Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Περισσότεροι πόροι για την Περιφέρεια από το νέο ΕΣΠΑ


Στην προτεραιότητα της κυβέρνησης στην κινητοποίηση περισσότερων πόρων του ΕΣΠΑ στην ελληνική περιφέρεια αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο 2ο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, που διοργάνωσε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ελευθερια στη Λάρισα.

Στη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, κρατικών αξιωματούχων και παραγόντων της οικονομίας και της αγοράς, ο Κώστας Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προικοδότηση της ελληνικής Περιφέρειας  κατ’ ελάχιστον με το 1/3 των νέων πιστώσεων του ΕΣΠΑ, ενώ υποστήριξε πως η απόδοση επιπλέον πόρων θα πρέπει να υποστηριχτεί από την αποκέντρωση περισσότερων αρμοδιοτήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό του, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε την ανάγκη νέων επενδύσεων στην καινοτομία και υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως κεντρικός μοχλός ισόρροπης ανάπτυξης για τους 4 θεσσαλικούς νομούς.

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας σε πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του παραγωγικού δυναμικού της περιφέρειας» σημείωσε ο Καρδιτσιώτης Υπουργός, ο οποίος  ήταν κεντρικός ομιλητής στη θεματική του Συνεδρίου για το ρόλο της Δικαιοσύνης και των θεσμών στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, μάλιστα, υποστήριξε πως «η ορθολογική δημόσια διοίκηση συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον».

«Το 93% των μεγάλων επιχειρήσεων, μάλιστα, πανευρωπαϊκά, αποδείχθηκε ότι εξετάζει συστηματικά και σε συνεχή βάση τις συνθήκες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου στις χώρες στις οποίες επιλέγει να επενδύσει. Περισσότερες από τις μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συγκαταλέγουν το κόστος και την υπερβολική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών στους βασικούς λόγους για τη μη ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών» είπε ο Καρδιτσιώτης Υπουργός και επανέλαβε τη δέσμευσή του για βαθιές τομές στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για τη θεσμοθέτηση νέων εργαλείων και ηλεκτρονικών εφαρμογών από το Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα βελτιώσουν σημαντικά τη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στα δικαστήρια.

Προανήγγειλε, μάλιστα, άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, «ώστε κάθε δικαστήριο οποιασδήποτε δικαιοδοσίας να μπορεί να προτεραιοποιεί για λόγους μείζονος δημοσίου συμφέροντος την εκδίκαση διαφορών που αφορούν κρίσιμη δημόσια πολιτική και σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια για τη χώρα».

Πρόσθεσε, δε, πως επίκειται  κατάθεση νομοσχεδίων που στοχεύουν στην εδραίωση της διαφάνειας στο δημόσιο και επιχειρηματικό βίο.

«Πέρα από τις έμμεσες θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει έναν πρόσθετο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά για την περιφερειακή οικονομία. Κυρίως, γιατί μπορεί να μοχλεύσει πόρους για την αναβάθμιση των δικαστικών κτηρίων, τόσο από τους πόρους του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, όσο και από το ΕΣΠΑ. Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλης της Επικράτειας, ήδη σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σημερινών υποδομών, ενώ ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουμε εξαγγείλει την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και την κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, ενώ σε σύντομο χρόνο θα έχουν καταλήξει οι διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου» συμπλήρωσε ο Κώστας Τσιάρας.

«Μετά από χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμιστικής άπνοιας, για να κερδίσει η χώρα μας το στοίχημα της ανάπτυξης, οφείλει να αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία άλλων χωρών, υιοθετώντας τις καλύτερες πρακτικές, προσαρμοσμένες στα δικά μας χαρακτηριστικά και τη κουλτούρα του λαού μας» είπε κλείνοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης συγχαίροντας το Δημοσιογραφικό Οργανισμό ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για την πρωτοβουλία του διήμερου Συνεδρίου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Δέλτα έστησαν μπλόκο οι αγρότες του Νομού
Επόμενο άρθρο Χρυσό Βραβείο στο Κλειστό Γυμναστήριο της Καρδίτσας