Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Τεχνικά εμπόδια στην πρόσβαση σε στοιχεία του αναρτημένου δασικού χάρτη


Τεχνικά εμπόδια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςσε όσους πολίτες επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του αναρτημένου δασικού χάρτη, καταγγέλλουν 14 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος& Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, οι γαλάζιοι Βουλευτές σημειώνουν πως «Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο των αναρτημένων δασικών χαρτών έχουν γίνει σημαντικές μετατροπές, που δεν επιτρέπουν, πλέον, στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να λάβει όσα στοιχεία του είναι απαραίτητα για τη δικαστική του προστασία».Σύμφωνα με τους ερωτώντες Βουλευτές, άλλωστε, «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει πρόσφατα ότι ακόμη και οι πολίτες, που δεν έχουν ασκήσει αντιρρήσεις, έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν τον κυρωμένο χάρτη με αίτηση ακυρώσεως».

«Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας των αντιρρήσεων το ηλεκτρονικό σύστημα των αναρτημένων δασικών χαρτών έδινε τις απαραίτητες συντεταγμένες, διευκολύνοντας την άσκηση αντιρρήσεων, όπως και την είσπραξη των «τσουχτερών» παραβόλων. Επομένως δεν χρειαζόταν να αλλάξει τίποτα, εφόσον το σύστημα θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει αυτά τα στοιχεία.

Παρόλα αυτά, μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, και ενώ διαρκεί η προθεσμία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που θα ξεκινήσει από την επικείμενη μερική κύρωση), το υπουργείο έβαλε φραγή στην πρόσβαση του πολίτη σε αυτά τα στοιχεία, απενεργοποιώντας τη σχετική ένδειξη. Αποτέλεσμα αυτής της φραγής είναι ο θιγόμενος να αποστερείται του δικαιώματος της ενημέρωσης και να μην μπορεί να ασκήσει με σωστό τρόπο την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που παρεμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για δικαστική προστασία της περιουσίας του», σημειώνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Η απαραίτητη προστασία των δασών και το δασολόγιο πρέπει να γίνουν με νόμιμο και συνταγματικό τρόπο που δεν θα καταλύει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα έρχεται σε αντίθεση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία, αποδέχθηκε δημόσια και ο ίδιος ο κ. υπουργός με δηλώσεις του στην Βουλή στις 19-9-2017» καταλήγουν στην ερώτησή τους οι γαλάζιοι Βουλευτές. Τέλος, ζητούν  να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για το ενδεχόμενο επαναφοράς της συγκεκριμένης εφαρμογής, προκειμένου να μην παρεμποδίζονται τα στοιχεία της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της  άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των θιγόμενων  πολιτών.

Προηγούμενο άρθρο Αγρόκτημα Βασιλάκου: Δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο το Συμπόσιο
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων ενημερώνει τα μέλη του