Κ. Τσιάρας: Αχελώος – Το ποτάμι της ντροπής


Μόλις πρόσφατα και για άλλη μια φορά, η τοπική αυτοδιοίκηση, άλλοι επίσημοι φορείς, οι παραγωγοί και οι πολίτες της Καρδίτσας έγιναν θεατές σε ένα πολύ δυσάρεστο έργο, το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευημερία των αγροτών μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο πρόχειρος σχεδιασμός και οι αποφάσεις για την διαχείριση του νερού της Λίμνης Πλαστήρα, έφεραν τόσο τους αγρότες όσο και την λίμνη στα όρια τους. Οι κόποι μιας χρονιάς κινδυνεύουν να χαθούν, αφού ο υπερβάλλων ζήλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να διοχετευθεί το νερό στη Λάρισα, άφησε στο έλεος των υψηλών θερμοκρασιών τις καλλιέργειες στο νομό Καρδίτσας.
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για την επανέναρξη των εργασιών και, επιτέλους, την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου, ώστε να ανακουφιστεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Δυστυχώς το μεγάλο αυτό έργο σχεδιάστηκε, όπως και πολλά άλλα την δεκαετία του ’80, από την αρχή με πολιτικούς και όχι επιστημονικούς όρους χωρίς προετοιμασία και εξελίχθηκε σε ένα πολυδάπανο έργο, το οποίο όμως παρέμεινε ατελείωτο, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρωθεί.
Ωστόσο τα 5 εκ. στρέμματα του Θεσσαλικού κάμπου αποτελούν τη μεγαλύτερη ενιαία πεδινή έκταση της χώρας, με σημαντικές γεωργικές εκτάσεις και αστικά συγκροτήματα. Για το λόγο αυτό η άμεση άρδευση και ύδρευση του με την απόληψη νερού από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση ανάπτυξης. Ωστόσο, στην κοινή γνώμη κυριάρχησαν δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια οι συνθηματολογικές εμμονές σε μεγάλα ΝΑΙ και μεγάλα ΟΧΙ για την «Εκτροπή του Αχελώου» και δημιουργήθηκε μια στρεβλή εικόνα για το τι είναι πραγματικά τα έργα αυτά και ποιους στόχους εξυπηρετούν. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δομή των περιοχών που επηρεάζονται θα είναι πολύπλοκες και πολυσύνθετες. Πρέπει, όμως, να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε και η Θεσσαλία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της και τα χρήματα, τα οποία έχουν διαθέσει για το έργο οι Έλληνες φορολογούμενοι μέχρι σήμερα και υπολογίζονται ακόμη πάνω από 1 δις €, να πιάσουν τόπο.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορούν να αποτελούν πλέον πρόσχημα. Αν τις μελετήσει κανείς προσεκτικά θα αντιληφθεί, πως αυτές οι ίδιες δείχνουν τον δρόμο για την ορθή επανεκκίνηση του έργου, διορθώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Ένα έργο περιβαλλοντικό, ενεργειακό, υδρευτικό και παράλληλα αρδευτικό, που μόνο ως τέτοιο στο σύνολό του πρέπει να το αντιμετωπίζει κανείς. Το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και ο αρμόδιος υπουργός, οφείλουν το συντομότερο δυνατόν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υλοποίησης των έργων, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, Ήδη έχουμε καθυστερήσει, και τις επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης τις επωμίζεται ο αγροτικός κόσμος της Καρδίτσας. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην ορθολογική αξιοποίηση του έργου μιας και θα ήταν ανόητο μια τόσο γιγαντιαία κατασκευή να αχρηστευθεί λόγω κάποιου νέου δικαστικού αδιεξόδου ή κάποιων «υπερευαίσθητων» περιβαλλοντικών ευαισθησιών.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκλογή Προεδρείου και μελών επιτροπών στο Δ.Σ. Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Με τη μέρα των Ανέμων & το Ράβε – Ξήλωνε στις παιδικές βιβλιοθήκες