Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Πολλοί την κατέκριναν ουδείς την εμίσησε


Κάθε άνθρωπος και μία ψήφος. Καρπός η μαθηματική ανάδειξη της πλειοψηφίας. Έκβαση ένα αποτέλεσμα που εκφράζει τη θέληση της πλειοψηφίας για το θέμα που έχει κληθεί να ψηφίσει.
Η Δημοκρατία είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης, είναι ο τρόπος διοίκησης και οργάνωσης μιας κοινωνίας ανθρώπων. Όπως είπε ο Λίνκολν, είναι «η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό».
Άλλωστε εν τη γενέσει της, αποτέλεσε την συλλογική απόφαση των δημοτών της αρχαίας Αθήνας κατά την προσπάθεια τους να οργανωθούν και να λειτουργήσουν. Δεν ήταν μια εφεύρεση κάποιου ευφυούς ανθρώπου, αλλά η αυθόρμητη σκέψη και η από κοινού απόφαση των δημοτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.


Αποτελεί ένα συγκεκριμένο είδος οργάνωσης της κοινωνίας , συνδυάζοντας μια σειρά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είναι καταχωρημένα στο Σύνταγμα.
Η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιαμφισβήτητες αυθεντίες. Στηρίζεται στον διάλογο ,στην διαβούλευση και στην επιλογή.
Στις μέρες μας είναι έμμεση και αντιπροσωπευτική και όχι άμεση όπως αυτή της αρχαίας Αθήνας, όπου ο κάθε ελεύθερος Αθηναίος πολίτης, έπαιρνε μέρος , ζητούσε το λόγο και διατύπωνε τις απόψεις του. Στα κράτη των εκατομμυρίων ανθρώπων δεν θα μπορούσε να είναι άμεση ,εκτός αν η σύγχρονη τεχνολογία μέσω του internet συμβάλλει και αλλάξουν τα γεγονότα.
Έως τότε οι πολίτες θα εκλέγουν αντιπροσώπους , οι οποίοι στο όνομά τους ,θα ασκούν την εξουσία με βασικά κριτήρια την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ασφάλεια. Ταυτόχρονα μια αντιπολίτευση θα κρατάει ισορροπία με σκοπό τον έλεγχο της εξουσίας. Εναπομείναντα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας είναι τα κάθε είδους δημοψηφίσματα. Τα οποία οφείλουν να διεξάγονται με προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ελευθερίες του ατόμου ,τα ατομικά δικαιώματα και με σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και  όποτε έλαβε χώρα προέκυψε μετά από μόχθο , θυσίες και σκληρούς αγώνες. Αν θέλουμε να την διαφυλάξουμε και να την θωρακίσουμε είναι απαραίτητο να λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες. Οι επιλογές μας πρέπει να γίνονται με σύνεση, μετά από ώριμη σκέψη αναδεικνύοντας αντιπροσώπους που πράγματι σέβονται κι εξυπηρετούν το κοινό καλό. Η κρίση μας πρέπει να μας προστατεύει από εγωιστικά πρότυπα συνδεδεμένα με το ατομικό συμφέρον. Χρειάζεται αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε τον ατομισμό μας ,την αδιαφορία για τα προβλήματα του διπλανού μας ,την χαιρεκακία για την αποτυχία του άλλου.
Για να αλλάξουμε τα πράγματα που δεν μας αρέσουν χρειάζεται θέληση.
Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο να οχυρώσουμε την δημοκρατία με μια επανεκκίνηση αξιών και ιδανικών για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο.
Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια να ζήσουμε καλύτερα, εμπλουτίζοντάς την ζωή μας με δημοκρατία. Δεν φτάνει να την υμνούμε ,πρέπει και να την σεβόμαστε!
Ας μπολιάσουμε λοιπόν την Δημοκρατία με ιδέες , οράματα και την θέληση να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνουμε καθημερινά.

 

Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Περιφερειακή Σύμβουλος,  Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Οι αντεργατικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης στη ΔΕΘ
Επόμενο άρθρο Δύο νέα θετικά κρούσματα Covid 19 στην Καρδίτσα