Η ηρωική αντίσταση που προέβαλε ο λαός μας στην καταστροφική επέλαση του φασισμού, τον χειμώνα του 1940 και την Άνοιξη του 1941, τόσο στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου, όσο και στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας μας, ήταν μεγαλειώδης και μνημονεύεται πάντα με θαυμασμό από όλους τους παγκόσμιους ηγέτες.
Την ώρα που πλην της Αγγλίας, ολόκληρη η Ευρώπη είχε καταθέσει τα όπλα και είχε αποδεχθεί μοιρολατρικά την απόλυτη κυριαρχία των «Ναζί», η μικρή και φτωχή Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στα «μαύρα» στρατεύματα του ιταλού δικτάτοραΜπενίτο Μουσολίνι και του Γερμανού παρανοϊκού ηγέτη Αδόλφου Χίτλερ, φωνάζοντας με περίσσια γενναιότητα «ΟΧΙ», στα αλαζονικά κελεύσματά τους για άμεση παράδοση.
Έτσι ξεκίνησε από το περήφανο Έθνος μας η συγγραφή της ενδοξότερης ίσως σελίδας του στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Μιας σελίδας που εμπλουτίστηκε μετά και κατά της περίοδο της Γερμανικής κατοχής, με την ηρωϊκή δράση της εθνικής μας αντίστασης, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην γρήγορη απελευθέρωση της πατρίδος μας.
Η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, είναι σημειολογική ως προς την ημερομηνία, διότι τα χαράματα αυτής της ημέρας, το 1940, εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των Ιταλικών στρατευμάτων εναντίον του πατρίου εδάφους, η οποία αποκρούστηκε επιτυχώς από τις ημέτερες δυνάμεις.
Είναι όμως κυρίως συμβολική επέτειος μνήμης και τιμής στους χιλιάδεςεπώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Αλβανικού Έπους, των οχυρών της γραμμής Μεταξά, αλλά και της εθνικής μας αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν τις οικογένειές τους, τα χωριά τους και την γλυκιά πατρίδα μας.
Για τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου είναι υπέρτατο χρέος προς όλους τους αγωνιστές του λαού μας να συνεχιστούν στο διηνεκές οι τιμητικές εορταστικές εκδηλώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν «ζωντανά» στη θύμηση κυρίως της νέας γενιάς τα κατορθώματά τους, ως λαμπρά παραδείγματα αυταπάρνησης και θυσίας, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε οι επόμενες γενιές τα πολύτιμα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην όμορφη χώρα μας.