και η επίδραση που άσκησε στο κοινωνικό, οικονομικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής ως έργο πολλαπλής σκοπιμότητας ήταν καταλυτική. Η μέση ετήσια παραγωγή του σταθμού την τελευταία εικοσαετία κυμάνθηκε περίπου στις 165 GWH, ενώ με τα νερά της λίμνης Πλαστήρα αρδεύονται περίπου 140.000 στρέμματα στον κάμπο της Θεσσαλίας. Τo 2008 για την άρδευση των καλλιεργειών διατέθηκαν περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η πόλη της Καρδίτσας, των Σοφάδων, του Παλαμά και τριανταπέντε ακόμα Κοινότητες – ο πληθυσμός των οποίων εκτιμάται σε 100.000 κατοίκους- υδρεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα. Όμως, εκτός από υδροηλεκτρικό, αρδευτικό, υδρευτικό, το έργο του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλαστήρα / Ταυρωπού, είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό. Με το σχηματισμό της λίμνης δημιουργήθηκε ένας υγροβιότοπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα και αναβαθμίσθηκε εντυπωσιακά η αισθητική του ορεινού τοπίου. Επιπλέον, η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου κατέστησε τη λίμνη Πλαστήρα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς με ανάλογο θετικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Νομού αλλά και της ευρύτερης θεσσαλικής περιφέρειας. Σήμερα, η ΔΕΗ προγραμματίζει μια νέα επένδυση της τάξης των € 6 εκατομμυρίων περίπου, προκειμένου να αναβαθμίσει τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (γεννήτριες) του ΥΗΣ Πλαστήρα, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερους βαθμούς απόδοσης. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ μελετά τη δυνατότητα ανάπτυξης Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου στο τέλος της διώρυγας φυγής και προ της εισόδου στον αναρρυθμιστικό ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλαστήρα. Παράλληλα, μια σειρά από πράσινα ενεργειακά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Πιο αναλυτικά: Υπό κατασκευή βρίσκεται το μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, ισχύος 1,6 MW και συνολικής επένδυσης € 2 εκατομμύριων. Η κατασκευή του εν λόγω έργου ξεκίνησε παράλληλα με την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στο Νομό Τρικάλων. Μετά την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής 10 GWh. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών των δύο μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής που προανέφερα, το Σμόκοβο ΙΙ και το Σμόκοβο IV, ισχύος 5,6 ΜW και 0,8 MW αντίστοιχα. Το προβλεπόμενο ύψος της επένδυσης για το Σμόκοβο ΙΙ ανέρχεται σε € 4,7 εκατομμύρια, ενώ για το Σμόκοβο IV η επένδυση ανέρχεται σε € 1,5 εκατομμύρια. Στη φάση της αδειοδότησης βρίσκεται επίσης και το μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο που προτείνεται στη θέση Αγιονέρι του Δήμου Ελασσόνας, στο Νομό Λάρισας ισχύος 1,0 MW. Η προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας θα είναι της τάξεως των 2,0 GWh, το δε προϋπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε €1,3 εκατομμύρια. Με στόχο την ανάπτυξη του σημαντικού αιολικού δυναμικού που παρουσιάζει η περιοχή, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε συνεργασία με την EDF Energies Nouvelles έχει σχεδιάσει την εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου ισχύος 30 MW στη θέση Αέρας του Δήμου Μουζακίου για το οποίο έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και εγκατάστασης. Το προϋπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης, μαζί με το δίκτυο, ανέρχεται σε € 60 εκατομμύρια. Όλα τα παραπάνω έργα – πέρα της προφανούς συμβολής τους στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν και μια σημαντική κοινωνική διάσταση, καθώς, στη φάση της υλοποίησής τους αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 200 νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους της περιοχής. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη στήριξη της απασχόλησης στην περιοχή και μάλιστα σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παράλληλα, η ΔΕΗ υλοποιεί  μια σειρά έργων στο Νομό Καρδίτσας όπως:

  • Η μελέτη βιωσιμότητας της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2010.

  • Η ογκομέτρηση – αποτύπωση του πυθμένα της λίμνης Πλαστήρα. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2009.

