Κ. Αγοραστός για «Μνημόνιο 2»: «Γυρίζουν την Ελλάδα στη δεκαετία του ’50…»


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κοινωνικός αυτοματισμός έκρουσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«O κοινωνικός αυτοματισμός που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία μπορεί να οδηγήσει είτε στην αδιαφορία είτε στην ανοιχτή ρήξη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πραγματικοί υπαίτιοι της συμφοράς στο μεγαλύτερο μέρος της καταφέρνουν να βγουν από το κάδρο στρέφοντας τα βέλη που προοριζόταν γι’ αυτούς στην ίδια την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες ισορροπίες» μεταξύ της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης λόγω των μέτρων που λαμβάνει όπως είναι η κατάργηση των σχολείων, η κατάργηση των τμημάτων των ΤΕΙ, η συρρίκνωση των νοσοκομείων, η κατάργηση των κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το λεγόμενο «Μνημόνιο 2», επισήμανε ότι «η κοινωνία, που καλείται σε μερικούς μήνες να γυρίσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, να μην πω του 50.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όλοι εμείς που έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το ακολουθούμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία, την οικονομία και την αγορά. Η κρίση μπορεί να ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική και να έγινε δημοσιονομική, πλέον όμως εξελίσσεται σε κοινωνική και τείνει να γίνει εθνική.

Το ηθικό και η κοινωνική διάθεση των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ. Σε όλους τους τομείς, την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, τους θεσμούς και τις αξίες, έχει απλωθεί ένα πέπλο χρεοκοπίας και απαισιοδοξίας. Αλλάζουν οι αξιακοί κώδικες και στάσεις ζωής, διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή, τα σημάδια παρακμής πληθαίνουν, οι εναλλακτικές λύσεις διαρκώς συρρικνώνονται και η χώρα βαδίζει σε δραματικά αδιέξοδα».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στους νέους («στην ηλικία κάτω των 24 η ανεργία έχει φθάσει στο ασύλληπτο ποσοστό του 40%», είπε), τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τα άτομα με αναπηρία, τις νέες οικογένειες, τους πολυτέκνους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες.

«Δυστυχώς αντί η κυβέρνηση να κάνει το ελάχιστο, να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη, κάνει ακόμη χειρότερα λάθη, εμμένει δογματικά στην ίδια αποτυχημένη συνταγή με ολοένα βαρύτερες φοροεπιδρομές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εκτίναξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά μετά τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, πάγωμα των έργων, αναστολή των επενδύσεων, κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης
Δεν υπάρχουν πλέον σταθερές. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης», σχολίασε και χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη «παραγωγικής αναδιάταξης και πολιτικών ανάπτυξης καθώς και πολιτικών ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής με σαφή χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμους στόχους και διαρκή αξιολόγηση.
Αναμφίβολα, οι πολιτικές αυτές και η ανάπτυξη πρέπει να έχουν επίκεντρο τον Άνθρωπο και να συνδυάζονται με συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των υπαρχουσών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη με κάθε τρόπο των οικογενειών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της γνώσης, της εξωστρέφειας, της ποιότητας.

Η λύση στην κρίση είναι Ελληνική και μπορεί να προκύψει από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον Άνθρωπο.

Χρειάζεται, πάντως, να αντιστραφεί αυτή η πορεία τώρα, αμέσως, πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στις «δραματικές ημέρες» που έρχονται για την αυτοδιοίκηση καθώς, όπως εξήγησε, στο σημείωμα που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, προβλέπεται μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εντός και εκτός της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 450 εκατ. ευρώ μόνο το 2011. Άλλα 705 εκατ. ευρώ (μείωση επιχορηγήσεων πάντα) προβλέπονται στην περίοδο 2012-2015), ενώ υπολείπονται να οριστικοποιηθούν πρόσθετα μέτρα 1,6 δις ευρώ για το 2011 και 3 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015 (πρόκειται για πρόσθετες μειώσεις, πέραν αυτών που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη»).

Νέες περικοπές – έχει γίνει λόγος για 1 δις ευρώ – επίκεινται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ γίνονται και αναδρομικές περικοπές όπως στα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών του 2010.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης να αυξηθούν τα έσοδα της αυτοδιοίκησης κατά 600 εκατ. ευρώ έως το 2015», σημείωσε και επανέλαβε την δέσμευση της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας: «κανένας νέος φόρος ή τέλος στους Θεσσαλούς».

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ»
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Μείναμε έκπληκτοι από τη διστακτικότητα του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης να υπερασπιστεί το έργο του Αχελώου»