Κ. Τσιάρας: Ακροβατώντας στο Ζάλογγο


Τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup έδειξαν αυτό που γνωρίζαμε ήδη. Πως η επίτευξη μιας συμφωνίας και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν ενέχουν απλώς δυσκολίες, αλλά μοιάζει να ακροβατούν στο αδύνατο…

Οι λόγοι πολλοί και ποικίλοι: αφ’ ενός, η πολυπλοκότητα της ίδιας της κατάστασης. Αφ’ ετέρου, η απροθυμία της κυβέρνησης να δείξει έστω και τη στοιχειώδη συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να μην κατηγορηθεί για υποταγή. Η ίδια η σκληρή στάση των εταίρων, που δεν εξαντλείται μόνο σε λογικές απαιτήσεις, αλλά καταλήγει σε μια σχεδόν εκδικητική στάση ούτως ώστε να «καμφθεί ο αντάρτης».

Όμως, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, ούτε ρητορικά παιχνίδια! Από αυτές τις διαπραγματεύσεις εξαρτάται η μοίρα των Ελλήνων και εν πολλοίς της υπόλοιπης Ευρώπης. Δεν αντλούμε καμία ικανοποίηση από το να επισημαίνουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει για τέτοιες εξελίξεις προεκλογικά. Μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά της διαπραγμάτευσης προέβαλλε ακραίες αξιώσεις, θέσεις που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αποτελέσουν πεδίο συμφωνίας για τους εταίρους—μερικοί εκ των οποίων, με τη σειρά τους, προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις, πολώνοντας περαιτέρω το κλίμα.

Είναι σαφές πως πρέπει ταχύτατα να κατανοήσουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε να λειτουργήσει η εικόνα της καταστροφής ως προειδοποίηση και παραδειγματισμός σε ανερχόμενες αντιπολιτευτικές δυνάμεις μέσα στην Ε.Ε., στην Ισπανία και αλλού. Από την άλλη, είναι εξίσου σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει στα ζάρια την τύχη και την μοίρα των Ελλήνων, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί ορθή μία προεκλογική εκτίμηση και υπόσχεση, δηλαδή η θρυλούμενη ύπαρξη μιας ριζικά διαφορετικής, εναλλακτικής πολιτικής. Αν διαφανεί ότι αυτή η ριζικά διαφορετική, εναλλακτική πολιτική, αυτή η «άλλη Ευρώπη» όπως την φαντάζονταν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά δεν υπάρχει—ενδεχόμενο για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει—, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμηθεί ποιόν λαό υπηρετεί και τί μπορεί να σημαίνουν γι’ αυτόν τον λαό οι ακροβασίες του.

Στο Ζάλογγο χάθηκαν ανθρώπινες ζωές με διακύβευμα την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Όμως στην περίπτωση τη δική μας δεν υπάρχει τέτοιο ως προς τις διαπραγματεύσεις. Σε μια κατάσταση σαν τη δική μας, ένα τέτοιο διακύβευμα προβάλλεται και προτάσσεται μόνο ρητορικά, δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας επί της υπαρκτής βάσεως των ήδη συμφωνηθέντων! Διότι αν αυτή η διαπραγμάτευση αποτύχει, δεν θα έχουμε κερδίσει ούτε αξιοπρέπεια ούτε ελευθερία. Θα έχουμε μόνο χάσει, και μια τέτοια ήττα χωρίς κανένα απολύτως κέρδος δεν έχει προηγούμενο στη μακραίωνη ιστορία. Θα συνιστούσε μόνο εθνική ντροπή… Να μην ντύσουμε την καταστροφή με εμβατήρια «αξιοπρέπειας». Θα ήταν αναξιοπρεπές…

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό στα 1ο & 12ο δημοτικά σχολεία Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία