«Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει στην πράξη ότι συμβάλλουν στην ταχύτερη αδειοδότηση και εν γένει εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σε επίπεδο κεντρικού κράτους πάντα εξαγγέλλεται η απλούστευση των διαδικασιών όσον αφορά στις επιχειρήσεις αλλά χρόνια τώρα μένει στα χαρτιά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη συνεδρίαση (ακρόαση φορέων) της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».
«Δεν είμαστε αρνητικοί ούτε λέμε όχι σε ρυθμίσεις οι οποίες επιταχύνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά αυτό είχε ψηφιστεί και πριν από δύο χρόνια και δεν εφαρμόστηκε», σχολίασε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρότεινε:
«Τολμήστε έστω για πρώτη φορά να κάνετε πιλοτική εφαρμογή: με βάση αυτό που ψηφίζετε στη Βουλή, αναθέστε σε κάποιον να κάνει όλη αυτή την διαδικασία αδειοδότησης για μία επιχείρηση, να δείτε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του νομοσχεδίου και να κάνετε τις όποιες τροποποιήσεις απαιτηθούν».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ζήτησε επίσης να απαλειφθεί το εύρος των προστίμων από 500-5.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο και να προβλέπονται συγκεκριμένα πρόστιμα -χωρίς εύρος- ανά κατηγορία παράβασης. Όπως επισήμανε, «το συγκεκριμένο εύρος προστίμων στρώνει το έδαφος, όπως πολλοί τόνισαν και στη Βουλή, για συναλλαγές και κατηγορίες κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα πρόστιμα πρέπει να είναι καθορισμένα εξαρχής και όχι με εύρος. Το εύρος δύναται να δημιουργήσει συναλλαγή, πελατειακή σχέση και ημιαυταρχικό καθεστώς, κατά την άποψή μου αλλά και όπως προκύπτει από την εμπειρία».
Ο κ. Κ. Αγοραστός τάχθηκε «υπέρ του απρόσωπου κράτους, των απρόσωπων διαδικασιών αλλά και υπέρ των νόμων που μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως. Κανονικά, τα νομοσχέδια θα έπρεπε να εισάγονται στη Βουλή με προϋπόθεση ότι θα είναι έτοιμα τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων και οι ΚΥΑ – η τελική διαμόρφωση των οποίων θα εξαρτάται φυσικά από την τελική μορφή της διατύπωσης του νόμου – για την άμεση εφαρμογή τους. Η εμπειρία του παρελθόντος είναι οδυνηρή για την κοινωνία και την οικονομία και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία», επισήμανε.
Παράλληλα, επανέλαβε την θέση του για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ώστε να μην διατηρηθεί το σημερινό μοντέλο που αναδιανέμει τη φτώχεια.