Την αναγκαιότητα για περισσότερο πράσινο στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας καθώς και φιλικά προς το περιβάλλον δημόσια κτίρια επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε εκδήλωση για τις «Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις» που συνδιοργάνωσαν στη Λάρισα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Ενώπιον του Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), καθηγητή κ. Μ. Σανταμούρη, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος αρχής γενομένης από τα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι τροποποιούνται οι μελέτες ώστε τα κτίρια που ανεγείρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα και Καρδίτσα να έχουν ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, είπε ότι μελετώνται παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες ώστε και στα υπόλοιπα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των κτιρίων ή εναλλακτικά να εγκατασταθούν «πράσινες ταράτσες».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπενθύμισε ότι πρότεινε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη να γίνει ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, ενώ μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε:
«Είναι γνωστό επίσης ότι τα ποσοστά πρασίνου στις πόλεις μειώνονται συνεχώς. Ο ιδιωτικός χώρος είναι κυρίαρχος με αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος να υποβαθμίζεται, ενώ απουσιάζει η αρχιτεκτονική στα δημόσια έργα. Είναι λοιπόν κρίσιμο σημείο η προώθηση αντισταθμιστικών μηχανισμών για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων από τους Δήμους (όπως οι τράπεζες γης ή η ενεργοποίηση του αστικού αναδασμού) αλλά και η πριμοδότηση για την ανάπτυξη της ήδη χρησιμοποιούμενης γης όπου το κόστος κατεδάφισης η απορρύπανσης είναι απαγορευτικό. Ο Κοινόχρηστος Χώρος είναι ανάγκη να προστατευθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Το αστικό και περιαστικό πράσινο, η χρήση των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, οι ποδηλατόδρομοι και οι πεζοδρομήσεις μαζί με τη λειτουργική διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας και της στάθμευσης, η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ποιότητας και η ορθή πολεοδομική ανάπτυξη αποτελούν ζητήματα που χρειάζονται τη διαρκή μέριμνα όλων των βαθμών της αυτοδιοίκησης. Η Αιρετή Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή για μια κοινή λήψη δράσεων με τους Δήμους, στην κατεύθυνση βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο», διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι «όλα τα παραπάνω έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Εμείς καλούμαστε να τα κάνουμε σήμερα προχωρώντας με γρήγορα βήματα αλλά και μέσα από συνεργασίες, συνέργειες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Χρειάζεται, λοιπόν, σε τέτοιου είδους προγράμματα να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο «δια ταύτα», το αποτέλεσμα κι όχι τις εξαγγελίες», κατέστησε σαφές ο κ. Κώστας Αγοραστός.