Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά


Τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη κατέθεσαν οι περιφερειάρχες της χώρας,  σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  παραδίδοντας νομοθετική πρόταση και οδικό χάρτη παρεμβάσεων στον Πρωθυπουργό,   έδωσε το στίγμα των προτάσεων και τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης  ως εργαλείου ανάπτυξης  που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο.  «Οι Περιφέρειες δείχνουν καθημερινά το έμπρακτο ενδιαφέρον  στον άνθρωπο επιλύοντας καθημερινά, μικρά προβλήματα των πολιτών που ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα» τόνισε  ο κ. Αγοραστός.

Περιφερειακή ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και κοινωνική συνοχή  κυριάρχησαν στην ατζέντα, αφού τα έργα όπως είπε ο Κ. Αγοραστός «λένε την αλήθεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Τα έργα είναι η μεγαλύτερη κοινωνική πρόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ στον τομέα της κοινωνικής συνοχής οι Περιφέρειες  έχουν  εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, υλοποιώντας κρίσιμες πολιτικές που κάνουν περισσότερα για τη στήριξη όσων έχουν λιγότερα.

«Η καθημερινή ζωή της χώρας είναι αυτή που μας  δείχνει τον πραγματικό εαυτό της. “Το μικρό μιλάει για το μεγάλο”. Απέναντι στη συνολική προσπάθεια μας βρίσκουμε το Κράτος, την κεντρική εξουσία που με μια αντίληψη ελέγχου και πρόθεση κυριαρχίας παρεμποδίζει, επιβραδύνει και απαγορεύει. Αυτό το δουλοκτητικό κράτος, πρέπει να αλλάξουμε. Οι Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να πάμε την Ελλάδα  πιο ψηλά. Ήρθε πλέον η ώρα για ριζοσπαστικές τομές στην αυτοδιοίκηση και για την μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Γιατί επιτελικό κράτος σημαίνει περιφερειακή διακυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και πρόσθεσε:  «Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις και έναν οδικό χάρτη για το πώς θα πάμε σε μια πιο γρήγορη και απλοποιημένη διοίκηση, σε μια πιο γρήγορη διαδικασία για την απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και την  εκτέλεση των έργων».

Οι περιφερειάρχες ζητούν:

  • Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ. Επιπλέον στο νέο Πρόγραμμα 2021-2027, το 70% των Προγραμμάτων να είναι Περιφερειακά και το 30% Τομεακά
  • Να δοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
  • Μετάβαση με γρήγορα βήματα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση ώστε να αποφασίζουν αυτοί που καλούνται να υλοποιήσουν για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το επιτελικό κράτος
  • Δραστικό περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
  • Κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό
  • Αντιμετώπιση των αγκυλώσεων της κρατικής δουλοκτησίας σε περιπτώσεις όπως η ΔΕΗ, απαλλοτριώσεις, επιτάξεις, Δασαρχεία, Αρχαιολογία κλπ
  • Αλλαγή του συστήματος δημοπρασιών των δημοσίων έργων, με επιτάχυνση διαδικασιών, αφού σήμερα από την ένταξη μέχρι την πρώτη πληρωμή του έργου μεσολαβεί ένας ολόκληρος χρόνος
  • Άμεση χρηματοδότηση για τον καθαρισμό ρεμάτων. Χρηματοδότηση δράσεων για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Άμεση αναπροσαρμογή της λειτουργίας του Επενδυτικού νόμου (Γενική Επιχειρηματικότητα).
Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο ΣΘΕΒ: How to Secretary
Επόμενο άρθρο Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην 84η ΔΕΘ