20 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης (International Human Solidarity Day). Συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης ,που δεν έχουν πρόσβαση στην δημόσια υγεία ,σε φάρμακα, σε δημόσια παιδεία και συχνά ούτε καν σε φαγητό και καθαρό νερό. Χώρες που πλήγονται όλο και πιο συχνά από καταστροφικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σεισμοί, πυρκαγιές, ξηρασία, καταιγίδες και πλημμύρες που προκαλούν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων και αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών. Άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια.
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως τα προβλήματα των συνανθρώπων μας δεν μας αφορούν άμεσα και συνεχίζουμε ανενόχλητοι να ζούμε την καθημερινότητα μας απορροφημένοι από τις δικές μας δυσκολίες .Άλλωστε υπάρχουν οι «άλλοι» να ασχοληθούν με το γενικό καλό ,αυτοί που κατέχουν θέσεις ,αξιώματα και δύναμη. Ας γυρίσουμε στην ρουτίνα μας ανακουφισμένοι και ας αφήσουμε αυτούς να βρουν την λύση . Ας βολευτούμε στον μικρόκοσμο μας κόντρα στην ίδια μας την φύση μέχρι αυτή να μας εκδικηθεί.
Ο Ανθρωπισμός είναι αρετή, είναι η ουσία της ύπαρξης μας, προϋποθέτει τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, την ίδια την ανθρώπινη ζωή και τον ίδιο τον εαυτό μας. Το να μην μένουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν και να κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε είναι απλά η φύση μας. Αν την αρνηθούμε το μέλλον της κοινωνίας μας προβλέπεται δυσοίωνο. Δεν είναι απλά επιλογή αλλά υποχρέωση όλων μας να κινητοποιούμαστε και να αναλαμβάνουμε δράση ώστε να βοηθούμε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη.
Όταν ο ανθρωπισμός μετουσιώνεται σε πράξη τότε ονομάζεται αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη αποτελεί απόδειξη συνεισφοράς, συμπαράστασης μεταξύ των ανθρώπων και αλληλοβοήθειας χωρίς ιδιοτέλεια και ανταλλάγματα .Θα μπορούσε να αποτελέσει την μονάδα μέτρησης της ποιότητας μιας κοινωνίας καθώς προάγει τις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς δεσμούς πέρα από οιεσδήποτε φυλετικές, πολιτικές, οικονομικές ή θρησκευτικές διαφορές.
Η αλληλεγγύη μέσα της κρύβει τον εθελοντισμό και η κινητήριος δύναμη της είναι η θέληση. Αρκεί η θέληση να γίνει πράξη για να επανορθωθούν αδικίες ,να αποκατασταθούν καταστροφές ,να στηριχτούν θύματα. Είναι πράξη προσφοράς η οποία δεν προϋποθέτει οικονομική άνεση, αρκεί ακόμα και η ψυχολογική υποστήριξη για να κάνει την διαφορά στην ζωή ενός συνανθρώπου και κατ’ επέκταση στην ίδια την κοινωνία.
Σε μια εποχή που αυξάνεται ο ατομικισμός, ένα χαμόγελο, μια κουβέντα, ένα χέρι βοηθείας σε όποιον το χρειάζεται, θα κάνει τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο. Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, η αλληλεγγύη μεταφράζεται έμπρακτα σε δράσεις που υποστηρίζουν τα πιο ευάλωτα κράτη μέσω του παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης. Η συμπαράσταση ,η βοήθεια και η προσφορά δεν κοστίζουν και δεν χρεώνονται ,παρόλα αυτά μας κάνουν πλούσιους ψυχικά. Η αλληλεγγύη αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις και παγκόσμιες αξίες, που θα έπρεπε να διέπει τις σχέσεις των ανθρώπων με σκοπό την βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών. Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε αρκεί να θέλουμε. Ο καθένας από εμάς μπορεί να εκτιμήσει τις δυνατότητές του και τη βούληση του για προσφορά και να ξεκινήσει άμεσα να βελτιώνει τον κόσμο γύρω του. Άλλωστε «Μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο».
Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας Μουζακίου, Περιφερειακή Σύμβουλος