«Δυστυχώς κατέστη αδύνατο να παρευρεθώ στην σύσκεψη της 3ης Δεκεμβρίου – και αυτή ήταν η πρώτη φορά που απουσίαζα από σχετική εκδήλωση – διότι την ίδια ημέρα μιλούσα από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012, το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο των ημερών, που θα διαγράψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη χρονιά. Όμως το μεγάλο μου ενδιαφέρον για το ζήτημα του παραρτήματος των ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα το έχω εκφράσει και αποδείξει έμπρακτα αρκετές φορές στο παρελθόν, και είμαι διατεθειμένη να συνεχίσω να εκπροσωπώ τους αρμόδιους φορείς σε κάθε συζήτηση και διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση για τα ΤΕΙ του νομού.
Πιστεύω ότι κοινή βούληση όλων μας είναι να προστατεύσουμε τα Τμήματα ΤΕΙ που λειτουργούν στην Καρδίτσα, όχι μόνο για τους αμιγώς εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και γιατί η συμβολή των τεσσάρων τμημάτων στην οικονομική και κοινωνική προοπτική της πόλης, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης του παραρτήματος στον Νομό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο το Τμήμα Δασοπονίας, που πέρυσι δεν δέχτηκε εισακτέους, όσο και τα άλλα τμήματα του Παραρτήματος, διαθέτουν άριστες κτηριακές εγκαταστάσεις και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, καθώς και άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου αποσκοπεί στην ανεύρεση της όσο τον δυνατόν πιο ορθολογικής λύσης για τα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, έτσι ώστε να είναι βιώσιμα και ανταγωνιστικά, και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτά να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, καθώς επίσης και την βεβαιότητα ότι το πτυχίο τους θα τους κάνει ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.
Ως εκ τούτου, οι προτάσεις που θα συγκροτηθούν θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές αλλά και να χαίρουν την υποστήριξη όχι μόνο των τοπικών φορέων αλλά και – κυρίως – της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εφόσον το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας υπερέχει σε υποδομές των άλλων δύο τμημάτων που λειτουργούν στη χώρα, και αφού οι περισσότεροι σπουδαστές και καθηγητές του ΤΕΙ Καρπενησίου είναι υπέρ την μετακίνησης του τμήματος στην Καρδίτσα, πεποίθησή μου είναι ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί εμπεριστατωμένη πρόταση, με σαφείς θέσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού των εν λόγω σχολών. Μία πιθανή σύγκλιση απόψεων όλων των εμπλεκομένων για το θέμα του ΤΕΙ Δασοπονίας θα οδηγήσει και στην διευθέτηση των θεμάτων των άλλων τριών τμημάτων, Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας, σχολών που πραγματικά παρέχουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου αλλά και επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους.
Η αξιοποίηση του όποιου θεσμικού κύρους οι συνάδελφοί μου κι εγώ διαθέτουμε ως βουλευτές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πολιτικής βούλησης θα πρέπει να στηρίζεται σε ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να εισακουστούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Θεωρώ ότι μια συνεννόηση εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας για το μέλλον των παραρτημάτων ΤΕΙ Λάρισας είναι το κλειδί για την εξεύρεση λύσης για το θέμα που μας απασχολεί. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Λάρισας, όπου ελπίζω και εύχομαι να συγκροτηθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του ΤΕΙ. Προσωπικά έχω δεσμευτεί πολλές φορές και δράττομαι της ευκαιρίας να δεσμευτώ εκ νέου και δια της παρούσης επιστολής, ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να προστατέψουμε το μέλλον του Παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας, των σπουδαστών του και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.»