Μαζικός ξεσηκωμός τώρα!


 Τα μέτρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ δεν είναι καινούργια, ούτε έπεσαν από τον ουρανό. Φέρνουν τη σφραγίδα της στρατηγικής της Λισσαβόνας, οι κατευθύνσεις της οποίας διαπερνούν κάθε απόφαση της Ε.Ε. και στοχεύουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργατών. Όπου οι εργαζόμενοι υπέκυψαν, τελικά έχασαν πολλά περισσότερα από τους εργαζόμενους που αντιστάθηκαν και τα παραδείγματα είναι πολλά. Ακόμα και όταν ο εργαζόμενος αναγκάζεται να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, στη συνείδησή του δεν πρέπει να νομιμοποιήσει τέτοια μέτρα.

Η  Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι οι καλύτεροι διαχειριστές και υλοποιούν πλήρως τις πολιτικές των αφεντικών τους. Προετοίμασαν το έδαφος με τη νομοθεσία τα προηγούμενα χρόνια, με την αποφασιστική συμβολή και στήριξη των συνδικαλιστικών τους δυνάμεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

  • Ο νόμος για την εκ περιτροπής εργασία 2639/98 ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Η Ν.Δ. τον διατηρεί. Η Ν.Δ. ψήφισε νόμο για τη μερική απασχόληση και το ΠΑΣΟΚ τον συνέχισε και τον ενίσχυσε.
  • Δικά τους δημιουργήματα ήταν και είναι τα STAGE και άλλες άθλιες μορφές απασχόλησης.
  • Τα 11 κοινά σημεία που συνυπέγραψαν εργοδότες και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που τα χειροκρότησε βέβαια η Ν.Δ. στόχο έχουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Τα 23 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση ανέργων, ουσιαστικά πρόκειται για συγκάλυψη της ανεργίας, εξαγορά συνειδήσεων, εκφυλισμό του κινήματος.
  • Από τα προγράμματα που ήδη έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση για προγράμματα απασχόλησης, ούτε ένα δεν πήγε για να δημιουργηθούν θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

Να θυμίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση ή ακόμη και οριστική απαλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Πρότεινε επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρονών για 4 χρόνια για να προσληφθούν στις επιχειρήσεις. Ακόμη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι η δια βίου εκπαίδευση, οι θέσεις για κοινωνική εργασία, δηλαδή μερική απασχόληση στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Από κοντά βέβαια και ο ΣΥΝ, που σε κάθε του βήμα όχι μόνο επιβεβαιώνει τη συμφωνία του, αλλά με κάθε τρόπο παλεύει για την υλοποίηση της πολιτικής της.

Το ΛΑΟΣ στηρίζει την Ε.Ε. Αποτελεί βασικό στήριγμα για να τσακιστεί το εργατικό κίνημα, να ενσωματωθεί. Αξιοποιεί σ΄ αυτή την κατεύθυνση το μεταναστευτικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να δηλητηριαστεί η εργατική τάξη με το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Να ανοίξουμε καλή ουσιαστική συζήτηση με τους Έλληνες εργάτες. Να τους εξηγήσουμε τις αιτίες της μετανάστευσης, τι επιδιώκει το κεφάλαιο. Να δυναμώσει το κοινό μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στον κοινό εχθρό, γιατί αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης.

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας και κυρίως να δεθούμε ακόμη περισσότερο με την εργατική τάξη. Να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας μαζί της. Να χτίσουμε ισχυρό μέτωπο που να αντιπαλεύει, όσο περνάει από το χέρι μας, τους σχεδιασμούς αποπροσανατολισμού και προσπάθειας χειραγώγησης των εργαζομένων.

Να προχωρήσουμε με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα έχοντας υπόψη μας ότι ο αγώνας από εδώ και πέρα θα είναι πολύ σκληρός για την Εργατική Τάξη.

Βασίλης Κρανιάς, γραμματέας της ΠΕΤ-ΟΤΕ, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο ΠΑΕ Αναγέννηση Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ερώτηση του κ. Τσιάρα για την άρση συνταξιοδοτικών ανισοτήτων