Κ.Υ. Παλαμά: Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού


Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (22-27), με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με κεντρικό σύνθημα της φετινής επετείου το ΠΡΟΛΗΨΗ –ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ, θέλει να τονίσει τη μέγιστη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, την προστασία της ζωής αλλά και της παγκόσμιας υγείας. Το μήνυμα είναι ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών. 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό. Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος (π.χ. του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος) που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.

Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται ως αναδυόμενα συνεχώς σε χώρες όπου υπάρχει αδυναμία εμβολιασμού και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής..

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν επτά βασικοί λόγοι που τοποθετούν την ανοσοποίηση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε θέση προτεραιότητας και είναι οι εξής:
• Η ανοσοποίηση σώζει ζωές.

• Είναι βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη και απαραίτητη προϋπόθεση στα προγράμματα
μείωσης της φτώχειας.

• Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό εξακολουθούν να
αποτελούν απειλή.
• Υπάρχουν ασθένειες που εξελίσσονται και άλλες που τείνουν να
εξαλειφθούν, οπότε με συνεχή υψηλή εμβολιαστική κάλυψη η επίπτωση των νοσημάτων του προλαμβάνονται με εμβολιασμό μειώνεται.

• Ως προς τον εμβολιασμό ,τα παιδιά εξαρτώνται από τα συστήματα υγείας
που θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι κάθε παιδί θα λάβει τα σωστά εμβόλια ,στο σωστό χρόνο και τη σωστή στιγμή.
• Κάθε παιδί πρέπει να εμβολιαστεί.

Αν σκέφτεστε πως δεν είναι ανάγκη να εμβολιάσετε το δικό σας παιδί καθώς εμβολιάζονται τα υπόλοιπα, σκεφτείτε το ξανά.
Πιστεύεται ότι η ανοσία της κοινότητας επιτυγχάνεται μόνο εάν είναι εμβολιασμένο το 95% του πληθυσμού και ότι κάθε ανεμβολίαστο άτομο αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσουν και οι γύρω του, από την εν λόγω ασθένεια.
Για παράδειγμα, ο τέτανος που είναι ένα νόσημα το οποίο προλαμβάνεται με εμβολιασμό, δεν είναι δυνατόν να προληφθεί μέσω της συνολικής ανοσοποίησης της κοινότητας, καθώς δεν αποτελεί μεταδοτική νόσο. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν είναι εμβολιασμένο έναντι του τετάνου δεν έχει σημασία η εμβολιαστική κατάσταση των υπόλοιπων παιδιών, καθώς το παιδί σας δεν θα είναι προστατευμένο έναντι της συγκεκριμένης νόσου.

Η ιδέα της ανοσίας της κοινότητας μπορεί να καθησυχάσει τους γονείς, δίνοντας τους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας γεγονός το οποίο είναι δυνατόν να τους οδηγήσει στην παράληψη των εμβολιαστικών δόσεων. Η συγκεκριμένη πεποίθηση όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητα της ανοσίας, αλλά κάθε ανεμβολίαστο παιδί αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Εξάλλου, χρειάζεται μόνο ένα ανεμβολίαστο άτομο να νοσήσει και έτσι να μεταδώσει την νόσο σε άλλα ανεμβολίαστα άτομα.

ΓΚΑΝΤΟΥΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Μ. Σακελλάρης: Μόνη ελπίδα για τους Έλληνες η Ενότητα του Λαού και η Ανατροπή των μνημονίων
Επόμενο άρθρο Αρχίζει η εφαρμογή προγράμματος κωνωποκτονίας