Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Να περιέλθουν στις Περιφέρειες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες


Να περιέλθουν στις Περιφέρειες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να καταστεί ο βασικός πάροχος υπηρεσιών προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε εκδήλωση του Liberal.gr για την αγροτική οικονομία.

«Αυτό πρακτικά για τον παραγωγό σημαίνει ότι θα εξυπηρετείται στον τόπο του κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός κι έθεσε ως τελικό στόχο «ο αγρότης να έχει μόνο ένα σημείο επαφής με το Δημόσιο (one stop shop). Η δουλειά του είναι στο χωράφι και όχι στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός κάλεσε επίσης την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «να εκχωρήσει στις Περιφέρειες το 100% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. «Όταν οι Περιφέρειες ανέλαβαν το ΕΣΠΑ το 2011 είχε απορρόφηση 19-20% και την αύξησαν θεαματικά στο 125%. Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει και με το ΠΑΑ 2014-20, το λεγόμενο «αγροτικό ΕΣΠΑ», ώστε να κερδίσει η ελληνική γεωργία και να επωφεληθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς».

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-20 ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση» κι έκρινε αναγκαίο «να προχωρήσουν ταχύτατα οι προκηρύξεις των βασικών μέτρων ώστε να αρχίσουν οι εντάξεις και να παροχετευθεί ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία το 2017».

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στη φορολογική – ασφαλιστική επιβάρυνση των παραγωγών υπογραμμίζοντας: «Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται επενδύσεις και υποδομές, όχι άλλους φόρους και χαράτσια».

Για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξέφρασε την άποψη ότι «γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία πρέπει να είναι απόλυτα προσανατολισμένες προς την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά, να τις χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια.

Ο πληθυσμός στον πλανήτη αυξάνεται με πολύ γοργό ρυθμό και μαζί αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα. Την ίδια ώρα

-στο μεν αναπτυσσόμενο κόσμο, όσο βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, τόσο αυξάνεται η ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, άρα αυξάνεται η ζήτηση για κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα,

-στο δε ανεπτυγμένο κόσμο αυξάνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα και τα λεγόμενα προϊόντα ταυτότητας, που συνδέεται με την ποιότητα, τα βιολογικά-οργανικά χαρακτηριστικά τους, το «δίκαιο εμπόριο».

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους», προέτρεψε ο κ. Κ. Αγοραστός.

 

Προηγούμενο άρθρο Με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί συναντήθηκε ο Κ. Αγοραστός στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή του Κέντρου Γυναικών σε Ευρωπαϊκό έργο