Μαρία Θεοχάρη: «Να μην κλείσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά»


Στην αναφορά της η κα. Θεοχάρη αναφέρει ότι ανέκαθεν ο Δήμος Παλαμά αποτελούσε – και συνεχίζει να αποτελεί – κέντρο μιας μεγάλης αγροτικής περιοχής, και ως τέτοιο δικαιούται να έχει τις απαραίτητες δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών του. Εάν θέλουμε να στηρίξουμε την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, οφείλουμε να αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες υπηρεσίες και να τις καθιστούμε πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες στους πολίτες, και όχι να συρρικνώνουμε τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δημιουργώντας δυσκίνητες υπηρεσίες μόνο στις μεγάλες πόλεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά, εν προκειμένω, από την έναρξη λειτουργίας της το 1993, αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι μία άρτια οργανωμένη υπηρεσία, τόσο σε έμψυχο δυναμικό (2 αξιωματικοί και 4 υπάλληλοι) όσο και σε εξοπλισμό, και καλύπτει επιχειρησιακά τους πρώην δήμους Παλαμά και Φύλλου, καθώς και μέρος των πρώην δήμων Σελλάνων (Πεδινό, Μαραθέα, Κόρδα) και Άρνης (Ερμήτσι).

Στον τομέα κάλυψης της Π.Υ. Παλαμά βρίσκονται η ΒΙΠΕ Γοργοβιτών, τρία μεγάλα εκκοκκιστήρια βάμβακος, πολλές βιοτεχνίες και εμπορικές αποθήκες, καθώς και πρατήρια υγρών καυσίμων, η σιδηροδρομική σήραγγα Ορφανών, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις κυρίως με βαμβάκι και σιτηρά, η αγροτοδασική περιοχή Δουβλατάνι και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, καθώς και πολυσύχναστοι χώροι και δημόσια κτήρια (τράπεζες, εφορία, σχολεία, κέντρο υγείας, αθλητικού χώροι, δημαρχεία κ.ά.).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το έτος 2010 η Π.Υ. Παλαμά επενέβει σε 110 συνολικά συμβάντα, εκ των οποίων 13 αστικές πυρκαγιές, 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 54 περιπτώσεις παροχής βοήθειας. Επιπλέον, έχει συνδράμει πολλές φορές στο πυροσβεστικό έργο άλλων Π.Υ. στον Ν. Καρδίτσας αλλά και σε άλλους νομούς, εντός και εκτός της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκτός από την ανταπόκριση σε συμβάντα αρμοδιότητάς της, η Π.Υ. Παλαμά πραγματοποιεί και ελέγχους στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή της. Συγκεκριμένα, το 2010 έγιναν συνολικά 21 εγκρίσεις μελετών και 13 αυτοψίες πυρασφάλειας και χορηγήθηκαν 27 πιστοποιητικά πυρασφάλειας.

Είναι προφανές ότι, πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους κατοίκους, η προσφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι τεράστια. Επιπροσθέτως, το κόστος λειτουργίας της είναι μηδαμινό (μόλις 10.000 ευρώ ετησίως), και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την κατάργησή της.

Η κα. Θεοχάρη καταλήγει επισημαίνοντας ότι η πιθανή παύση λειτουργίας της Π.Υ. Παλαμά θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην πυρασφάλεια της περιοχής, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών του Δήμου Παλαμά και των άλλων όμορων κοινοτήτων που εξυπηρετεί.

 

 

του καταθέτει τους λόγους εκείνους που καθιστούν απαραίτητη τη συνέχιση λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά.

 

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Άκαιρη, αιφνίδια και χωρίς σχεδιασμό η απόφαση του ΥΠΕΠΘ για κατάργηση των αμιγώς τσιγγάνικων σχολείων και της διασποράς των μαθητών σε τμήματα υποδοχής Ρομά σε Σχολεία των Δήμων Καρδίτσας και Σοφάδων»
Επόμενο άρθρο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Ματαράγκας: Αναστατοι είναι οι γονείς των Δ.Δ. Ματαράγκας, Ερμητσίου και πύργου Κιερίου