[ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Σ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ].
Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ύστερα από συνεργασία που είχε με την Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου σχετικά με θέματα κατάρτισης και συνεχιζόμενης μάθησης, επεσήμανε ότι η σύνδεση της κατάρτισης των νέων με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας είναι απαραίτητη, για το λόγο αυτό δημιουργούμε μια στοχευμένη πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Ταλιαδούρος σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να μειώσουμε δραστικά την ανεργία ιδιαίτερα των νέων. Από 11,3% του ενεργού πληθυσμού που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2004, η ανεργία, σε ετήσια βάση, περιορίστηκε στο 8,3%. Είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών. Στόχος μας είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο το ποσοστό της ανεργίας και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων ώστε τα εφόδια τους να απαντούν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Συνεχίζουμε τη δράση μας με λήψη επιπλέον μέτρων και παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης που διασφαλίζουν την απασχόληση.
Ειδικότερα έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα:
1. Για τους νέους που εγκατέλειψαν το σχολείο ή δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Μια αρχή μια ευκαιρία» που παρέχει για πρώτη φορά και ασφαλιστική κάλυψη. Το πρόγραμμα αφορά σε 40.000 νέους το 2008 και 40.000 νέους το 2009.
2. Για τους νέους μέχρι 25 χρονών, «ανοίγει» το πρώτο τρίμηνο του 2009 το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Προκηρύσσεται αμέσως μετά και το επόμενο βήμα για τις εξειδικευμένες δεξιότητες σε αυτές τις ειδικότητες ώστε να αρχίζει και να ολοκληρώνεται η πορεία για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων.
3. Για τους άνεργους επιστήμονες, το πρόγραμμα που προκηρύσσεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 προβλέπει επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ για να ξεκινήσουν, όσοι ενταχθούν σε αυτό, τη δική τους δουλειά.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης:
1. Δημιουργείται ο θεσμός των Προγραμματικών Συμβάσεων Εγγυημένης Απασχόλησης για την άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Με αυτό το ειδικό, αναπτυξιακού χαρακτήρα πρόγραμμα και με προγραμματικές συμβάσεις με μεγάλες επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρήσεων, ενώσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις καταρτίζονται, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται ειδικά προγράμματα κατάρτισης προσανατολισμένα στις ανάγκες κάθε επιχείρησης
2. Ξεκινάει ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα δημιουργώντας νέο πρόγραμμα κατάρτισης για όσους απασχολούνται σε αυτό τον τομέα που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσλάβουν το 30% των καταρτιζόμενων.
3. Στον τουριστικό τομέα λειτουργεί πρόγραμμα κατάρτισης με υποχρέωση των επιχειρήσεων που μετέχουν να απορροφήσουν το 30% όσων καταρτίζονται.
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, το σύνολο των πολιτών που αναζητά εργασία, όχι μόνο καταγράφεται αλλά δημιουργείται ένα Ατομικό Σχέδιο Δράσης για ένταξη ή επανένταξη του στην απασχόληση.
Τέλος, με την αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στα 48,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2009, περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2004, ενισχύουμε ουσιαστικά την κοινωνική προστασία των πολιτών μας».