Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Περιφέρειες και Δήμοι να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά


Την αναγκαιότητα για «καθαρή» έξοδο της Αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής της Ελληνικής Κοινωνίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους» ανέδειξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του σήμερα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Γιάννενα.

«Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι στην ουσία μια αναμέτρηση του κεντρικού κράτους με τον κακό εαυτό του, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του. Είναι μια αναμέτρηση με την κεντρική γραφειοκρατία και τις ανασφάλειές της. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση και τους παριστάμενους αρμόδιους υπουργούς είναι ένα: τολμείστε», προέτρεψε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και σημείωσε με έμφαση:

«Τολμείστε να προχωρήσετε στη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που σημαίνει περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες, το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματα και ιδίως όσα αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τολμείστε να καταργήσετε το μακρύ χέρι του κράτους, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε αλλά συνεπάγονται πρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό και επιπλέον, μη χρειαζούμενη, γραφειοκρατία.

Ας σταματήσει πλέον η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα να είναι ο «φτωχός συγγενής». Δείτε τι συμβαίνει στις ώριμες δημοκρατίες και τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου («Αλλάζουμε το κράτος»), τόνισε:

«Συμφωνούμε όλοι πως η Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών χρειάζεται σήμερα ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο όμως ισχύει και για το κεντρικό κράτος. Για να παραφράσω το σύνθημα του συνεδρίου σας, πρέπει να αλλάξουμε συθέμελα το κράτος, να φέρουμε τα πάνω κάτω.

Το κεντρικό κράτος ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό Αθηνοκεντρικό, γραφειοκρατικό, πολλές φορές πελατειακό, και κυρίως δυσκίνητο, ενίοτε δε και ακίνητο ή άκαμπτο. Το κεντρικό κράτος παραμένει ένα κράτος απαγορεύσεων, ένα κράτος που ορθώνει εμπόδια, που βρίσκει προβλήματα ακόμη κι εκεί που προωθούνται λύσεις, που θέτει υποχρεώσεις χωρίς να σέβεται δικαιώματα.

Το έχω επισημάνει και το επαναλαμβάνω: Χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με αυτή την παραλυτική συνθήκη ενός κεντρικού κράτους με ασφυκτικό έλεγχο επί των πάντων, η χώρα μας ούτε την κρίση μπορεί να υπερβεί ούτε να χαράξει μια πραγματικά νέα πορεία παραγωγής, προκοπής και κοινωνικής ευημερίας και αλληλεγγύης.

Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία, το επιβεβαιώνουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες: Όσο ισχυρότερη είναι η αυτοδιοίκηση σε μια χώρα, τόσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των πολιτών της.

Η ουσία, λοιπόν, δεν είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα, ασταθής έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά να γυρίσει σελίδα η χώρα μας, να αναπνεύσει αυτός ο τόπος: η Ελλάδα από πρωταθλήτρια στους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές, την ανεργία, τη μετανάστευση νέων επιστημόνων και επιχειρήσεων, να γίνει πρωταθλήτρια στις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις, την παραγωγή και τις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γι’ αυτή τη νέα πορεία ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης Δεν είναι απλά κομβικός, είναι αναντικατάστατος, είναι – και πρέπει να είναι – πρωταγωνιστικός», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δεν μπορεί να είναι σαν χριστουγεννιάτικο κουτί με ωραίο περιτύλιγμα που όμως στο εσωτερικό του θα βρίσκεται μόνο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε εκτενή αναφορά στην επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» παρομοιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης με τη λαϊκή ρήση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 40 ημέρες κοσκινίζει…»

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς για εσάς, κύριοι υπουργοί. Διάλογο για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» εξαγγέλλετε, ωστόσο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δεν βλέπουμε για τον απλούστατο λόγο ότι δεν παρουσιάζετε ποια είναι η θέση, η πρόταση της κυβέρνησης», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Εξαντλείτε τον δημόσιο λόγο σας σε διαπιστώσεις και το μόνο που παρουσιάζετε είναι ιδέες… μόνο που… μετά από τόσους μήνες ιδέες παραμένουν ακόμη.

Δεν δείχνετε να έχετε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν δείχνετε να έχετε καμία επεξεργασμένη πρόταση, δεν δείχνετε να έχετε ούτε καν την καλώς εννοούμενη φιλοδοξία να αντιμετωπίσετε τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες.

Ένα μόνο και μόνο ένα σημείο δείχνετε ότι σας ενδιαφέρει: η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Κι αυτό όμως δεν το προσεγγίζετε από μια αυτοδιοικητική οπτική αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι το εντάσσεται στο γενικότερο πολιτικό – εκλογικό σχεδιασμό του κόμματός σας.

Πως αλλιώς εξηγείται και εξηγείτε ότι παραβιάζετε τη μία μετά την άλλη τις προθεσμίες που εσείς οι ίδιοι θέτετε: από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, από το φθινόπωρο στο τέλος του έτους και από το τέλος του 2017 τώρα το αφήνετε ανοιχτό για αρχές του 2018αλλά ουδείς φυσικά γνωρίζει το πότε τελικά θα παρουσιάσετε την πρότασή σας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κατέστησε σαφές ότι «τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ούτε θα δεχτούν ούτε θα δώσουν πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες – εξπρές και σε νομοσχέδιο με πομπώδη τίτλο, σε νομοσχέδιο που θα μοιάζει σαν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο κουτί με ωραίο περιτύλιγμα -την αλλαγή του «Καλλικράτη», που όμως στο εσωτερικό του θα βρίσκεται μόνο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

Εκρηκτικό μείγμα κινδύνων εγκυμονεί η απλή αναλογική

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός σχολίασε και την πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση τονίζοντας:

«Ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έχω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω το εκρηκτικό μείγμα κινδύνων που εγκυμονεί η απλή αναλογική: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα, δημιουργία εύθραυστων πλειοψηφιών και φαινόμενα συναλλαγής. Ακόμη και υπηρεσίες που σήμερα η κοινωνία θεωρεί αυτονόητο ότι τις παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα τεθούν εν αμφιβόλω…

Άλλωστε, δεν χρειάζεται να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει σήμερα σε δήμους, στους οποίους η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία», ανέφερε.

Μια γροθιά Περιφέρειες και Δήμοι

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΝΠΕ «Περιφέρειες και Δήμοι να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας, να κάνουμε καλύτερη την Ελλάδα μας, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των παιδιών μας» και προέτρεψε:

«Να αλλάξουμε λοιπόν κι εμείς αφήνοντας στην άκρη τεχνητές διαιρέσεις, αφήνοντας στην άκρη τη διχόνοια, αφήνοντας στην άκρη αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας και άνευ αντικρύσματος. Να αλλάξουμε κι εμείς προτάσσοντας όσα πολλά μας ενώνουν παρά τα όσα λίγα μας χωρίζουν.

Σκεφτείτε, αγαπητοί σύνεδροι. ποιον συμφέρει, ποιος ωφελείται αν παρεισφρήσει στις μεταξύ μας σχέσεις η διχόνοια, η ένταση, οι απαξιωτικές εκφράσεις …»

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνεται η δυτική Παράκαμψη της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ιατρική ημερίδα για τα προβλήματα του μαστού στον Παλαμά