Ευρεία σύσκεψη φορέων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πορεία σημαντικών
ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της περιοχής και οι εξελίξεις που σημειώνονται στο πλαίσιο και των νέων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που διαμορφώνονται στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/10 στο Δημαρχείο Καρδίτσας με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κ. Παπαλού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Τσιάρας, οι βουλευτές κ.κ. Ασ. Σκόνδρα, Σπ. Ταλιαδούρος, Π. Σιούφας και Ν. Μιχαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Τσιάκος, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου κ.κ. Κ. Παπαλός και Γ. Κωτσός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Απ. Αναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά κ. Χρ Βαϊόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καρδίτσας κ.κ. Β. Ευαγγελακόπουλος, Αθ. Μπουραζάνης, Λ. Τσιούκης και Σοφ. Αρβανιτάκου και Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ.κ. Β. Ξηροφώτου και Γ. Γώγουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Γ. Ντενίσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ηλ. Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος του ΤΕΙ κ. Ι. Παπαδόπουλος, ο Πρόδρος του Τμήματος της Κτηνιατρικής κ. Χαρ. Μπιλίνης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ι. Γκορτσίλας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. κ. Β. Κουτής, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΛΜΕ κ. Ανδρ. Λάππας και τα μέλη της Διοίκησης της ΕΟΑΣ κ.κ. Σωτ. Γιαννακός και Γ. Γιαννακός.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για την πορεία όλων των μεγάλων ζητημάτων, εκφράστηκαν οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις για τις εξελίξεις που σημειώνονται εν μέσω των ριζικών πολιτικοοικονομικών αλλαγών που συντελούνται σε επίπεδο χώρας, αλλά και η σαφέστατη διάθεση και βούληση των τοπικών φορέων να συντονίσουν τη δράση τους και να αγωνιστούν με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, με ρεαλισμό, αλλά και διεκδικητικό πνεύμα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, ώστε να διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το συμφέρον και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
Ειδικότερα τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν
Ε65: Κοινή ήταν η εκτίμηση οτι το έργο που θεωρείται υψίστης σημασίας για την έξοδο της περιοχής μας από την οδική απομόνωση, αλλά και για την γενικότερη ανάπτυξη όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, καθώς υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότησή του.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του έργου αναμένεται να αποσαφηνιστούν σε συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη με θεσσαλούς βουλευτές που προγραμματίζεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη, θα επιδιωχθεί μέσα στον Νοέμβριο νέα συνάντηση των φορέων της Δυτικής Θεσσαλίας και της Π.Ε. Γρεβενών με τον Υπουργό. Παράλληλα εκτιμήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμη η διοργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή φορέων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο οδικός άξονας, για να αναδειχθεί η σημασία του για όλη την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα τη χώρα.
Έργα Αχελώου: Παρά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο επίπεδο της νομικής εμπλοκής των έργων, η χρηματοδότησή της συνέχισης και ολοκλήρωσής τους εκτιμάται οτι παραμένει αμφίβολη λόγω έλλειψης εθνικών πόρων. Το μέλλον του έργου αναμένεται να κριθεί μετά και από την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που συνεδριάζει στις 11/1/2013 και εφόσον φυσικά έχει αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Οι φορείς παραμένουν σε ετοιμότητα για όποιες παρεμβάσεις ή κινητοποιήσεις κριθούν αναγκαίες.
Τμήματα ΤΕΙ και Κτηνιατρική Σχολή: Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται και το μέλλον των τριτοβάθμιων σχολών που λειτουργούν στην περιοχή μας, καθώς από το Υπουργείο Παιδείας προωθείται το σχέδιο «Αθηνά» για την συγχώνευση και την κατάργηση δεκάδων Τμημάτων πανελλαδικά. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η προσπάθεια των Διοικήσεων τόσο του Παραρτήματος, όσο και του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και του Τμήματος της Κτηνιατρικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Τμημάτων ( κτηριακές εγκαταστάσεις, σύγχρονα αντικείμενα σπουδών, στελέχωση, εστίες, κεντροβαρική θέση) που πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης που προωθούνται στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά», ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία και να συνεχίσουν να επιτελούν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Οι φορείς θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Διοικήσεις των Τμημάτων.
60 ΜΕ: Οι φορείς της περιοχής δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για την συνέχιση της λειτουργίας της 60 ΜΕ, έστω κι αν υπάρχει απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατάργηση όλων των ΜΕ της χώρας και διατήρησης μίας πολυδύναμης μονάδας ανά Περιφέρεια, με πιθανότερη έδρα για την περιοχή μας τα Φάρσαλα. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και νέος κύκλος επαφών των τοπικών φορέων με την ηγεσία του Υπουργείου.
Σχολή Αστυφυλάκων: Η δραματική μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις Σχολές Αστυνομίας την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας – όχι όμως και την κατάργηση- της Σχολής Αστυφυλάκων, στην οποία δεν εισήχθησαν νέοι δόκιμοι όπως ακριβώς συνέβη και σε άλλες 4 Σχολές της χώρας
(εισακτέους δέχθηκαν μόνο οι 2 Σχολές της Θράκης). Οι φορείς με δεδομένο οτι εκτιμάται ο αριθμός των εισακτέων θα είναι μειωμένος και τις επόμενες χρονιές θα επιδιώξουν στο μεταβατικό στάδιο να λειτουργεί η Σχολή, -αξιοποιώντας την κεντροβαρική της θέση- ως ένα κέντρο διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.
Δομές Υγείας και Πρόνοιας: Η απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, του ΚΕΠΕΠ, καθώς και η ολοκλήρωση και λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού της (καταργημένης πλέον) Εργατικής Εστίας, αποτέλεσαν επίσης ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη με ομόθυμη τη διάθεση όλων των φορέων να μην δεχθούν οποιαδήποτε «έκπτωση» στα ζητήματα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.
Τέλος από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλό ζητήθηκε η στήριξη των βουλευτών στην προσπάθεια του Δήμου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του Κλειστού Γυμναστηρίου, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αναγκαίο έργο αθλητικής υποδομής για την περιοχή μας, ενώ κοινή ήταν επίσης η διάθεση να υποστηριχθούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, καθώς ο πρωτογενής τομέας ακόμα και εν μέσω κρίσης μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης.