Η λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, πριν και μετά την εγκατάσταση των νέων δενδρυλλίων, είναι απαραίτητη για την αποφυγή ή τον περιορισμό σοβαρών φυτοπροστατευτικών προβλημάτων αργότερα. Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με εδαφογενείς ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος (φυτόφθορα, σηψηρριζία, αδρομύκωση), όσο και με ασθένειες της κόμης των δένδρων (βοτρυοσφαίρια, σεπτορίωση).
Προληπτικά μέτρα πριν και κατά τη φύτευση:
Η καλλιέργεια της φιστικιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, διότι ευνοείται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.
- Αποφασιστικός παράγοντας είναι το στραγγερό έδαφος, καθώς σε ασφυκτικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά εδάφη και να λαμβάνεται μέριμνα για καλή αποστράγγιση του εδάφους.
- Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος, και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση της νέας φυτείας.
- Εάν επιλέγονται αγροί που έχουν καλλιεργηθεί με ευπαθείς στην αδρομύκωση ξενιστές (βαμβάκι, πατάτα, τομάτα, ελιά, λαχανικά κλπ.), θα πρέπει να προηγηθεί διετής αμιψεισπορά με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου φιστικεώνα. Το μέτρο αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο προσβολών και από άλλους εδαφογενείς μύκητες.
- Η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια.
- Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το υποκείμενο της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτόφθορα. Γι’ αυτό θα πρέπει τα δένδρα να είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ύψος (70 εκ.) από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην μεταφέρεται το μόλυσμα με το νερό και τις σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο ευαίσθητο εμβόλιο της φιστικιάς.
- Καλό είναι πριν τη φύτευση να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία όταν μεγαλώσουν τα δένδρα και ευνοείται η εμφάνιση σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών.
Προληπτικά μέτρα μετά τη φύτευση:
- Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση. Αποφεύγονται η διαβροχή του κορμού, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη φυτόφθορα, καθώς και η μεταφορά μολύσματος εδαφογενών μυκήτων. Εάν η άρδευση γίνεται με σπρέι, θα πρέπει να τοποθετούνται μεταλλικά κολάρα στο λαιμό, ενώ αν γίνεται με αυλάκια ή με κατάκλιση, να γίνονται διπλές λεκάνες. Επίσης, με τη στάγδην άρδευση παρεμποδίζεται αργότερα η αύξηση της σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών.
- Τα νεαρά δένδρα, κατά τα πρώτα χρόνια από τη φύτευσή τους, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, αλλιώς θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Επίσης, με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μειώνεται η υγρασία τόσο στη βάση του κορμού, όσο και στην κόμη των δένδρων, ενώ πολλά ζιζάνια είναι και φορείς της αδρομύκωσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ζιζανιοκτόνων στα νεαρά δενδρύλλια.
- Για τον περιορισμό των ασθενειών λαιμού και ριζικού συστήματος απαιτούνται επίσης:
- Αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.
- Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις, περιορίζοντας τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα στα απολύτως αναγκαία.
- Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους με τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.
- Επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.
- Τέλος, με σωστό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών. Οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών.
Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.
Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: pkpfpfevolou@minagric.gr