Μεγάλα συμφέροντα αντιπαλεύουν το έργο του Αχελώου


Από το 1990 μέχρι σήμερα έγιναν πολλές προσφυγές κατά της εκτροπής του Αχελώου με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις σε ένα έργο που είναι και οικολογικά απαραίτητο για τη Θεσσαλία πέραν του αναπτυξιακού. Σήμερα απομένουν ελάχιστες εργασίες για την ολοκλήρωσή του έργου που θα καλύψει εν μέρει το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας.

Χωρίς την ενίσχυση με μέρος των νερών του Αχελώου η Θεσσαλία απειλείται με ερημοποίηση, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, στις καλλιέργειες αλλά και με τον κίνδυνο που υπάρχει τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει ακόμη και το νερό ύδρευσης από πόλεις και χωριά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι πίσω από τον πόλεμο που έχουν κηρύξει στην εκτροπή του Αχελώου ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, κρύβεται κατά βάση η αντιαγροτική ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτάχυνση τη συγκεντροποίησης στον αγροτικό τομέα, πετώντας εκτός παραγωγής τους χιλιάδες αγρότες με μικρό κλήρο, που δυσκολεύονται να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς φτηνό νερό.

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ όμως έχει και μια άλλη πολύ πιο σοβαρή διάσταση, ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα δρόμο. Η απόφαση, με αιτιολογία τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ουσιαστικά εγκαλεί γιατί δεν έγινε περιορισμός των καλλιεργειών που είναι υδροβόρες, δεν κρύβει λόγια για τους σκοπούς που επιδιώκει στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απειλεί συνολικά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα. Φαίνεται καθαρά πλέον ότι θέλουν με αποφάσεις δικαστηρίων να επιβάλλουν την ΚΑΠ και τις άλλες πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου που συναντούν αντίσταση από τους αγρότες, τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα. Μήπως, στο τέλος, θέλουν να βγάζουν αποφάσεις και για το τι θα ψηφίζουμε; Φαίνεται ξεκάθαρα για ποιο σκοπό χρειάζονται την αστική δικαιοσύνη.

Πρέπει να προβληματίσει τον καθένα, όχι μόνο τους αγρότες, αυτή η απόφαση. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καθορίζουν το τι θα καλλιεργήσουμε και το πώς θα ζήσουμε, να καθορίζουν το μέλλον μας, τα δικαστήρια. Ο μόνος που έχει δικαίωμα να χαράξει την πορεία του είναι ο λαός με τους αγώνες του.

Οι αγρότες πρέπει να παλέψουν μαζί με τους εργάτες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, για ανάπτυξη στη χώρα μας υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και του ελληνικού λαού.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Μπούτας Ευάγγελος, Γκατζής Νικόλαος, Κρανιάς Βασίλειος

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Παπαλού με τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μια νέα χειμερινή αναρριχητική διαδρομή στην Καράβα