Μήνυμα του Προέδρου της ΄΄Πανθεσσαλικής Στέγης΄΄ Δρ.Στεφάνου Γ. Κούτρα


Εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται την περίοδο αυτή από τη στιγμή που οι πρόγονοι μας έκαμαν πράξη το όραμα για ελευθερία και έγραψαν μια καινούργια σελίδα στην ένδοξη ιστορία της Θεσσαλίας.

Η Θεσσαλία, ευλογημένο γεωγραφικό διαμέρισμα της πατρίδας μας είχε την ατυχία στο διάβα της ιστορίας να υποστεί την εισβολή βαρβάρων λαών, όπως οι Ρωμαίοι τα Γερμανικά φύλα,οι Σλάβοι ,οι  Φράγκοι  και οι Οθωμανοί. Η Θεσσαλία πέφτει στα χέρια των Τούρκων το 1423 επί Μουράτ Β .Οι κάτοικοι της δοκιμάστηκαν από την καταπίεση των Τούρκων.

Οι Θεσσαλοί και σκλαβωμένοι είναι αγέρωχοι και υπερήφανοι .Παρ όλη την σκλαβιά η Θεσσαλία διαθέτει τα περισσότερα εκπαιδευτήρια και ίσως αυτό ξεσηκώνονται συχνά κατά των Τούρκων.

‘’Ολοι, χωρίς εξαίρεσιν,έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα΄΄κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.Οι Θεσσαλοί πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821 και του 1823 αλλά οι προσπάθειες άκαρπες αποτέλεσμα να μείνουν έξω από τα σύνορα του Ελληνικού κράτους.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας που συμπίπτει με την εκλογή του Χαρίλαου Τρικούπη στον πρωθυπουργικό θώκο υπήρξε αποτέλεσμα μιας αιματηρής επανάστασης που σημειώθηκε στο χώρο της θεσσαλίας,της Ηπείρου και της Μακεδονίας το 1878.Ο ηρωισμός του Λαιου και οι στρατηγικές ικανότητες του Τερτίπη καθώς και ο ηρωισμός των σωματαρχών και των ανδρών συνετέλεσαν ώστε η μάχη να καταγραφεί στην ιστορία.

Στις 10 Απριλίου 1878 ο Άγγλος αντιπρόσωπος Μέρλιν μετέβη στον Αλμυρό Θεσσαλίας και επισκέφτηκε τον αρχηγό Βελέντζα, προτείνοντας του να σταματήσει την Επανάσταση με τον όρο να επέμβει η Αγγλική Κυβέρνηση για τη διευθέτηση των διαφορών και τη λύση του προβλήματος.Στις 17 Απριλίου1878 η ιδία αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Λουτρό της Καρδίτσας κάνοντας τις ίδιες  προτάσεις στον αρχηγό των Αγράφων Ισχόμαχο. Τελικά με την προτροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου οι επαναστάτες δέχθηκαν την παύση του πυρός.

Το 1881 ,μετά από έντονες και μακροχρόνιες διπλωματικές ενέργειες αλλά και πολεμικές συρράξεις πραγματοποιήθηκε η προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος .Η προσάρτηση έγινε με τρόπο σταδιακό με τον Ελληνικό στρατό να μπαίνει στην πόλη του Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881.

 

Θεσσαλές-οι

Η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής΄΄Πανθεσσαλική Στέγη΄΄τηρώντας τους καταστατικούς σκοπούς θα τιμήσει την 134η Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιώντας εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για όλους εκείνους χάρις στους αγώνες των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα.Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα(Αθήνα)παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ Απόστολος Καλογιάννης .Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων καθώς και τιμητικού αγήματος με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.Το τιμητικό άγημα θα αποτελούν μέλη των θεσσαλικών Συλλόγων:Καρδιτσιωτών Αττικής Αγιος Θωμάς΄΄,Χαιδαρίου ,Αχαρνών,θριασίου πεδίου και Άνω Λιοσίων.

Με την πεποίθηση ότι εμείς οι Θεσσαλοί διαθέτουμε ισχυρή ιστορική μνήμη σας απευθύνω κάλεσμα να τιμήσετε με την παρουσία σας την σημαντική αυτή εκδήλωση.

 

       

      

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη Βιωματικού Σεμιναρίου Καθηγητών από την Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή στην παράσταση του έργου ‘Vortex’ θα έχει η Ομάδα Χορού Δρυάδες εν πλω