Ειδήσεις

Μαζική η συμμετοχή στην πανθεσσαλική σύσκεψη των συνταξιούχων


Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε Πανθεσσαλική σύσκεψη των διοικήσεων συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλία, δύναμης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ &Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας παραβρέθηκε ο αναπληρωτής Γραμματέας ο συνάδελφος Μάκας Λέανδρος που στην εισήγηση του τόνισε τα παρακάτω: «…Μπροστά μας έχουμε την εφαρμογή νέων μέτρων που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο και τους κατοπινούς νόμους. Άμεσα μέσα στα έτη 2018-2019 μπαίνουμε στη λαιμητόμο των νέων περικοπών. Οι ήδη λεηλατημένες συντάξεις μας μπαίνουν στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς που ήδη εφαρμόζεται στους νέους συνταξιούχους από τον μήνα Μάη 2016, έπεται από το 2019 η εφαρμογή της και στους παλαιότερους. Νέες μειώσεις στις επικουρικές. Μειώσεις θα έχουμε και από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας που θα μειώνει το αφορολόγητο από 9000, στο 5600 ευρώ τον χρόνο, που θα αρχίσουν την ερχόμενη χρονιά καθώς και την αφαίρεση των οικογενειακών επιδομάτων.

Ιδιαίτερα να σταθούμε στα ζητήματα οργάνωσης της δράσης των συνταξιούχων. Να γίνει βαθιά συνείδηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου.»

Επίσης αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο του συνταξιουχικού κινήματος: «…Διεκδικούμε τα αιτήματα μας με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και τον πλούτο που εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε παράξει και με την βία όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο μας άρπαξαν για τις δικές του ανάγκες την δική του κερδοφορία. Σε αυτή την βάση απαιτούμε την απόδοση στο ακέραιο τις κύριες, επικουρικές συντάξεις μας, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα, τα εφάπαξ. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ότι άλλο έχει αφαιρεθεί. Απαιτούμε την παροχή δημόσιας υγείας, δωρεάν παροχής υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών σε έμψυχο και λοιπό υλικό και την απαγόρευση  δράσης ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας-περίθαλψης.

Να σταματήσουν άμεσα  οι πλειστηριασμοί.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων.

Να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, αφού τώρα με βάση τον νέο νόμο μόνο με 500 ευρώ χρέη στο κράτος, μπορεί να γίνεται κατάσχεση.

Δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας όσο σκύβουμε το κεφάλι και την λογική του δεν γίνετε τίποτα.»

Μετά τις τοποθετήσεις αρκετών μελών  των οργανώσεων, που αναφέρθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν οι συνταξιούχοι καθημερινά, την ανάγκη να προετοιμαστούμε για τους επόμενους αγώνες που θα οργανωθούν σε κάθε περιφέρεια, στο τέλος  εγκρίθηκε το ψήφισμα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας το αυτονόητο, να παραμείνουν στη γη τους και να συνεχίζουν να παράγουν για τις ανάγκες του λαού.

Το ψήφισμα

Εμείς, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα, που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας το αυτονόητο, για να παραμείνουν στη γη τους και να συνεχίζουν να παράγουν για τις ανάγκες του λαού.

Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό και δηλώνουμε αποφασιστικά ότι δεν είσαστε μόνοι σας, τα προβλήματά μας είναι κοινά και από κοινού θα σταματήσουμε τις κυβερνητικές βάρβαρες πολιτικές και θα ανατρέψουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

Η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που συνειδητά εφαρμόζετε με βάση της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, συνεχίζει να περικόπτει επιδοτήσεις, να επιβάλλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια και θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς τους μικρομεσαίους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό, εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Αυτή η πολιτική δεν φτάνει που μας εξοντώνει, έχει και σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγροτο-κτηνοτρόφους, αλλά και στη ζωή των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα.

Γι’ αυτό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια  θα βαδίζουμε σε κοινούς αγώνες μαζί σας και με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα στις κοινές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια ενάντια στη βάρβαρη ταξική πολιτική και στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι κατάργησή τους και θα κτίζουμε όλοι μαζί την Κοινωνική Συμμαχία και το μέτωπο που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Αυτό το κοινό μέτωπο πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει, για να ανατρέψουμε τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνηση με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Μόνο με ένα αγροτικό κίνημα μαζικό και δυνατό και με τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να έχουμε αγώνες με αποτελέσματα και προοπτική.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Επιτροπή Ειρήνης για την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Έντονη αντίδραση για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών