Μαζική είναι η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς από την περασμένη Τετάρτη πάνω από 6.000 φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν με σχόλια και προτάσεις που υπέβαλαν στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν τη διεύρυνση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα με τη συλλογή αποδείξεων, την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.
Στον αντίποδα, υπάρχει δυσαρέσκεια για τα νέα αυξημένα τέλη στα ΙΧ, ανησυχία για ενδεχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων και προβληματισμός κατά πόσο θα φέρει αποτελέσματα ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο, όπως μελετά η κυβέρνηση.
Θετική υποδοχή βρίσκουν οι προθέσεις της κυβέρνησης να διευρυνθούν οι εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα με τη συλλογή αποδείξεων, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για το ενδεχόμενο να συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο, το οποίο είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Οι πολίτες επισημαίνουν ότι για τα χαμηλά εισοδήματα ενδεχόμενη σύνδεση του αφορολογήτου με το ύψος ποσού των αποδείξεων δαπανών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς οι δαπάνες εξυπηρετούν οριακά τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και κυρίως τις αγορές από σούπερ μάρκετ.
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ενότητα που αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η επικρατούσα άποψη είναι πως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Αδικο θεωρείται από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).