Ειδήσεις

Μέτρα προστασίας της υγείας στους οικισμούς Ρομά του Νομού


Η προστασία και πρόληψη της υγείας των πληθυσμών Ρομά στο νομό Καρδίτσας είναι άμεση προτεραιότητα μετά από τα διαγνωσμένα κρούσματα από το νέο κορονοϊό στον οικισμό της Λάρισας.

Με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στου οικισμούς Ρομά, αλλά και με κατεπείγοντα χαρακτήρα, λόγω της διάγνωσης σημαντικού αριθμού κρουσμάτων από το νέο κορονοϊό σε έναν από αυτούς τους οικισμούς στο γειτονικό νομό της Λάρισας, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης της υγείας από τους αρμόδιους φορείς.

Στο νομό μας υπάρχουν δύο πολυπληθείς οικισμοί Ρομά στους δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων. Ζητάμε ως ελάχιστα μέτρα έστω και τώρα από Δήμους, Περιφέρεια, Υπε και Υπουργείο Υγείας:

 

  • Ενημερωθήκαμε, ότι ήδη και πολύ σωστά, με ευθύνη του ΕΟΔΥ κλιμάκια γιατρών, θα επισκεφθούνε, τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες.
  • Να διεξαχθεί με ευθύνη του ΕΟΔΥ άμεση εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορονοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.
  • Να ενισχυθεί και να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό το Κέντρο Υγείας Σοφάδων στο οποίο εργάζονται μόνο ένας παθολόγος και 5 γενικοί ιατροί σε θέση αγροτικού. Δεν υπηρετεί κανένας παιδίατρος και ακτινολόγος, ενώ δεν υπάρχει καν η δυνατότητα διενέργειας απλής ακτινογραφίας Θώρακα.
  • Να γίνουν άμεσες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού και απόκτηση αντίστοιχου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Καρδίτσας που υποδέχεται τον κύριο όγκο ασθενών όλων των κατηγοριών από τους συγκεκριμένους οικισμούς.
  • Στην κατεύθυνση άμεσης ενίσχυσης της ΠΦΥ με προσωπικό να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί που στην πλειοψηφία τους είναι έμπειροι επιστήμονες και μέσα από την ένταξή τους στο σχεδιασμό του κράτους μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά.
  • Οι υποδομές , πρέπει να βελτιωθούν άμεσα, σχετικά με την ύδρευση, αποχέτευση και τις απολυμάνσεις.
  • Να παρασχεθούν μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια στους οικισμούς αυτούς.
  • Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε κατοικίες όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση. Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.

 

 

Του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών
Επόμενο άρθρο Ζωντανή αναμετάδοση της ακολουθίας του Νυμφίου (Όρθρου Μ. Τετάρτης)