Άμεση λύση στο πρόβλημα του φορολογικού πιστοποιητικού των ομογενών δίνει η ελληνική πολιτεία με τέσσερις ρυθμίσεις στο άρθρο 43 του νόμου 4141.
Όσοι ομογενείς έχουν ή αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα θα μπορούν τώρα να δηλώσουν κάτοικοι εξωτερικού και να υποβάλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, είτε μία βεβαίωση ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους, είτε εκκαθαριστικό ή αντίγραφο της εκεί δήλωσής τους.
Σημειώνεται επίσης, ότι όσοι επιλέξουν να προσκομίσουν τη βεβαίωση, αυτή θα πρέπει να έχει χορηγηθεί είτε από την φορολογική αρχή του άλλου κράτους, είτε από οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή.
Η φορολογική τους δήλωση- η οποία θα αφορά μόνο το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα- μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να είναι απαραιτήτως εμπρόθεσμη. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών που θα ορίσει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών, οι υπόχρεοι θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδος και θα υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους.
«Mετά από συστηματικές προσπάθειες επιλύθηκε το θέμα και το νέο πλαίσιο παρέχει σημαντική ευελιξία», τόνισε σε δήλωσή του στη web tv του ΑΜΠΕ, o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας.
Το αίτημα για διευθέτηση της διπλής φορολόγησης είχε διατυπωθεί από τους ομογενείς σε όλες τις περιοδείες του υφυπουργού τόσο σε χώρες της Ευρώπης, όσο και στην Αμερική και κυρίως στην Αυστραλία.
Με τις εν λόγω ρυθμίσεις το θέμα επιλύθηκε μολονότι δέκα μέρες πριν, στις 29 Μαρτίου, είχε δοθεί και σχετική παράταση προθεσμίας των δικαιολογητικών μέχρι τις 28 Ιουνίου.
«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της ομογένειας μπορούν να οικοδομηθούν μόνο πάνω στις βάσεις της αξιοπιστίας», σημείωσε ο κ. Τσιάρας, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός «είχε δεσμευτεί για την αντιμετώπιση ενός έντονου αιτήματος που αφορούσε στην έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού».