Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Παράγεται νέο πρωτογενές δίκαιο


Το  οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη διεθνή κοινότητα.

Παρακάμπτοντας τους εθνικούς κανόνες και αποφεύγοντας την ποινική δίωξη και τιμωρία, το οργανωμένο έγκλημα καταφέρνει να κερδίζει ετησίως δισεκατομμύρια ευρώ, 

ενώ, λόγω της διασυνοριακής απάτης, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια από έσοδα ΦΠΑ χάνονται κάθε χρόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε αυτό, βεβαίως, συμβάλλουν και οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες γίνονται αντικείμενο αξιοποίησης εγκληματικών ομάδων, δυσχεραίνοντας σημαντικά την εξάρθρωσή τους από τις αρμόδιες αρχές και τα ήδη θεσμοθετημένα εθνικά όργανα, που εργάζονται για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και των οποίων οι εξουσίες περιορίζονται στα στενά όρια της εθνικής τους κυριαρχίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ιδιαίτερο νομοθετικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αντιμετώπισης του φαινομένου του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς, από πολύ νωρίς, έγινε κατανοητό, πως για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν απαραίτητη η ενισχυμένη συνεργασία σε αυτόν τον -κρίσιμης σημασίας για την εθνική κυριαρχία- τομέα. 

Εκτός από τις πολυμερείς και διμερείς συμβάσεις, που αφορούσαν επιμέρους πτυχές της δικαστικής συνδρομής, διαφάνηκε γρήγορα η ανάγκη για, ενιαίας μορφής πρωτοβουλίες, που θα διαμόρφωναν ομοιόμορφα τη δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι λοιπόν, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αποτέλεσε κυρίως κατά τη διάρκεια του ’90 και μέχρι και σήμερα, τη δικαιολογητική βάση για την υιοθέτηση μιας σειράς πρωτοβουλιών στο χώρο του ποινικού δικαίου. 

Ταυτόχρονα, οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των κρατών – μελών της αλλά και με τρίτες χώρες, συνετέλεσαν στην επέκταση και ισχυροποίηση του οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα η δικαστική συνδρομή να αποτελεί ακόμα ουσιωδέστερο στοιχείο στον αποτελεσματικό αγώνα κατά της εγκληματικότητας.

Έγινε αντιληπτό ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο για την ενοποίηση και συνεκτικότητα των κρατών – μελών.

Διαφορετικά δικαιικά και δικονομικά συστήματα μπορούν να βρουν έναν κοινό βηματισμό και να δώσουν την αίσθηση σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης ότι το μέλλον είναι κοινό.

Και το κοινό μέλλον, απαιτεί –αν όχι κοινές, τουλάχιστον συντονισμένες πρακτικές.

Κυρίες και Κύριοι

Σε μια χρονική στιγμή ταραγμένη και κρίσιμη για την Ευρώπη και την ενότητά της, οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης φέρνουν κάτι ελπιδοφόρο.

Παράγεται νέο πρωτογενές δίκαιο, όπως είναι αυτό των συμβάσεων ψηφιακού περιεχομένου, που μεταφέρουν το πλεονέκτημα των νέων τεχνολογιών από το οργανωμένο έγκλημα στην οργανωμένη Πολιτεία.

Αλλά, ταυτόχρονα, θεσπίζονται και νέοι θεσμοί, όπως είναι ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχή που θα διενεργεί ταχείες έρευνες σε όλη την Ευρώπη και θα καταστήσει δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καρδίτσας, δύο στενοί μου συνεργάτες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης, οι δύο Σύμβουλοι Δικαιοσύνης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Κωνσταντακόπουλος και ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Δημήτρης Τίτσιας, αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ των Βρυξελλών, όπου παράγεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, και της ελληνικής περιφέρειας. Μιας περιφέρειας, που, όχι αδίκως, αισθάνεται αποκομμένη από τις εξελίξεις στο δίκαιο της Ένωσης.

Εγκαινιάζουμε έτσι, από τη δική μου γενέτειρα, μια νέα προσπάθεια, η οποία με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου, όχι μόνο θα επαναληφθεί, εδώ στην Καρδίτσα, αλλά με τη βοήθεια του Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, του κ. Δασκαλόπουλου, φιλοδοξούμε να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Το οργανωμένο ποινικό έγκλημα, η απάτη, το trafficking, η τρομοκρατία, δεν γνωρίζουν σύνορα.

Όπως δεν γνωρίζουν σύνορα -σε όποιο κράτος και αν συντελούνται τα εγκλήματα αυτά- οι συνέπειές τους.

Συνέπειες πάνω στην ποιότητα της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, στο αίσθημα ασφάλειας, στην ποιότητα των θεσμών.

Τελικά, στην ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και στους δύο τομείς πάνω στον οποίο έχει οργανωθεί η σημερινή συζήτηση.

Είναι άλλωστε γνωστό ως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προτεραιοποιήσει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικαστικού μας συστήματος, όπως είναι γνωστό πως με την επέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης οι δικαστικές  αρχές του νομού μας θα ενταχθούν ισότιμα στον νέο ψηφιακό χάρτη της Δικαιοσύνης.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας, ως μια από τις παραμέτρους εμβάθυνσης των θεσμών και ως έναν «εξέχοντα» πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!

Έναν πυλώνα,  πάνω στον οποίο, τελικά, εδράζεται τόσο η οικονομική ολοκλήρωση, όσο και η κοινή εξωτερική πολιτική και η άμυνα της ΕΕ από εξωτερικούς κινδύνους.

Και θα συνεχίσουμε, ως κυβέρνηση να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προασπίζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες: για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην Δικαιοσύνη.

Το δικαίωμα σε μια ασφαλή κοινωνία και σε ένα κράτος Δικαίου.

Με αυτές τις σκέψεις, κλείνω τον χαιρετισμό μου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά μου για την επιτυχία της σημερινής ημερίδας.

Σας ευχαριστώ!

 

Ο χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Επί τάπητος τα αγροτικά ζητήματα της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Υπερσύγχρονο Θερμοκήπιο ~5.000.000 Nm3 ετησίως συνδέθηκε στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑΘΕΣΣ