Αστείρευτη πηγή εσόδων και ευημερίας αποτελεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας που με σωστή εκμετάλλευση μπορεί να γίνει πλήρως αξιοποιήσιμος. Σ’ αυτό συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η γεωγραφική θέση μας που επιτρέπει την εύκολη διάθεσή της παρέχοντας πολλές επιλογές ως προς τα μέσα.
Τα πρώτα δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν πρόσφατα με το έντονο ενδιαφέρον από οκτώ (8) μεγάλες εταιρίες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Ανάλογο ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί και σε άλλους ενεργειακούς τομείς, και απαιτείται ταχύτατη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να έχουμε άμεσα θετικά αποτελέσματα με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό.
Η Δημοκρατική Συμμαχία κατανοώντας τη σημαντική αξία αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας έχει καταθέσει ήδη συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με επίκεντρο την:
– Άμεση προώθηση της αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου, περιλαμβανόμενου και του υποθαλάσσιου, με διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων. Ολοκλήρωση των διαδικασιών καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τον ορυκτό πλούτο.
– Άμεση προώθηση ενεργειακών επενδύσεων, στο πλαίσιο μιας πλήρως απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και με έμφαση σε όσες είναι οικονομικά αποδοτικές, αφού ληφθεί υπ’ όψη η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων. Πλήρης ιδιωτικοποίηση των δικτυακών φορέων (ΔΕΣΜΗΕ-ΔΕΣΦΑ), με ισχυρή εκτελεστική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Διευκόλυνση με κάθε τρόπο των επενδύσεων που στηρίζονται σε εγχώριες πηγές (π.χ. ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά, ηλιακή ενέργεια, λιγνίτης, γεωθερμία, βιομάζα), που προωθούνται ανάλογα με την οικονομική τους απόδοση και τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση νησιών-ηπειρωτικής χώρας (δίκτυο), στη δημιουργία εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ και ανεμογεννητριών (με απόκτηση τεχνογνωσίας από άλλες χώρες).
*Ο Κώστας Γκαβογιάννης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υποψήφιος βουλευτής στο νομό Καρδίτσας.