Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη σύνοδό της στις 22/12/1992, πήρε την απόφαση και όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το νερό.
Το νερό είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται όμως ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη μας.
Σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένα νερά.
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της ποσότητας και της ποιότητας του νερού. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας νερού, μας απομακρύνει από την αποκάλυψη της αλήθειας, ότι χρόνο με το χρόνο το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.
Μέσα στο παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο τα πάντα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς, όλα δείχνουν ότι το νερό θα αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες, αλλά και αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, οι οποίες μοιράζονται υδρολογικές λεκάνες.
Το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός μας πόρος. Η κατανάλωση του πόσιμου νερού από τον παγκόσμιο πληθυσμό έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό, είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας.
Το νερό είναι βασικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθημερινά, ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει σημαντικές ποσότητες νερού, αυτόνομα ή μέσω της τροφής του. Η αφυδάτωση σε ποσοστά 3%-5% του σωματικούς βάρους έχει επιπτώσεις στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Ιδιαίτερη προσοχή για την κάλυψη των αναγκών σε υγρά, χρειάζεται να δοθεί σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και τα παιδιά.
Σχετικά με τα παιδιά, που δαπανούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο σχολικό περιβάλλον, σημαντικό είναι να υπάρχει επαρκής πρόσληψη υγρών και νερού στο σχολείο, από ασφαλείς εγκαταστάσεις που θα παρέχουν υγιεινό νερό. Επίσης, κατά την άθληση ή σε άλλες ενέργειες του ανθρώπου όπου προκαλείται εφίδρωση, απαραίτητη είναι η συχνή πρόσληψη νερού…
Όπως βλέπουμε, η υγεία και η ζωή ενός ανθρώπου στηρίζεται στην ύπαρξη επαρκούς, καθαρού και ποιοτικού νερού. Η ορθολογική και δημοκρατική διαχείριση του νερού, η οποία μπαίνει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των συζητήσεων διεθνώς, πρέπει να στηρίζεται σε κάποιες βασικές αρχές: Το νερό είναι κοινό αγαθό που ανήκει σε ανθρώπους και άλλους ζωντανούς οργανισμούς, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ποιοτικού νερού στο κάθε άτομο, το κράτος να μεριμνά για τη διασφάλιση πρόσβασης πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες και σωστή χρήση του από όλους τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του νερού, από τοπικό έως και παγκόσμιο επίπεδο.
Πιστεύουμε πως είναι ώρα για δράση. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και στην ενημέρωση όσον αφορά θέματα υγείας και υγιεινής, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και πτωχοί, ανεξαρτήτως σε ποια χώρα του πλανήτη κατοικούν.
Από την πλευρά μας, και σε ό,τι αφορά το (μικρό γεωγραφικά, σε σχέση με την υφήλιο) χώρο του δήμου μας, ως δημοτική Αρχή έχουμε ξεκινήσει ήδη κάποια έργα με τα οποία θα βελτιώσουμε την ποιότητα του πόσιμου νερού που προσφέρουμε στους δημότες μας, ενώ παράλληλα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη σωστή διαχείριση των υδάτων που προορίζονται για άρδευση, μεριμνώντας για την παροχή επαρκών ποσοτήτων στους αγρότες του δήμου μας.