Μήνυμα πολιτικής αποχής, μήνυμα διαμαρτυρίας


  Το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων Ευρωεκλογών εμπεριέχει απολύτως ευκρινή πολιτικά μηνύματα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει. Είναι σαφώς ένα κακό αποτέλεσμα για την Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές, πως ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής μας βάσης, είτε δεν προσήλθε στις κάλπες είτε, με δεδομένο ότι στις παρούσες εκλογές δεν κρίνονταν η διακυβέρνηση της χώρας, προτίμησε να υποστηρίξει μικρότερα κόμματα. Έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο  τρόπο τη δυσαρέσκειά τους, δεν έκλεισαν όμως την πόρτα στην κυβερνητική παράταξη. Έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προσδοκίας και έντασης των προσπαθειών στην ουσιαστική πολιτική και παράλειψη συμπεριφορών που προκάλεσαν.

Παρά ταύτα, η ήττα της ΝΔ δεν σηματοδοτεί ρεύμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά είναι σαφές πως δεν έχει δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του, καθώς επλήγη και αυτό από την αποχή, χάνοντας περίπου 900.000 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2007. Μέχρι τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση τροφοδοτούνταν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκάλεσε η σκανδαλολογία. Όπως αποδείχθηκε αυτό δεν έφτασε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Μέχρι τώρα ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του χαρακτηρίζεται από ασάφεια και γενικολογίες, ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Για αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αναγνωστεί περισσότερο ως μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβερνητική παράταξη, παρά ως μήνυμα στήριξης των πολιτικών προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως το μεγάλο ποσοστό αποχής αποτελεί και ένα γενικότερο μήνυμα δυσφορίας προς το πολιτικό σύστημα, που απαξιώνεται κυρίως λόγω των δικών του αντινομιών. Οι πολίτες έδειξαν να δυσπιστούν απέναντι στα κόμματα, γιατί πιστεύουν ότι δεν δίνουν τη σημασία που θα έπρεπε στις έννοιες διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι πολίτες έχουν την ανάγκη να αισθανθούν, πως το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα θα δρομολογήσει ριζικές αλλαγές πολιτικής. Είναι καιρός και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να αποδείξουν εμπράκτως, πως το έλλειμμα δημοκρατίας και η σκανδαλολογία, όλες εκείνες οι πολιτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις που προκαλούν τα ηθικά και δημοκρατικά ανακλαστικά της κοινωνίας, θα αντιμετωπιστούν θεσμικά και όχι ευκαιριακά. Να ξαναδώσουν στην πολιτική το ηθικό της περιεχόμενο, να την προστατέψουν, αλλά και να την ενισχύσουν.

Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από την κυβερνητική παράταξη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της κυβερνητικής ατζέντας. Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, ήδη ξεκάθαρα διαμήνυσε ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα, για να  διαχειριστούμε τη μεγάλη διεθνή κρίση και τις συνέπειές της, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών, για να βάλουμε τις βάσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Τόπου. Το μήνυμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Καταβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και στις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου παγκόσμιου τοπίου. Να εφαρμόσουμε τις πολιτικές, να προωθήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο Τόπος. Να διασφαλίσουμε δηλαδή, με υπευθυνότητα, με συγκεκριμένο έργο, ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες. Να αφήσουμε πίσω μας συμπεριφορές που έχουν ενοχλήσει, συμπεριφορές που πλήγωσαν όλους όσους υποστήριξαν την Νέα Δημοκρατία και της εμπιστεύτηκαν την διακυβέρνηση της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο Τώρα πρέπει να απαντηθεί η επίθεση στα δικαιώματά μας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη στον Δήμο Ιτάμου του Βουλευτή Χρ. Χάϊδου