Την άποψη ότι «η Ελλάδα πορεύεται σε θολό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τοπίο» ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη φορέων στην Καρδίτσα.
Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της αιρετής Περιφέρειας στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση βάζει το κοινωνικό κράτος στην κλίνη του Προκρούστη», ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι η Περιφέρεια συγκαλεί ευρεία σύσκεψη για το ΕΣΥ στη Λάρισα την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως διευκρίνισε στη σύσκεψη θα κληθούν η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι δήμαρχοι, η Ιατρική Σχολή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.
Αναφερόμενος γενικότερα στις εξελίξεις ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε με έμφαση:
«Ξέραμε ότι η προσπάθεια που ανέλαβε το ελληνικό κράτος είναι ούτως ή άλλως δύσκολη. Ωστόσο η πολιτική που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει αντιφάσεις, κενά και παλινδρομήσεις.
Οι περισσότερες από αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες.
Ακόμη και οι αλλαγές, όσες εξ αυτών, είναι επιβεβλημένες, συνοδεύονται από αμφιλεγόμενες επιλογές.
Η ελληνική κοινωνία και οικονομία καλούνται να πληρώσουν τις αστοχίες του προγράμματος εξυγίανσης είτε λόγω λανθασμένης εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης στην Ελλάδα είτε λόγω κακής εκτέλεσης. Ό,τι και να βαραίνει περισσότερο, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Κι ως γνωστόν η πολιτική και οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, οι διαρθρωτικές αλλαγές παλινδρομούν, η αναπτυξιακή διάσταση από την εφαρμοζόμενη πολιτική απουσιάζει.
Ο συνδυασμός πολιτικής κόπωσης και κοινωνικής οργής τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει, εκρηκτικός.
Ο καταιγισμός μέτρων του πρώτου χρόνου οδηγεί σε δύο οδυνηρές επισημάνσεις:
-Παρά τη σκληρότητα των παρεμβάσεων τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα και χρειάζονται διαρκώς νέα μέτρα
-Η περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα θα είναι μακρά κι αυτό δημιουργεί πολιτική και κοινωνική απογοήτευση καθώς και αίσθηση ματαιότητας που οδηγούν στην οργή.
Οι ανοχές για νέες θυσίες εκμηδενίζονται. Οι Θεσσαλοί διαπιστώνουν την ανυπαρξία κοινωνικής δικαιοσύνης στην πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης κι αυτό φαίνεται στις πρόσφατες αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολείων, τμημάτων ΤΕΙ, κλινικών ή και νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ποιος ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει»
Πλέον αισθάνονται πως ό,τι ήταν σταθερό και σίγουρο μέχρι σήμερα, αύριο είναι αβέβαιο και ρευστό.
Έχουν αλλάξει οι σταθερές στη ζωή του κάθε Θεσσαλού κι αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή που πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε κοινωνικό αυτοματισμό».