  • Η επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ στις παραλίμνιες περιοχές της τεχνητής λίμνης Σμοκόβου.

  • Η κατασκευή υποσταθμού 150/20kV στους Σοφάδες. Ο υποσταθμός περιλαμβάνει δύο μετασχηματιστές και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των δικτύων της ΔΕΗ στην περιοχή.

  • Η αναβάθμιση του υποσταθμού Πλαστήρα. Το έργο προβλέπει την προθήκη ενός μετασχηματιστή και έξι κυψελών Μέσης Τάσης.

Το σύστημα των έργων Σμοκόβου, εντάσσεται στο σύνολό του – άρδευση, ύδρευση και παραγωγή ενέργειας – στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, καθώς και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σμοκόβου, που με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε σήμερα,  είναι καθοριστικό στοιχείο Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας. Η ΔΕΗ, με προγραμματισμό, σύνεση και υπευθυνότητα θα πραγματοποιήσει την περίοδο 2009-2014 τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της χώρας.

Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου της ΔΕΗ θα ανέλθουν σε περίπου 13 δις. Ευρώ και θα κινηθούν σε τρεις κύριους άξονες:

  • δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ με επενδύσεις της τάξης των € 2 δις.

  • Αντικαταστάσεις παλαιών θερμικών Μονάδων με νέες σύγχρονες – μια επένδυση ύψους € 7 δις.

  • Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές μέσω της αύξησης της αξιοπιστίας και της αποδοτικότερης χρήσης των δικτύων, με επενδύσεις της τάξης των € 4 δις.

Πέρα από τη βελτίωση των υπηρεσιών μας, κύριος σκοπός των επενδυτικών προσπαθειών μας είναι να συμβάλλουμε:

–         Στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

–         Στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος

–         Στη σημαντική μείωση των ρύπων.

Και αυτό διότι οι επόμενες γενιές αξίζει να ζήσουν σε ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο ισορροπημένο φυσικό περιβάλλον. Κάτι που αποτελεί κύρια υποχρέωση και μέγιστο χρέος όλων μας».

Ο κ. Ταλιαδούρος

Ο Υφυπ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: ««Η ενέργεια και η παραγωγή της μέσω του φυσικού περιβάλλοντος δίνει μοναδική ώθηση στην ανάπτυξη κάθε περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική περιφέρεια η παραγωγή ενέργειας να είναι αυτάρκης και επαρκής. Η σημερινή επίσημη έναρξη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Σμοκόβου σηματοδοτεί την υλοποίηση αυτών των στόχων για τη σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων που αποτελεί αντικείμενο μελέτης για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ειδικότερα, στο Νομό μας είναι ευτυχής συγκυρία η ύπαρξη της Λίμνης Πλαστήρα και της Λίμνης Σμοκόβου, που έρχονται να καλύψουν «ανταγωνιστικές» χρήσεις νερού, όπως άρδευση, ύδρευση, παραγωγή ενέργειας, τουρισμό κλπ. Το έργο προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ, που κατασκευάστηκε κοντά στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου, μεταφέρει το νερό από τη λίμνη του Σμοκόβου, ώστε τα νερά του φράγματος Σμοκόβου, πέρα από την αρδευτική και υδρευτική τους εκμετάλλευση, να αξιοποιούνται και υδροηλεκτρικά για την παραγωγή ενέργειας. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σμοκόβου έχει ισχύ 10 Μεγαβάτ(MW) και παράγει ετησίως 30 Γιγαβατώρες (GWh) περίπου αποδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του Υδροδυναμικού της Χώρας. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης πολλών και διαφορετικών εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ιδιαίτερα σήμερα που καθημερινά αυξάνεται η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας και που το περιβάλλον ζητά επιτακτικά την προστασία του, τέτοιου είδους έργα δίνουν τη λύση στο παρόν αλλά και στο μέλλον του τόπου. Θέλω να πιστεύω ότι με την ίδια δυναμική θα προωθηθούν και τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή όπως είναι και οι άλλοι δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί που προβλέπονται από τη μελέτη, καθώς και η ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων. Έτσι θα αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο βαθμό η λίμνη Σμοκόβου».

Προηγούμενο άρθρο Αισιοδοξία για τις ευρωεκλογές
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας