«Μέτρα στήριξης αγροτικού κόσμου» – Απάντηση του κ. Α. Τσαυτάρη στην Ερώτηση του Σ. Ταλιαδούρου


«Απαντώντας στην Ερώτηση 6475/30.1.2013 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

To Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του αγροτικού τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας λαμβάνει πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Μεταξύ των δράσεων και πρωτοβουλιών του ΥΠΑΑΤ, συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  1. Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)

Mετά από παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και την έγκριση της Ε. Ένωσης, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Καν (ΕΚ) 1535/2007 για τη χορήγηση στους Έλληνες κτηνοτρόφους της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) , συνολικού ποσού 25 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

  1. Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στο πλαίσιο της ΚΟΑ

Στο πλαίσιο της ειδικής στήριξης της κτηνοτροφίας των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που υλοποιείται από το 2010, σε εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 73/2009 και του εφαρμοστικού του, διατίθενται, ετησίως 13,6 εκ Ευρώ ως πρόσθετη και συμπληρωματική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και 26.4 εκ. Ευρώ στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες στις εν λόγω περιοχές.

  1. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής»

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής» ο αγροτικός τομέας ενισχύεται μέσα από διάφορα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης), το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ζωικής παραγωγής. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από συγκεκριμένες ενέργειες που έλαβε το ΥΠΑΑΤ για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και γνωμοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης, η οποία είχε παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση, στην παρούσα φάση έχουν αξιολογηθεί πλέον οι 7.735 αιτήσεις ενίσχυσης που είχαν κατατεθεί.

Συγκεκριμένα:

  • Έχουν αξιολογηθεί και οι 7.735 αιτήσεις
  • Έχουν ελεγχθεί 4.146 αιτήσεις από γνωμοδοτικές επιτροπές
  • Έχουν εγκριθεί 2.043 αιτήσεις ενίσχυσης, συνολικού προϋπολογισμού 284,4 εκατ. Ευρώ και 153,6 εκατ. Ευρώ Δημόσιας Δαπάνης.

Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ επιχειρείται με κάθε δυνατό τρόπο η απλούστευση διαδικασιών, καθώς και η διευκόλυνση της πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπεγράφη η απόφαση για την Παραλαβή και Καταβολή της Αναλογούσας Δημόσιας Οικονομικής Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης. Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση πληρωμής έως και του 40% του συνολικού προϋπολογισμού των επενδύσεων, με διοικητικό έλεγχο χωρίς να απαιτείται επιτόπια επίσκεψη.

Μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων». Στόχος του Μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τη στήριξή τους σε θέματα υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και βελτίωσης της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων τους.

Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Στόχος του Μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Μέτρο τoυ Άξονα 2 «Βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου», όπως η Εξισωτική Αποζημίωση στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και διάφορες Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις (βιολογική κτηνοτροφία, διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών, διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία).

Επιπλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την υλοποίηση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, των ακόλουθων δράσεων και πρωτοβουλιών:

Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος

Καθιερώνεται από την 1 Ιουλίου 2013 , ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση των αγρών στη διάρκεια των θερινών μηνών αλλά και την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίησή του νερού.

Απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων

Οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 52/τ.Α’) πρόκειται να αντιμετωπιστούν με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διοικητικά Μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων, ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται η απλοποίηση και η επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα, με τροπολογία που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιλύεται το πρόβλημα αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Συνταξιοδότηση αγροτών

Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65, ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

Με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται στη βουλή δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατά το χρόνο της συνταξιοδότησης τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4000 ευρώ να μπορούν να συνταξιοδοτούνται και το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται σταδιακά από την σύνταξη που θα λαμβάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι και για τους αγρότες ισχύει η διάταξη που δίδει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου

Εντός του Φεβρουαρίου, θα καταβληθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση, ισόποση της πρώτης, σχεδιάζεται να δοθεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο, βεβαίως, και των δημοσιονομικών συνθηκών.

Πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι εντός Φεβρουαρίου και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.

Εντός του Φεβρουαρίου, θα καταβληθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες των οποίων η σοδειά δεν ικανοποιεί το όριο της ελάχιστης στρεμματικής παραγωγής γιατί επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. Διευκρινίζεται, όμως, ότι δεν θα καταβληθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στους λίγους γεωργούς που δήλωσαν «μηδενική» παραγωγή.

Επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6% (από περίπου 400 εκατ. σε περίπου 250 εκατ. ευρώ). Η εν λόγω μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έγινε οριζόντια στους 292.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στην επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του ΟΣΔΕ, αποδείχθηκε ότι 37.00 αγρότες από το σύνολο των 292.000 δικαιούχων του ειδικού καθεστώτος λάμβαναν αδικαιολόγητα πολλαπλάσια του δηλωθέντος εισοδήματος τους επιστροφή του ΦΠΑ. Με δεδομένο αυτό, αναμένεται ότι, από την επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 6%, θα προκύψει αδιάθετο ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα αναδιανομής του στους αγρότες δικαιούχους.

Από την 01.01.2014, στο πλαίσιο της καθιέρωσης των απλοποιημένων βιβλίων εσόδων – εξόδων και για τους αγρότες, ο ΦΠΑ των εισροών θα συμψηφίζεται άμεσα, οπότε και οι αγρότες θα λαμβάνουν ακριβώς το ΦΠΑ που τους αναλογεί.

Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ και βελτίωση της ρευστότητας των αγροτών

Το πρόβλημα της υπερυποθηκευμένης γης από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ, πρόκειται να επιλυθεί ως εξής:

Α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες.

Β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου:

– Για το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς – ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα.

– Για το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ ( μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Γ) Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο προαναφερθέν υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.

Επιπλέον ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – (ΤΑΕ)», με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκ ευρώ που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, μεταποίησης καθώς και σε ιδιώτες επενδυτές ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η ρευστότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο»

 

Προηγούμενο άρθρο Τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας συνάντησε στη βουλή ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση Δημάρχου Καρδίτσας στη συνέντευξη τύπου για την 5η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών