«Η Ευρώπη, για να είναι χρήσιμη, πρέπει να έρθει πιο κοντά στον άνθρωπο, εμπεδώνοντας την αρχή της συμμετοχικότητας και της συλλογικής ηγεσίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) κ. Κώστας Αγοραστός, από τις Βρυξέλες όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες για τη χάραξη της νέας στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη το διάστημα 2021-2027. Σε παρέμβασή του, στη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Εδαφικής Συνοχής COTER, ο κ. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων: « Τώρα είναι η ώρα να ενεργοποιήσουμε τη σχέση διαλόγου της κοινωνίας και την ανάγκη τοποθέτησης του πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων. Αυτό σημαίνει συλλογική ηγεσία. Χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ώστε να αποφασίζουν εκείνοι που καλούνται και να υλοποιήσουν. Τώρα είναι η ώρα που οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη για επικοινωνία, για ενεργότερη συμμετοχή, για ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και για δικαιότερη διανομή του οικονομικού αποτελέσματος. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός στόχος μας, μέσα από τη νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Αγοραστός αποκάλυψε ότι σύμφωνα με έρευνα για την αξιολόγηση των δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, προκύπτει ότι το 70% των πολιτών της Θεσσαλίας αναγνωρίζει τη θετική συμβολή της Ευρώπης στην βελτίωση της καθημερινότητας και ειδικότερα τη χρηματοδοτική της συμβολή στην υλοποίηση σημαντικών έργων, με το 88% των Θεσσαλών να γνωρίζουν το εμβληματικό έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη.
«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει» τόνισε ο Περιφερειάρχης ότι «με συστηματική δουλειά, με προβολή των έργων, με διαδικασίες επεξηγηματικές και με τη συμμετοχή του κόσμου, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είναι σημαντικό να παίρνουμε αποφάσεις από κάτω προς τα πάνω, κάνοντας πράξη το όραμα για περιφερειακή διακυβέρνηση και συλλογική ηγεσία. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση για να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για τον πολίτη».
Την ανάγκη για μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση τόνισε εξάλλου νωρίτερα και σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Αγοραστός, διεκδικώντας στο νέο ΕΣΠΑ το 75% των προγραμμάτων να είναι Περιφερειακά Προγράμματα και το υπόλοιπο 25% Τομεακά. «Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια και τη διοικητική ικανότητα να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση εγγυάται την δραστική μείωση της κακονομίας, της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία» τόνισε ο κ. Αγοραστός.