Να προκηρυχθούν αμέσως όλα τα επενδυτικά μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Θεσσαλίας, μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, άρση των στρεβλώσεων στο κόστος παραγωγής και να καταστεί το κεντρικό κράτος αξιόπιστο στις πάσης φύσεως πληρωμές προς τους παραγωγούς, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο.
Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «αδικεί τους παραγωγούς της Θεσσαλίας να τσουβαλιάζονται και να λοιδορούνται με τη ρετσινιά «αγρότες του… καναπέ».
Προσωπικά – είπε -γνωρίζω και συναντώ καθημερινά αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους και δασεργάτες που μοχθούν, που νύχτα αρχίζουν και νύχτα τελειώνουν. Γνωρίζω ανθρώπους που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, που τα διαθέτουν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία και τη Ν. Κορέα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Προφανώς αυτό δεν το κατάφεραν από τον… καναπέ τους», σημείωσε.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι «χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτικός τομέας, χωρίς νερό δεν υπάρχει Θεσσαλία» και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για να χρηματοδοτηθούν αρδευτικά έργα κατά απόλυτη προτεραιότητα και ανάλογα του μεγέθους του προβλήματος (η Θεσσαλία είναι ελλειμματική κατά 450εκατ. κυβικά το χρόνο) από προγράμματα των υπουργείων (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος).
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός είπε μεταξύ άλλων:
«Στη Θεσσαλία υπάρχουν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών – πρότυπο σ’ όλη τη χώρα, έχει γίνει και γίνεται στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία, πολλοί παραγωγοί επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το κόστος.
Γίνεται επίσης προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από επιστήμονες εδώ στον τόπο μας, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
Προσπάθειες γίνονται επίσης και για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό – τα περιθώρια είναι βεβαίως πολύ μεγάλα.
Τι ζητούν κυρίως οι άνθρωποι της παραγωγής;
Ένα αξιόπιστο κράτος:
Αξιόπιστο στις πληρωμές επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ,
αξιόπιστο στην οικονομική πολιτική, χωρίς να τους παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο.
Προσοχή: Οι αγρότες δεν λένε να μην πληρώνουν. Να μην πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές δικαίως ζητούν.
Όπως επίσης ζητούν το κόστος παραγωγής να είναι ανάλογο των άλλων κρατών, χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά των εφοδίων.
Και επιτέλους, πρέπει να προκηρυχθούν τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.
Έχουμε φθάσει στο μέσο του προγράμματος και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει μόνο οι νέοι αγρότες.
Και εδώ βέβαια υπάρχει στρέβλωση: Περίπου 500 είναι οι επιλαχόντες στη Θεσσαλία.
Εμείς ζητήσαμε και το θεωρούμε δίκαιο να ενταχθούν όλοι, όπως ανακοινώσατε και σωστά κ. πρωθυπουργέ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Πρέπει, όμως, αμέσως να «ανοίξουν» και τα άλλα βασικά μέτρα του ΠΑΑ, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του LEADER, η 2η προκήρυξη στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, οι ομάδες παραγωγών, τα γεωργοπεριβαλλοντικά.
Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην αγροτική οδοποιία ο προϋπολογισμός για τη Θεσσαλία είναι 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο συνεπώς ότι χρειάζεται χρονικό διάστημα μηνών από την ώρα της προκήρυξης μέχρι την ώρα της πληρωμής, πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Και κυρίως, να προχωρήσει το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη Θεσσαλία».
Άρδευση
«Τα επίσημα στοιχεία είναι αδιάψευστα: η περιφέρειά μας ήταν και παραμένει ελλειμματική – 450 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση λείπουν.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι αν δεν γίνουν τα απαιτούμενα έργα και γενναίες παρεμβάσεις,
η Θεσσαλία απειλείται με περιβαλλοντική ερημοποίηση,
η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα και την κοινωνική ερημοποίηση.
Συνεπώς, χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, χωρίς νερό δεν υπάρχει Θεσσαλία!
Καθαρές κουβέντες.
Είναι όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία, δεν είναι θέμα… πολυτέλειας,
όπως υποστηρίζουν κάποιοι από την ασφάλεια των γραφείων τους
στο κέντρο της Αθήνας.
Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους.
Κι επειδή κυκλοφορούν διάφορα για «πακέτο» έργων αντί του Αχελώου, θέλω να ξεκαθαρίσω με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια:
Για μας, μερική μεταφορά νερού που περισσεύει από τον Αχελώο στη Θεσσαλία που το νερό λείπει και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, δεν τίθενται διαζευκτικά.
Για να χρησιμοποιήσω και μια γνώστη φράση από το Ευαγγέλιο:
Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.
Για να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα χρειάζεται όντως μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων ώστε
-και να αυξηθούν οι ποσότητες νερού στη Θεσσαλία, άρα μεγάλα έργα Αχελώος, Σμόκοβο, Γυρτώνη, Κάρλα,
-και μικρότερα φράγματα αλλά και καλύτερη διαχείριση με σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.
Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειας έχουν επενδυθεί περισσότερα από 163 εκατομμύρια ευρώ σε αρδευτικά έργα και παρεμβάσεις, χρειάζονται, όμως, πολύ περισσότερα και γι’ αυτό ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση, κύριε πρωθυπουργέ, ώστε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας από προγράμματα των υπουργείων (αναφέρομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το πρόγραμμα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος) να είναι ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σήμερα, εδώ, με χωράφια απότιστα, με γεωτρήσεις έως τα 400 μέτρα, με σοβαρά προβλήματα καθίζησης του εδάφους.
Άρα, χρειάζονται και λύσεις άμεσης εφαρμογής, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα που κι αυτές βέβαια είναι αναγκαίες.
Συνεπώς, το να εξαγγέλλονται σε παρασυσκέψεις ή συζητήσεις καφενείου έργα για τα οποία μόνο οι μελέτες θα χρειαστούν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν ή έργα χωρίς να υπάρχει σαφή πρόβλεψη χρηματοδότησης, αυτό δεν δείχνει σοβαρή προσέγγιση, δεν συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν είναι λύση. Χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού δεν μπορεί να υπάρξει καν αγροτικός τομέας.