Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας : Με άδειες τσέπες 50.000 αγρότες στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου


Τεράστιο κοινωνικό και παραγωγικό πρόβλημα για 50.000 περίπου αγρότες δημιουργεί η προχειρότητα και η ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, αφού δεν πιστώθηκε κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τσιάρα.

Το ζήτημα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι παραγωγοί είδαν άδειους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έχει δημιουργηθεί καθώς η διασύνδεση, που έχει μέσω λογισμικού η εφορία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν επιτρέπει την πληρωμή των δικαιούχων με την αιτιολογία, πως «δεν είναι ενεργοί αγρότες».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Τσιάρας, «Η προχειρότητα, η ασυνεννοησία και η αναποτελεσματικότητα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, που εποπτεύονται από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αφήνουν 50.000 αγρότες με άδειες τσέπες. Αυτή την δυσάρεστη έκπληξη αντιμετώπισαν χιλιάδες αγρότες, πολλοί από αυτούς στον νομό Καρδίτσας, όταν προσήλθαν στις τράπεζες προχθές για να λάβουν την προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης».

Ο Βουλευτής Καρδίτσας επισημαίνει, πως η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης είναι «το σημαντικότερο ποσό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που καταβάλλονται αυτή την εποχή προς τους Έλληνες παράγωγους και αποτελεί μια σοβαρή ανάσα ρευστότητας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου».

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση χαρατσώνει τους αγρότες με αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, τονίζει ο κ. Τσιάρας, δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία να καθυστερεί πληρωμές με υπαιτιότητά της, οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο σε οικονομική ασφυξία» σημειώνει ο γαλάζιος Γραμματέας και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει προφορικά ενώπιων της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ώστε να πληρωθούν άμεσα οι αγρότες για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης.

Προηγούμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός : Ο κ. Σπίρτζης και τα κολλημένα έργα που προχωρούν