Όταν αισθάνεσαι πανικό ,νιώθεις κάτι πιο δυνατό από το φόβο. Ο φόβος, σου αφήνει περιθώριο να τρέξεις, ο πανικός όχι. Σε παραλύει, κυριαρχεί πάνω σου ολοκληρωτικά και δεν έχεις λειτουργική σκέψη. Απαιτείται λοιπόν ψυχραιμία για να διαχειριστούμε τον νέο ιό . Μέσα στον πανικό που επικρατεί και με τα δεδομένα που έχουμε ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να μην τρομοκρατούμαστε άδικα.
Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα ,το βασικό μέλημα είναι να περιοριστεί η διασπορά και να μην επεκταθεί η νόσος στον γενικό πληθυσμό. Ο κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικός από την γρίπη. Κάθε άνθρωπος που έχει κορωνοϊό μπορεί να τον μεταδώσει σε περίπου 2,5 ανθρώπους. Για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων. Προληπτικά το Υπουργείο Υγείας ματαίωσε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται πολύ πιο υπεύθυνα από την Ιταλία στην οποία η λάθος αντιμετώπιση των πρώτων περιστατικών έφερε την νόσο στην Ευρώπη ,αλλά και από την Γερμανία όπου καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα που είχαν συμμετάσχει στο καρναβάλι .
Το τέλος του κόσμου δεν ήρθε ,έχουμε τις επιστημονικές γνώσεις για να βγούμε νικητές. Πρέπει όμως να βοηθήσει και ο κάθε ένας από εμάς με υπεύθυνη συμπεριφορά και με ψυχραιμία .Όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα πρέπει να περιορίζονται σπίτι τους. Δεν πηγαίνουν στην δουλειά, στο καφενείο, στο νοσοκομείο (αν δεν πάσχουν βαριά) .Αποφεύγουν τις επαφές με άλλους, κυρίως με ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους,βρέφη ,έγκυες) και φοράνε μάσκα για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Η μάσκα για γενική χρήση είναι ένας μύθος και δεν προφυλάσσει από τον ιό. Το παιδί με πυρετό δεν το στέλνουμε στο σχολείο, ούτε όμως σε πάρτι. Ας μην το παίρνουμε ελαφρά ας το πάρουμε σοβαρά, δίπλα μας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ,στον οποίο η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι θανατηφόρα και θα φταίει η δική μας αμέλεια. Τα μέτρα αυτά του αυτοπεριορισμού, θα πρέπει να λαμβάνονται ακόμα και για την εποχική γρίπη.
Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την σοβαρότητα του κορωναϊού λέγοντας πως είναι μια απλή γρίπη, αλλά να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να προστατευτούμε. Ακόμα και αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μιλήσει για πανδημία οι περισσότεροι θα νοσήσουν ελαφρά και θα ιαθούν.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών ιάται πλήρως. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα νοσήσουν έχουν ήπια συμπτώματα βήχα, πυρετό,καταρροή, πόνους στους μυς. Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα ενώ υπάρχουν πολύ λίγα περιστατικά σε παιδιά. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2-14 ημέρες και η διασπορά μπορεί να γίνει και από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Σε περίπτωση ύποπτων περιστατικών με ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή ,θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και να παραμένουν σπίτι.
Ας τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας ,όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και το πετάμε σε κλειστό κάδο.
Φροντίζουμε την άμυνα του οργανισμού μας, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε επαρκώς,αερίζουμε τα δωμάτια. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει, μπορεί όμως να ανακουφίσει (αντιπυρετικά,σιρόπια).Αν έχουμε συμπτώματα μένουμε σπίτι και με λίγη υπομονή θα περάσει κι αυτό.
Πρέπει, να κινηθούμε με γνώμονα τη προστασία των ανθρώπων και της δημόσιας υγείας. Ο ιός θα έρθει παντού,μην ξαφνιάζεστε, το περιμέναμε. Πρέπει να επικρατήσει η λογική.Μην ακούτε υπερβολές “ειδικών”,μην πανικοβάλλεσθε και κλείστε την τηλεόραση. Εφαρμόστε τα μέτρα πρόληψης και ηρεμήστε.Η επιβολή υποχρεωτικών μέτρων δημόσιας υγείας βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και χρειάζονται για να βελτιώσουν τους κινδύνους.
Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην στιγματίσουμε εκείνους που θα αναγνωριστούν θετικοί στον ιό. Κυκλοφορούν ετερόκλητες πληροφορίες, εικασίες, συμβουλές, θεραπείες και ένας πανικός που κατάφερε να βυθίσει και τις χρηματαγορές. Ο πανικός και ο φόβος δεν προσφέρει τίποτα εάν δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα. Πρόληψη, ενημέρωση και λογική . Δεν θα ζήσουμε κλειδωμένοι μέσα στο σπίτι. Ο στόχος μας πρέπει να είναι ο περιορισμός του ιού και όχι των ανθρώπων.
Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας Μουζακίου, Περιφερειακή Σύμβουλος