Εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους η μέρα αυτή σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς τους μισθούς.
Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν στον αγώνα για τη χειραφέτησή τους. Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και για να ζητήσουν την ισότητα των φύλων.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και δυο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και την διεθνή ειρήνη.
Είναι μια ημέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για την βελτίωση της θέσης τους.
Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πορείας για τη διασφάλιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς επίσης και της προσπάθειας για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η συμβολή των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών οργάνων, σε συνδυασμό με τη δράση μη κυβερνητικών γυναικείων οργανώσεων, έχουν επιτύχει την εδραίωση και ενίσχυση των γυναικών και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
Πράγματι, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής και αναγνωρίζεται ως ουσιώδης παράγοντας για την οικονομική της ανάπτυξη και την κοινωνική της συνοχή. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δυστυχώς παραμένουν.
Για παράδειγμα, ο επαγγελματικός διαχωρισμός στην αγορά εργασίας, η
φτώχεια, η οποία ακόμη είναι γένους θηλυκού, τα αυξημένα ποσοστά γυναικείας ανεργίας, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις δομές λήψης αποφάσεων, η βία κατά των γυναικών, μας αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μακριά από την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, και ότι τα προαναφερόμενα προβλήματα υπονομεύουν σε διαρκή βάση τα δικαιώματα τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν είναι από μόνη της επαρκής για την προαγωγή της ισότητας των φύλων στην πράξη. Για τον λόγο αυτό, έχουν καταβληθεί και εξακολουθούν να καταβάλλονται έως και σήμερα, προσπάθειες για την προώθηση ειδικών μέτρων πολιτικής, μέσα από δράσεις ευρωπαϊκών, αλλά και εθνικών προγραμμάτων, με απώτερο στόχο την ουσιαστική προαγωγή της ισότητας.
Το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, την ισότιμη προστασία από τους νόμους, την ισότητα στον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις, την αξιοπρεπή διαβίωση και την ικανοποιητική ποιότητα ζωής, τις δίκαιες και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας και το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας αποτελεί σταθερό, πάγιο και ουσιαστικό αιτούμενο για την πρόοδο των γυναικών.
Όλα τα παραπάνω- με ένα πλήθος ενεργειών- υποστηρίζει από το 1992 το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας. Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, έχει ως στόχο την υποστήριξη όλων των γυναικών, χωρίς κανένα διαχωρισμό. Κύριο μέλημα του είναι η διαρκής λειτουργία ενός «δικτύου» ατόμων –στελεχών και φορέων, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι «βέλτιστες» και οι αποτελεσματικότερες για τις γυναίκες που απευθύνονται σ’ αυτό.
Πεποίθηση όλων μας είναι ότι σε κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα η ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο αυτής.
8 Μάρτη 2017
Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας